Webshops logo wonen

Wat zijn de woontrends van 2023?

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/wat-zijn-de-woontrends-van-2023/1.png

Ieder jaar zijn er woontrends die overlappen met de jaren daarvoor, maar er is altijd ruimte voor nieuwe trends waarmee je het huis een make-over kunt geven. In 2023 is dat niet anders. Een aantal woontrends zijn op hun retour terwijl nieuwe trends de kop opsteken. Het is dus ook een goed moment om nu te kijken wat je wel en wat je juist niet moet doen als je van je huis ook echt een thuis wil maken. In ieder geval is het anno 2023 not done om nog witte kale muren te hebben en het huis minimalistisch in te richten. Ook industriële meubels worden niet meer zo fanatiek gekocht als in de afgelopen jaren. Laten we alle woontrends van 2023 eens onder de loep nemen.

Inhoud

De kleuren in huis

We beginnen met de kleuren in huis. Zoals gezegd zijn witte kale muren niet meer van deze tijd en uitgesproken kleuren zijn echt een trend die in 2023 doorzet. Nu is het niet de bedoeling om je muren knalgeel of rood te verven, maar mooie kleuren, zoals terracotta, beige en blauw zijn de kleuren die op dit moment het vaakst worden gekozen. Zwart is echt op zijn retour terwijl ook grote grijze oppervlakken, zoals een bankstel of een muur in een grijze tint, niet meer van deze tijd zijn. Meubels en woonaccessoires met gouden en zilveren accenten zijn daarentegen vreselijk hot.

Ton sur ton effecten

Het ton sur ton effect is hot in 2023, maar het vergt wat uitleg. Dit jaar is het heel normaal om de kleuren op je muren door te trekken naar het plafond en het kozijn. Witte plafonds zijn op hun retour terwijl juist een gekleurd plafond trending is. Om ervoor te zorgen dat je een mooi en warm effect creëert, biedt het ton sur ton effect uitkomst. Het houdt namelijk in dat je meerdere tinten van een bepaalde kleur toepast. Dus een lichtere kleur blauw op de muren en een donkere tint blauw op het plafond en de kozijnen.

De materialen in huis

Niet alleen kleuren, maar ook de materialen bepalen uiteindelijk hoe sfeervol en warm je woning is. Zoals gezegd zijn industriële meubels, bestaande uit zwart metaal en hout, niet meer hot. Ze worden steeds minder vaak gekocht, maar hout blijft een belangrijk materiaal. Alleen zien we nu dat meubels van massief hout populairder zijn. En het liefst ook in de natuurlijke kleur van het hout. Het is namelijk een woontrend dat we de natuur in huis halen. Dat houdt in dat we onze meubels en woonaccessoires van natuurlijk materiaal kopen. Denk aan natuurlijke materialen, zoals riet, rotan, hout en aardewerk. Natuursteen is ook een populaire keuze voor woonaccessoires of bijvoorbeeld voor het tegelwerk in keukens en badkamers.

Verschillende stijlen

Zoals ieder jaar kun je kiezen uit meerdere stijlen en als je nog steeds gecharmeerd bent van een klassieke of industriële inrichting, dan is er niemand die je tegenhoudt. Toch zien we dat deze woonstijlen in 2023 naar de achtergrond verdwijnen en dat er plaats wordt gemaakt voor nieuwe stijlen die vreselijk populair zijn.

Art Deco

Art Deco is een stijl die in 2023 enorm populair is. Kenmerkend van Art Deco is dat er rijke kleuren aanwezig zijn. Denk aan diepe en felle kleuren, zoals verschillende blauw- en paarstinten. Zilver- en goudkleurige accenten komen ook volop terug in deze stijl terwijl meubels met klassieke elementen en van een uitstekende kwaliteit het plaatje compleet maken. Ook designmeubels en -accessoires zijn een populaire keuze als je voor deze stijl gaat. Denk aan een mooi design bankstel of een design lamp.

Bohemian/Boho

De Bohemian woonstijl is populairder dan ooit tevoren. De stijl wordt ook wel boho genoemd en met deze keuze haal je de natuur in huis. We zien dus vooral natuurlijke materialen in een woning in de Bohemian stijl terugkeren. Denk aan hout, maar ook aan woonaccessoires die bijvoorbeeld met schelpen zijn afgewerkt of die van kokosnoten zijn gemaakt. Ook diermotieven en veren zijn componenten die volledig aansluiten bij de boho woonstijl. Nog belangrijker is dat je kiest voor uitgesproken of juist natuurlijke tinten voor op muren, plafonds en de kozijnen. En maak het compleet door bijvoorbeeld het huis te verrijken met groene planten.

Maritiem

Als je aan maritiem denkt, dan denk je waarschijnlijk aan de oceaan. En dan ben je al aardig op de goede weg. Maritiem is inderdaad een woonstijl waarin de kleur blauw centraal staat. Maar bovenal dat je rust en stilte in je woning creëert. Door met verschillende blauwtinten te werken en deze te combineren met stijlvolle en hoogkwalitatieve meubels, kun je een prachtige omgeving creëren waarin je ook echt tot rust kan komen. De blauwe tinten zijn ook goed te combineren met witte meubels en woonaccessoires en met andere kleuren, zoals turquoise. Planten en wandpanelen met schelpsoorten zijn ook componenten die in een maritieme inrichting uitstekend tot hun recht komen.

Minimalistisch modern

Minimalistisch modern is een stijl van de afgelopen jaren en we zien in 2023 dat de stijl nog steeds voldoet aan onze behoeften. Zoals gezegd zijn we op zoek naar rust en dus ook een omgeving om stress te verminderen. Gezien het feit dat we tegenwoordig steeds vaker thuis blijven en zelfs vanuit huis werken, moet je woning een veilige haven zijn waar je graag bent. Met minimalistisch modern draait het dan ook om open ruimtes, veel natuurlijk licht en eenvoud. Het kleurenpalet is vaak ingetogen en de kleuraccenten moeten minimaal zijn. Ook een strakke inrichting met rechte lijnen past helemaal bij de minimalistisch moderne inrichting. Evenals functionele meubels die voor optimaal wooncomfort moeten zorgen.

Scandinavisch

Een Scandinavisch interieur is in de afgelopen jaren trending geweest en ook in 2023 is het een populaire woonstijl. Waarbij de invloeden van bohemian en minimalistisch modern worden gecombineerd. Bij een Scandinavisch interieur draait het om rust, lichte kleuren en strakke lijnen, maar ook om natuurlijke materialen en veel groen. Als in planten die je echt overal en nergens neerzet. Enerzijds haal je er de natuur mee in huis, maar het is ook nog eens enorm goed voor je gezondheid. Omdat planten de luchtkwaliteit verbeteren. Hoewel wit niet meer tot de woontrend van 2023 behoort, voert wit wel de boventoon in een Scandinavisch interieur.

Duurzaam wonen

In 2023 pakken we door met duurzaam wonen. Op het gebied van inrichten kiezen we het liefst voor meubels en materialen die op een duurzame manier zijn geproduceerd. Dus veel natuurlijke materialen uit de natuur en ook het liefste uit exotische oorden, zoals Azië en Noord-Afrika. Maar duurzaam wonen omvat veel meer dan alleen meubels en woonaccessoires van natuurlijke materialen.

Duurzaamheid heeft ook betrekking op ingrijpende veranderingen aan je woning. Enerzijds om op een milieuvriendelijke manier energie op te wekken en anderzijds om flink wat kosten op je energierekening te besparen. Dus in 2023 gaan we door met het plaatsen van zonnepanelen terwijl ook oplossingen, zoals het installeren van warmtepompen en zonneboilers volop worden gedaan. Ook het aanleggen van vloerverwarming is een trend die in 2023 springlevend is. Terwijl we ook actief bezig zijn met het isoleren van de woning. Zo is er een toename in isolatiewerkzaamheden, zoals het isoleren van spouwmuren, vloeren en daken en besluiten veel huiseigenaren om het glas te vervangen voor HR++ of HR+++ glas.

Artistiek inrichten

Het is ook een woontrend in 2023 om de woning artistiek in te richten. Dat heb je al een beetje kunnen ontdekken in hoe we verschillende woonstijlen hebben beschreven. We hebben het al over het ton sur ton effect gehad, maar onder een artistieke inrichting verstaan wij ook om bijvoorbeeld strakke strepen of vormen op muren en plafonds aan te brengen. Het geeft een chic, maar ook een speels effect. Het zorgt ook voor warmte en meer sfeer.

Het is ook een trend om bijzondere meubels te kopen. Bijvoorbeeld designer meubels in een bijzondere vorm die een mooi effect creëren. Het liefst ook meubels in contrasterende kleuren, zoals bijvoorbeeld een blauw bankstel gecombineerd met een fauteuil in een terracotta kleur. Op het eerste oog niet de meest voor de hand liggende keuze, maar het geeft zonder twijfel een bijzonder en vooral warm en sfeervol effect. Je mag dit jaar dus best je fantasie de vrije loop laten en wat eigenaardige combinaties maken. Met altijd in het achterhoofd houdende dat je rust en een minder stressvolle omgeving wil creëren.

Inrichting kopen

Ben je op zoek naar nog meer woontrends, mooie woonaccessoires of prachtige meubels? Bij verschillende webshops en winkels kun je mooie producten aanschaffen, maar welke webshops en winkels zijn ook echt betrouwbaar? Wij hebben een kleine selectie gemaakt van de vele webshops waar je meubels, woonaccessoires en producten, zoals verf en raambekleding kunt kopen. Wij hebben de selectie gemaakt op basis van de overwegend positieve reviews die onze bezoekers over deze winkels hebben geschreven.

VidaXL

Op het gebied van wonen is het warenhuis VidaXL niet alleen een zeer betrouwbare partij, maar ook een webshop waar je vrijwel alles kunt vinden. Ze hebben een zeer uitgebreid assortiment in meubels en woonaccessoires, maar ook in andere producten die je in of rondom je woning nodig hebt. VidaXL biedt ook verschillende betalingsmethoden aan en ze hebben het Thuiswinkel Waarborg keurmerk.

VidaXL logo
VidaXL
5,3  / 10

Leenbakker

Kwalitatief goed en vooral goedkope meubels, vind je bij Leenbakker. Leenbakker is al jaren een bekend woonmerk en ze bieden een groot assortiment aan meubels, woonaccessoires en textiel. Ook voor vloerbedekking en raambekleding, is Leenbakker een webshop en winkel waar je uitstekend terecht kunt. Op hun website plaatsen ze ook inspirerende artikelen waarmee je ideeën kunt opdoen over hoe je jouw woning kunt stijlen en inrichten. Ze bieden ook verschillende betalingsmethoden aan en ze hebben het Thuiswinkel Waarborg keurmerk. Terwijl ze ook meerdere vestigingen verspreid over Nederland hebben.

Leen Bakker logo
Leen Bakker
4,2  / 10

Trendhopper

Ben je op zoek naar mooie eigentijdse meubels die ook van goede kwaliteit zijn? En wil je de meubels eerst even in het echt zien, voordat je ze online bestelt? Dan kun je het beste winkelen bij meubelzaak Trendhopper. Trendhopper speelt in op de woontrends die gelden en ze hebben een uitgebreid assortiment in meubels en verlichting. Van banken tot aan vitrinekasten en van eettafels tot aan designlampen. Trendhopper is eveneens een betrouwbare webshop met ook meerdere vestigingen verspreid over Nederland.

Trendhopper logo
Trendhopper
7,9  / 10

Beoordeeld door consumenten

De webshops en winkels die wij bespreken hebben overwegend goede reviews ontvangen van onze bezoekers. Ze zijn van consumenten die bij de winkels iets hebben besteld. Op basis van de informatie die is geschreven denken wij ook dat de shops die wij bespreken betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook zelf de beoordelingen lezen en beoordelen of de internetwinkels waar je wil bestellen wel voor jou de beste keuze is.

Help jij ons mee?

Je kunt ons helpen om het verhaal over de webshops compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel meer over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op jouw eigen ervaringen en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet bij een internetwinkel zou bestellen. Wij danken je alvast voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.