Webshops logo wonen

Wat is het beste isolatiemateriaal?

/storage/img/knowledge-base-articles/wat-is-het-beste-isolatiemateriaal/1.png

Duurzaamheid is tegenwoordig een ‘hot topic’ en dat is niet zo vreemd. Wanneer je kiest om bijvoorbeeld je huis te verduurzamen, kun je niet alleen flink wat kosten besparen op je energierekening, maar je kunt ook bijdragen aan een beter milieu. Een van de oplossingen waarvoor je kunt kiezen is om het huis te isoleren, maar dan wil je natuurlijk wel weten wat het beste isolatiemateriaal is. Daarom vertellen wij meer over isoleren en welk isolatiemateriaal het beste is.

Inhoud

Wat is isolatiemateriaal en wat kun je ermee?

Isolatiemateriaal is materiaal dat je gebruikt om het huis te isoleren. Als je het huis isoleert, kun je flink wat geld besparen op je energierekening. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat je met isolatiemateriaal ervoor kan zorgen dat de warmte niet meer kan ontsnappen. Met als voordeel dat je minder hoeft te stoken om van een aangename binnentemperatuur te kunnen genieten. Het voordeel is dat dus ook je energiekosten omlaag gaan.

Thermische schil isoleren

Bij het isoleren van een woning spreken we al snel over het isoleren van de thermische schil. Maar wat is dat? De thermische schil van je woning is de vloeren, de muren en het dak van je huis. Wanneer je dus spreekt over het isoleren van de thermische schil van een woning, isoleer je feitelijk alle onderdelen van de woning, zodat je ook van een maximaal voordeel kunt profiteren.

Vloerisolatie

De eerste stap bij het isoleren van de thermische schil van de woning is het aanbrengen van vloerisolatie. Vloerisolatie kan zowel van boven- als onderaf worden toegepast. De meest effectieve methode is om het isolatiemateriaal vanuit een kruipruimte aan te brengen op de constructievloer. Hier heb je wel een toegankelijke kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog voor nodig.

Door de vloer te isoleren kunnen kou en vocht niet meer via de vloer in de woning komen. Met als voordeel dat het ook een stuk warmer blijft in huis. Een ander voordeel is dat vocht niet meer in de woning komt en voor vochtproblemen kan zorgen. Daarom is het ook van belang dat de vloer als eerste wordt geïsoleerd.

Muurisolatie

De tweede stap is het aanbrengen van muurisolatie en dat kan op verschillende manieren. Mocht je een woning hebben die na 1939 en voor 1974 is gebouwd, kun je ervan uitgaan dat je spouwmuren hebt. Dit is tevens te zien op de bouwtekening van de woning. Spouwmuren zijn relatief eenvoudig te isoleren, want een specialist boort een aantal gaten in de muur om die vervolgens te vullen met spuitbaar isolatiemateriaal, zoals PUR of EPS parels.

Buitenmuren, gevels en tussenwanden zijn ook te isoleren, maar dan is de klus iets ingrijpender, omdat je het aangebrachte isolatiemateriaal moet afwerken met bijvoorbeeld plaatwerk. Denk bijvoorbeeld aan gipsplaten die op een houten constructie worden gemonteerd. Dat betekent automatisch dat je ook iets van de leefruimte opgeeft.

Dakisolatie

De laatste stap is het isoleren van het dak en ook dit kun je zowel van binnen- als buitenaf bewerkstelligen. Het dak van buitenaf isoleren is ingrijpender en kostbaarder, maar wel een zeer effectieve methode om het dak te isoleren. Het dak kan ook van binnen geïsoleerd worden, maar ook dan is het noodzakelijk om het isolatiemateriaal af te werken met het gewenste materiaal. Bijvoorbeeld gipsplaten.

Bij platte daken is het advies om altijd de hulp in te schakelen van een specialist. Bij een incorrecte montage kan de isolatie namelijk ineffectief zijn en je loopt veel risico op lekkages en uiteindelijk waterschade. Wat je natuurlijk wil voorkomen.

Geluidsisolatie

Naast een thermische isolatie kun je ook kiezen voor geluidsisolatie. Het primaire doel van geluidsisolatie is dat hinderlijke geluiden van buitenaf en van de buren niet meer te horen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verkeer dat door de straat rijdt, spelende kinderen in het nabijgelegen speeltuintje of de harde muziek van buren.

Geluidswerende isolatie

Bij geluidwerende isolatie spreken we feitelijk over het isoleren van bijvoorbeeld vloeren, muren en daken om het geluid van buitenaf te weren. Wanneer je kiest voor geluidwerend isolatie, heb je in de regel ook te maken met isolatiematerialen die ook de warmte in huis kunnen houden.

Akoestische isolatie

De akoestische isolatie is een andere methode, maar wordt toegepast om bijvoorbeeld de akoestiek in een woning te verbeteren. Bijvoorbeeld in woningen met een geminimaliseerde inrichting en hoge plafonds. Galmen en echo’s kunnen het wooncomfort negatief beïnvloeden. Met akoestische isolatie in de vorm van akoestische wand- en plafondpanelen kun je de akoestiek in een ruimte of de complete woning verbeteren en daarmee dus ook het woonplezier.

Verschillende soorten isolatiemateriaal

Wanneer je op zoek gaat naar het beste isolatiemateriaal voor je woning, kom je ook tot de ontdekking dat er enorm veel keuze is. De vraag "Wat is het beste isolatiemateriaal?” is ook lastig te beantwoorden, omdat de keuze afhankelijk is van je budget, je woning en je isolatie behoeften. Laten we de populairste isolatiematerialen onder de loep nemen.

Glaswol

Glaswol is een populair isolatiemateriaal en wordt doorgaans geleverd in de vorm van dekens. Dat zorgt ervoor dat het materiaal eenvoudig op maat te maken is en is toe te passen. Glaswol heeft ook als voordelen dat het een hoge isolatiewaarde heeft, dat het brandveilig materiaal is en dat het ook relatief goedkoop is. Een bijkomstig voordeel is dat het materiaal van natuurlijke materialen is gemaakt en dat het 100% recyclebaar is.

Het nadeel van glaswol is dat er vezels vrijkomen tijdens het snijden of knippen. Deze vezels kunnen de ogen en de huid irriteren. Daarom is het slim om beschermende kleding en een veiligheidsbril te dragen als je met het isolatiemateriaal aan de slag gaat.

Steenwol

Steenwol is op het gebied van isolatiewaarde vergelijkbaar met glaswol en het is eveneens isolatie die van natuurlijke materialen is gemaakt. In dit geval vulkanisch gesteente in combinatie met een natuurlijk bindmiddel. Steenwol wordt geleverd in vorm van dekens of halfharde platen en is eenvoudig te bewerken en toe te passen. Ook steenwol is goed recyclebaar en is zowel vocht- als brandwerend.

Ook bij steenwol is het nadeel dat er vezels vrij kunnen komen bij het snijden of het zagen van het isolatiemateriaal. Dus ook bij gebruik van steenwol is het advies om beschermende kleding en een veiligheidsbril te dragen.

EPS

EPS wordt vaak geleverd in de vorm van parels, maar het kunnen ook isolatieplaten zijn. EPS is breed toepasbaar en heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Het materiaal is ook goed recyclebaar, maar is van kunststoffen gemaakt. Wat het materiaal iets minder milieuvriendelijk maakt. Daarentegen is het wel een isolatiemateriaal dat voor een langere periode zijn isolatiewaarde behoudt en het is een perfect materiaal om te gebruiken als je bijvoorbeeld een spouwmuur wilt isoleren.

EPS parels worden vaak gebruikt voor het isoleren van de spouwmuur, waarbij de bolletjes in de spouw worden gespoten. Het grote voordeel is dat de parels goed op hun plek blijven zitten en vochtbestendig zijn. EPS platen zijn daarentegen weer een uitstekende keuze als je bijvoorbeeld het dak van binnenuit wilt isoleren.

XPS

XPS is vaak in plaatvorm verkrijgbaar en een uitstekende keuze als je bijvoorbeeld een vloer of het dak van je woning wilt isoleren. Het is drukvaster dan bijvoorbeeld EPS en heeft een extreem lange levensduur. Dat maakt het een duurzaam materiaal dat helaas ook iets duurder is. XPS is ook zeer vochtbestendig, waardoor het materiaal vaak gebruikt wordt voor gevelisolatie.

Een groot nadeel van XPS is dat het brandbaar is en dat zorgt voor weerstand. Veel huiseigenaren geven toch de voorkeur aan een materiaal dat zowel brand- als vochtwerend is. In dit geval schiet XPS dan tekort.

PUR

PUR, ook wel PUR-schuim genoemd, is een flexibel isolatiemateriaal dat ook breed toepasbaar is. PUR-schuim is relatief goedkoop en heeft ook een zeer hoge isolatiewaarde. Het grote voordeel is dat PUR-schuim alle hoeken en kieren die er zijn kan dichten. PUR-schuim wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het isoleren van de vloer of voor spouwmuurisolatie.

Een groot nadeel van PUR is dat het materiaal stinkt. Het heeft een ammoniakgeur die als niet heel prettig wordt ervaren. Deze geur blijft ook enkele dagen in en rondom de woning hangen. PUR is helaas ook niet brandwerend.

PIR

PIR is in grote lijnen hetzelfde materiaal als PUR, maar dan een variant die wel brandwerend is. Dat maakt PIR interessanter, ondanks dat het materiaal wel iets duurder is. Daarentegen geniet je ook van het voordeel dat PIR een zeer lange levensduur heeft en dat het onderhoudsvriendelijk is. De kans is groot dat PIR slechts eenmaal hoeft te worden aangebracht om er je leven lang van te kunnen profiteren.

Een ander voordeel van PIR is dat het drukvaster is dan PUR. Dat heeft als voordeel dat het materiaal nagenoeg niet vervormd. Bijvoorbeeld als PIR wordt gebruikt voor vloerisolatie. Vloeren worden dagelijks belast en andere materialen zijn dan gevoeliger voor vervormingen en uiteindelijk een verminderde werking. PIR heeft hier dus geen last van.

Waar moet je op letten bij het kopen van isolatiemateriaal?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van isolatiemateriaal. Ten eerste speelt natuurlijk je budget een rol, maar ook andere zaken zijn belangrijk. Allereerst bepaal je ook jouw keuze op basis van wat je wil isoleren. Voor spouwmuurisolatie heb je bijvoorbeeld andere isolatiematerialen nodig dan als je het dak van binnenuit wil isoleren.

Ook de isolatiewaarde speelt een rol. Isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde is interessant, maar soms is het niet nodig. Afhankelijk van het warmteverlies en oplossingen die al aanwezig zijn om de warmte binnen te houden. Het is dus goed om samen met een specialist in kaart te brengen wat jouw isolatie behoefte is.

Je kunt ook isolatiemateriaal kopen en gebruik maken van een subsidie vanuit de overheid. Om je investeringskosten te verlagen. De zogenaamde ISDE is via de website van de RVO aan te vragen, maar niet alle isolatiematerialen worden gesteund. Je zou dus ook kunnen kijken welke initiatieven er vanuit de overheid worden gesteund en met die informatie een keuze maken.

Zelf isoleren of laten isoleren?

Je kunt jezelf ook afvragen of je zelf aan de slag gaat met isoleren of dat je een expert inschakelt. Bepaalde isolatie klussen kun je prima zelf uitvoeren als je vrienden bent met een zaag en een boormachine, maar in veel gevallen is het verstandig om hulp in te schakelen. Niet alleen om goed advies te krijgen over hoe je het beste kunt isoleren, maar dan weet je ook zeker dat de isolatie klus goed gebeurt. Je hebt daar alleen maar profijt van.

Isolatiemateriaal kopen

Isolatiemateriaal is bij veel bouwmarkten te koop, maar er zijn ook een groot aantal webshops die zich specialiseren in de verkoop en installatie van vloer-, muur- en dakisolatie. Wij hebben een aantal aanbieders geselecteerd waarvan wij denken dat het betrouwbare partijen zijn. Wij hebben onze keuze gebaseerd op de overwegend positieve reviews van onze bezoekers.

De Isolatieshop

Wil je zelf aan de slag met isolatiematerialen? Dan kun je zeker een kijkje nemen bij De Isolatieshop. Deze online aanbieder specialiseert zich in verschillende soorten isolatiematerialen en oplossingen waarmee je je woning kunt verduurzamen.

De Isolatieshop logo
De Isolatieshop
9,5  / 10

Isodeco

Ben je op zoek naar akoestische isolatie en oplossingen waarmee je de akoestiek van een ruimte of woning kunt verbeteren? Dan kun je een kijkje nemen bij Isodeco. Een specialist op het gebied van akoestische isolatie in de vorm van bijvoorbeeld wand- en plafondpanelen.

Isodeco logo
Isodeco
6  / 10

Essent

Essent is meer dan een energiemaatschappij, want ze helpen ook hun klanten en nieuwe klanten om te investeren in duurzame oplossingen. Zoals het installeren van zonnepanelen en het aanbrengen van isolatiemateriaal. Je kunt een adviesgesprek met Essent inplannen als je wil weten wat ze voor jou en jouw woning kunnen betekenen.

Essent logo
Essent
6,5  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn die je kunt bezoeken en waar je kunt bestellen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of de partij ook de beste keuze voor jou is.

Jouw hulp is welkom

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe snel en goed de levering was, of de winkel een groot assortiment heeft en of het makkelijk was om te bestellen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke partij ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.