Geld besparen in tijden van inflatie: 3 tips

Geld besparen in tijden van inflatie: 3 tips

Het zal niemand zijn ontgaan dat het leven de afgelopen tijd een stuk duurder is geworden. Al gedurende de wereldwijde pandemie zagen we de prijzen flink stijgen. Vorig jaar vlogen de inflatiecijfers echter enorm snel omhoog door de inval in Oekraïne. Wegens sancties vanuit het westen, zijn wij meer gaan betalen. Begrijpelijk, maar niet zo fijn voor de portemonnee. We voelen het inmiddels allemaal. De gekste dingen zijn duurder geworden. Hoewel de lonen ook wel gestegen zijn, stijgen deze nog lang niet zo hard mee als de inflatie. Dat maakt dat velen proberen te besparen. Maar hoe bespaar je geld in tijden van inflatie? Met behulp van de volgende drie tips moet dit zeker lukken.

1.      Energie besparen

De energierekening was één van de grootste veroorzakers van de enorme inflatie. De energieprijzen stegen namelijk zo snel, dat er zelfs mensen waren die deze tarieven niet meer konden betalen. Mensen die een nieuw energiecontract moesten afsluiten of een variabel contract hadden, gingen al snel het dubbele of zelfs het driedubbele per maand betalen. Een van de beste manieren van dit moment om geld te besparen is dus door energie te besparen.

En nee, dat betekent echt niet altijd dat je direct grootschalige aanpassingen in huis hoeft te maken of op wooncomfort moet inleveren. Ook de kleinste veranderingen in gedrag kunnen al heel veel winst opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van alle lampen voor LED. Op Ledwereld.be is er een heel scala aan mogelijkheden. De aanschafprijs is misschien wat duurder dan die van conventionele verlichting, maar de lampen gaan langer mee en ze verbruiken tussen de 80% en 90% minder energie! Tel uit je winst.

2.      Krijg inzicht in de maandelijkse uitgaven

Weet jij eigenlijk wel wat er maandelijks uitgegeven wordt? Waar jouw geld telkens aan op lijkt te gaan? De meeste mensen hebben geen flauw idee. Ze weten zo ongeveer wat hun maandelijkse vaste lasten zijn, maar je hoeft geen exacte bedragen te vragen. En dit terwijl meer inzicht juist ook de handvaten geeft die je nodig hebt om te kunnen besparen. Sparen met weinig geld wordt zo zelfs mogelijk. Weet je immers waar je geld naartoe gaat, dan weet je ook op welke dingen je eenvoudig zou kunnen besparen. Probeer het maar eens uit.

3.      Kritisch boodschappen doen

Nu de winter ten einde loopt, zien we de energieprijzen weer dalen. Echter, boodschappen zijn sinds januari weer een heel stuk duurder geworden. En hier lijkt nog geen rem op te zitten. Daarom belangrijk om kritisch boodschappen te doen. Bezoek eventueel meerdere supermarkten en koop enkel de aanbiedingen en maak lijstjes om impulsaankopen te voorkomen.

Wat ook kan helpen is weekboodschappen doen. Als je de supermarkt elke dag bezoekt, ben je toch al snel geneigd om bij ieder bezoekje net iets extra’s mee te nemen. Daardoor geef je meer uit dan je eigenlijk had gewild. Door slechts één keer boodschappen te doen met een lijstje, kun je heel veel geld besparen. 

 

Categorieën
Financieel Financieel
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs