Geld lenen zonder BKR; is het mogelijk?

Geld lenen zonder BKR; is het mogelijk?

Leningen worden door het BKR in Tiel geregistreerd en de Nederlandse wetgeving schrijft voor dat alle kredietverstrekkers verplicht zijn om de financiële situatie van een aanvrager te beoordelen. Het moet namelijk wel verantwoord zijn dat iemand zich in de schulden stort. Wanneer iemand niet financieel gezond is kunnen de problemen alsmaar groter worden. Zeker wanneer leningen en schulden niet afgelost worden of afgelost kunnen worden. In dat geval is vaak ook een negatieve BKR-registratie onvermijdelijk. Hoe kan je toch geld lenen als je een negatieve BKR-registratie hebt of kan je het BKR omzeilen? In onze blog vertellen we hoe dat werkt.

Het grote verschil tussen een positieve en een negatieve registratie

Voordat we verder praten over hoe je zonder het BKR kan lenen is het goed om te weten wat nu het grote verschil is tussen een positieve en negatieve BKR-registratie. Een positieve BKR-registratie houdt in dat al je schulden en leningen staan gedocumenteerd en dat je netjes aflost. Een nieuwe aanvraag kan op basis van deze gegevens worden goedgekeurd of afgekeurd. Wanneer je financieel gezond bent en de openstaande leningen netjes aflost, kun je doorgaans een nieuwe lening aanvragen. Een negatieve registratie houd in dat je niet netjes aan de betalingstermijnen hebt voldaan. Met als gevolg dat een kredietverstrekker je geen nieuwe lening kan en mag geven.

Wanneer krijg ik een BKR-registratie?

Het is ook goed om te weten wanneer er een BKR-registratie plaatsvindt. De wet schrijft voor dat alle leningen boven de € 250,- en met een looptijd van langer dan een maand geregistreerd moeten worden. Omdat veel leningen vaak hoger zijn en langer duren is een registratie dus onvermijdelijk. Nu heb je dus ook gelijk het antwoord op de vraag of lenen zonder BKR mogelijk is. Het antwoord is dus “nee”! Tenzij je een zeer kleine lening met een korte looptijd neemt. Maar in de meeste gevallen worden deze leningen niet heel vaak afgesloten.

Pas op voor kredietverstrekkers die geen BKR-toetsing uitvoeren

Als je gaat zoeken kom je ongetwijfeld kredietverstrekkers tegen die geen toetsing doen. Terwijl Nederlandse kredietverstrekkers daar wel toe verplicht zijn. Hoe werkt dat dan? Veel van de kredietverstrekkers regelen de aanvragen via het buitenland en op die manier omzeilen ze de Nederlandse wetgeving. Is dat illegaal? Nee, maar je moet jezelf afvragen of het wel veilig is en of je met dergelijke constructies niet verder in de problemen komt. Het BKR is er namelijk niet voor niets. Kredietverstrekkers en banken hebben het beste met je voor en keuren een lening af op het moment dat het te risicovol is om je een lening te geven. Dat doen ze niet om je te pesten, maar om je te helpen! Want een bank wordt immers ook rijker als ze je wel een lening kunnen geven.

Flitskredieten

De flitskredieten die je online kunt afsluiten zijn vaak leningen die je dus zonder het BKR kan afsluiten, maar zoals gezegd is het de vraag of het ook verstandig is. Zit je echt om geld verlegen en wil je toch geld lenen terwijl je bent afgewezen? Dan kun je het beste contact opnemen met je bank en de mogelijkheden bespreken. De bank staat vaak open voor een goed gesprek en kijkt graag naar welke mogelijkheden er wel zijn. Wil je meer weten over geld lenen? Lees dan ook ons artikel "Geld lenen; hoe werkt het?".

Categorieën
Geld lenen Geld lenen
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs