Webshops logo financieel

Geld lenen; hoe werkt het?

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/geld-lenen-hoe-werkt-het/1.png

Geld lenen is een goede optie wanneer je een grote aankoop wil doen, wil verbouwen of om een auto te kopen. Om maar een paar redenen te noemen die mensen doen besluiten om bij de bank een lening aan te vragen. Een hypotheek of studiefinanciering en zelfs een telefoonabonnement inclusief toestel dat je per maand terugbetaald zijn vormen van leningen. Met een lening kan je op kort termijn beschikken over extra geld terwijl je het leenbedrag in delen kan terugbetalen. De keerzijde van de medaille is dat geld lenen ook geld kost. Je moet immers rente betalen en je betaalt dus uiteindelijk meer voor de uitgave dan wanneer je dit zonder een lening zou betalen. In ons artikel vertellen we meer over geld lenen en hoe het werkt.

Inhoud

Waarom kost geld lenen geld?

Het is niet vreemd dat je voor een lening geld betaalt. Je vraagt immers aan een bank of een organisatie om voor jou garant te staan en een geldbedrag over te maken dat je feitelijk niet hebt. Voor banken en organisaties is dat natuurlijk een lucratief verdienmodel. De hoogte van de rente is afhankelijk van de soort lening die je wil afsluiten, het contract en natuurlijk de leningverstrekker. Zo kan de rente op bijvoorbeeld een doorlopend krediet hoger zijn dan op een persoonlijke lening. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de looptijd van een lening en de hoogte van het leenbedrag. Voor een bank is een langdurige overeenkomst lucratiever dan een korte overeenkomst.

Welke soorten leningen bij een bank?

Bij een bank heb je een aantal soorten leningen waaruit je kunt kiezen. De meest bekende constructies zijn een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Er zit een groot verschil tussen de twee leenvormen. Een doorlopend krediet is doorgaans voor slechts 3 jaar en alleen te gebruiken voor zaken, zoals een verbouwing of de aanschaf van een auto. Voor extra financiële ruimte wordt doorgaans een doorlopend krediet geweigerd en geadviseerd om een persoonlijke lening af te sluiten. Een persoonlijke lening duurt in de basis langer dan 3 jaar, zijn grotere leenbedragen en de lening los je gedurende de contractperiode per maand af. Het grootste verschil is dat je bij een doorlopend krediet het afgeloste bedrag weer kunt opnemen en bij een persoonlijke lening kan dat weer niet.

Is rood staan een lening?

Vrijwel iedere bank geeft de mogelijkheid om rood te staan met een betaalrekening. Dat houdt in dat je dus meer geld kunt uitgeven dan dat je ook daadwerkelijk op je bankrekening hebt staan. Ondanks dat je over het bedrag dat je rood staat rente betaalt en het limiet wordt geregistreerd bij het BKR in Tiel, is rood staan geen lening. Het rood staan of het limiet dat je kunt gebruiken heeft dan ook weinig tot geen invloed op andere kredietaanvragen. Terwijl een persoonlijke lening of een doorlopend krediet dat wel hebben.

De creditcard

Een creditcard kun je bij een bank of een creditcardmaatschappij aanvragen en met een creditcard kun je grote en internationale aankopen doen. Het grote voordeel is dat de aankopen die je met de creditcard doet ook zijn verzekerd. Het krediet op een creditcard is dus ook een krediet dat maandelijks of in delen wordt afbetaald. En het is dus ook logisch dat het krediet geregistreerd staat bij het BKR in Tiel. Toch wordt het krediet van een creditcard niet als lening gezien wanneer je ervoor kiest om het krediet dat je hebt besteed maandelijks weer in één keer terug te betalen. Het wordt een lening op het moment je voor gespreid terugbetalen kiest.

Andere soorten leningen

Er zijn veel meer soorten leningen dan alleen een hypotheek, een doorlopend krediet of het krediet van een creditcard en een persoonlijke lening bij de bank. Feitelijk is alles wat je op afbetaling koopt een lening, maar de ene lening telt wel zwaarder mee voor toekomstige aanvragen dan anderen. Het is wel goed om jezelf ervan bewust te zijn dat dergelijke constructies een negatieve invloed kunnen hebben op je financiële gezondheid. Met als gevolg dat je bijvoorbeeld een veel lagere hypotheek kunt krijgen of dat je geen auto kunt leasen.

Leasecontracten

Je kunt auto’s en andere apparatuur leasen. Leasen is feitelijk een vorm van huren. Je huurt voor een vast bedrag per maand een product en je sluit een contract af voor een bepaalde periode. In het geval auto’s is dat bijvoorbeeld 3, 4 of 5 jaar. Omdat de producten een bepaalde waarde vertegenwoordigen worden dergelijke contracten gezien als leningen en deze worden dus ook geregistreerd bij het BKR in Tiel. Wil je bijvoorbeeld op korte termijn een huis kopen? Dan is het niet aan te raden om dergelijke leasecontracten voor een bepaalde periode af te sluiten, omdat deze veel invloed hebben op of je überhaupt een hypotheek kunt afsluiten en de waarde van een eventuele hypotheek.

Winkelkrediet

Een aantal winkelketens geven klantenkaarten uit. In de regel zijn dit kaarten waarmee je punten kunt sparen, maar een aantal winkelketens geven ook krediet. Dit krediet werkt feitelijk hetzelfde als een creditcard. Betaal je de aankopen gespreid terug? Dan is het ook een krediet dat geregistreerd staat bij het BKR in Tiel en je sluit dus feitelijk ook een lening af. Dat geldt ook voor producten die je op afbetaling koopt of afrekent met betalingsmethoden, zoals Klarna en Afterpay. Echter worden deze bedragen pas geregistreerd als de grens van € 250,- wordt overschreden.

Flitskredieten

Flitskredieten kun je vaak tegen hoge rentes afsluiten en je leent kleinere bedragen die je ook vaak binnen een aantal weken weer aflost. Toch zijn dit leningen die geregistreerd staan en effect kunnen hebben op andere aanvragen. Je moet er dus erg voorzichtig mee zijn en het is ook een vorm die niet vreselijk vaak wordt gekozen. De rentes zijn namelijk torenhoog terwijl je ook voor dergelijke bedragen en aankopen een aantal weken tot maanden kunt sparen.

Verpanden en pandkrediet

Bij een aantal pandjeshuizen in Nederland kun je producten verpanden. Bijvoorbeeld elektronica, een kunstwerk of juwelen. Je krijgt contant geld voor de producten die je achterlaat. Het geeft als voordeel dat je snel geld in handen hebt dat je weer kunt besteden en dat je het product weer kunt terugkopen als je het geld weer hebt. Dergelijke kredieten zijn geen leningen en staan dus ook niet geregistreerd. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je het product na een bepaalde periode kwijtraakt. Zorg er dus voor dat je het product als onderpand weer op tijd terugkoopt als je er echt geen afscheid van wil nemen. Vaak betaal je wel meer voor het product dan waar de eigenaar van het pandjeshuis het product voor heeft ingenomen.

Wanneer een lening aanvragen?

Wanneer vraag je een lening aan? Dat doe je natuurlijk op het moment dat je geen geld hebt, maar wel een product wil gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan een mooie nieuwe televisie, andere elektronica producten, auto’s of een nieuwe badkamer of keuken. Een lening aanvragen is redelijk simpel en door het invoeren van jouw gegevens checkt de kredietverstrekker jouw financiële gezondheid. Bij goedkeuring is het alleen nog een kwestie van het contract ondertekenen en je hebt binnen een mum van tijd het geld op de rekening staan of een product waar je gebruik van kunt maken. Bij een afkeuring - bijvoorbeeld door een negatieve BKR-registratie - krijg je logischerwijs geen geld of een product.

Wat is het verschil tussen een positieve en een negatieve BKR-registratie?

Een registratie bij het BKR klinkt voor veel mensen “eng” en er is ook een negatieve associatie met een BKR-registratie. Maar het is allerminst negatief. Een BKR-registratie is niets meer dan een overzicht van je kredieten en leningen en het helpt organisaties, kredietverstrekkers en andere bedrijven om te kunnen bepalen of je financieel gezond bent. Dit is handig op het moment dat je een aanvraag voor een lening doet. Zelf heb je ook inzicht in je gegevens. Feitelijk zijn alle registraties positief, maar een registratie wordt pas negatief als je bijvoorbeeld geen termijnen betaalt of teveel kredieten hebt openstaan. Bij een negatieve registratie is het vaak ook onmogelijk om nieuwe aanvragen te doen en om goedkeuring te krijgen.

Veilig een lening afsluiten

Je sluit natuurlijk het liefste een lening af bij een betrouwbare bank of kredietverstrekker, want zo weet je zeker dat je eerlijke voorwaarden krijgt en dat je gedurende de contractperiode ook op een bedrijf of kredietverstrekker kunt terugvallen. Er zijn veel kredietverstrekkers die bijvoorbeeld tussentijds voorwaarden aanpassen en dat heeft het gevolg dat je uiteindelijk veel meer voor je lening of een krediet betaalt. Om je op weg te helpen hebben wij een aantal goede en betrouwbare kredietverstrekkers voor je op een rijtje gezet.

Santander

Santander is een naam die veel mensen wel eens hebben gehoord of gezien. Is het niet alleen al op de auto’s van Ferrari in de Formule 1. Santander is een internationale kredietverstrekker en feitelijk een bank die zich specialiseert in verstrekken van persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. Door hun internationale aanwezigheid en transparante voorwaarden denken wij dat Santander een betrouwbare kredietverstrekker is. Die ook nog eens zaken doet met grote winkelketens en het mogelijk maakt dat je bij deze winkels een product op afbetaling kunt kopen. Denk dan bijvoorbeeld aan winkels zoals het grote elektronica warenhuis Media Markt.

Santander logo
Santander
5,3  / 10

Saldodipje

Een dure rekening? De wasmachine of koelkast die stuk gaat of je hebt om een andere reden snel wat extra geld nodig? Dan kun je een flitskrediet bij Saldodipje aanvragen. Saldodipje specialiseert zich in korte leningen die je tegen eerlijke voorwaarden en tegen relatief lage rentes kunt afsluiten. Zo heb je zeer snel beschikking over wat extra geld en je bent ook weer vrij snel van de lening af. Vaak betaal je het bedrag binnen 2 maanden weer volledig terug.

Saldodipje logo
Saldodipje
5  / 10

Bridgefund

Heb je een eigen bedrijf en moet je forse investeringen doen? Bijvoorbeeld voor het verbouwen van een winkelpand, het kopen van inventaris of het aanschaffen van een bestelwagen? Dan is een zakelijke lening noodzakelijk, maar je wilt wel genieten van de beste condities en de laagste rentes. Bridgefund is dé specialist op het gebied van zakelijke leningen, hanteren transparante voorwaarden en maken het proces van een zakelijke lening aanvragen kinderlijk eenvoudig. Zelfs als je geen jaarcijfers hebt of nog relatief kort actief bent.

Bridgefund logo
Bridgefund
9  / 10

Beoordeeld door consumenten

De banken en kredietverstrekkers die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die iets bij deze aanbieders hebben besteld en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de banken en kredietverstrekkers die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waar je zaken mee wil doen iets voor jou is.

Help ons mee

Help ons mee om het verhaal over banken en kredietverstrekkers compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de aanbieder in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet met een bepaalde aanbieder zaken moet doen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.