Hoe bereken je de Rd-waarde van je isolatie?

Hoe bereken je de Rd waarde van je isolatie?

Isoleren is een goede keuze als je op je energierekening wilt besparen en van een aangenaam binnenklimaat wilt genieten. Echter is effectief isoleren een pittige klus, waarbij je ook op een aantal dingen moet letten. Een van die dingen is de Rc- en Rd-waarde van je isolatie. In dit blog vertellen we meer over deze waarden en hoe je het kunt berekenen.

Wat zijn de Rc- en Rd-waarde?

De Rc-waarde staat voor ‘Resistance Construction’ en geeft het isolerend vermogen van de constructie weer. Dan spreken we bijvoorbeeld over het dak, de spouwmuur of de vloer van een woning. De Rd-waarde geeft de weerstand van het isolatiemateriaal weer. Dit wordt ook wel de R-waarde genoemd. Dit wordt ook altijd weergegeven in m²K/W.

Het berekenen van de Rd- of R-waarde, wordt altijd gedaan aan de hand van de dikte van het materiaal, gedeeld door de Lambda-waarde. Hoe hoger de R-waarde, des te beter het materiaal ook isoleert.

Wat is de Lambda-waarde?

De Lambda-waarde is een waarde die wordt weergegeven bij verschillende soorten isolatiemateriaal. Dit getal geeft weer hoe goed de warmte door het isolatiemateriaal wordt geleid. De Lambda-waarde is bijvoorbeeld van een EPS plaat hetzelfde, ongeacht hoe dik de isolatieplaat is. Wil je dus weten wat de R-waarde van het isolatiemateriaal is? Dan deel je het aantal centimeters van de dikte van het isolatiemateriaal door de aangegeven Lambda-waarde. Als voorbeeld:

EPS isolatieplaat van 60 mm dik / 0,35 W/mK = 1,7 Rc-waarde

Minimale Rc-waarde

De minimale Rc-waarde die je nodig hebt voor een succesvolle isolatie is 2. Met bovenstaande gegevens is het dus ook uit te rekenen hoe dik het isolatiemateriaal moet zijn en welke Lambda-waarde die moet hebben om de R-waarde van 2 te kunnen bereiken. Overigens is het advies van de experts om altijd te streven naar een R-waarde van 3 tot 3,5. Dan is namelijk de kans op een succesvolle isolatie het grootst.

Rc-waarde berekenen

Om er echt zeker van te zijn dat de isolatie succesvol is en dat je er ook profijt van hebt, is het belangrijk om de Rc-waarde van bijvoorbeeld het dak, de vloer of de spouwmuur te berekenen. Dit is helaas veel lastiger dan het berekenen van de R-waarde. Er zijn verschillende factoren die meespelen. Denk aan correctiefactoren, koudebruggen en bevestigingsmaterialen die van invloed kunnen zijn.

Om een succesvolle Rc-waarde te berekenen is het haast een must om ook de hulp van een expert in te schakelen. Een erkende installateur kan niet alleen advies geven over hoe je het beste het huis kunt isoleren en wat je daarvoor nodig hebt, maar hij kan ook de complexe berekeningen maken om ervoor te zorgen dat ook de juiste investeringen worden gedaan. Zodat je niet alleen kunt besparen op je stookkosten, maar ook kunt genieten van een aangenaam binnenklimaat. Zowel in de winter als in de zomer. In de winter wordt namelijk de warmte binnen gehouden, terwijl in de zomer de warme lucht van buitenaf wordt geweerd.

Wil je meer weten over isolatiemateriaal en het isoleren van je woning? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Wonen Wonen
Recente blogartikelen
Uitgebreide beoordelingen: Gebruikers helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes
Uitgebreide beoordelingen: Gebruikers helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes 25-10-2024
Dit zijn de populairste badkamer aanpassingen van het moment
Dit zijn de populairste badkamer aanpassingen van het moment 17-10-2024
Lees meer blogs