Je wilt een huis kopen en de kans is groot dat je het bedrag van de woning niet op je bankrekening hebt staan. Geen zorgen, want dat heeft vrijwel niemand. Daarom moet je ook een hypotheek afsluiten. Een hypotheek is feitelijk niets meer of minder dan een lening. Je leent het geld van een hypotheekverstrekker, zoals een financiële dienstverlener of een bank en je moet het bedrag in een periode van 30 jaar weer aflossen. Je lost niet alleen af, maar je betaalt natuurlijk ook rente over het geleende bedrag. Zo werkt het. Maar wanneer vraag je een hypotheek aan? En hoe? In onze blog leggen wij het uit.
Huis uitzoeken en hypotheek aanvragen of andersom?
Je zit op de website van JAAP.nl en je bent op je gemakje naar huisjes aan het kijken en nu kom je opeens je droomhuis tegen! Super gaaf en je zet dan ook de eerste stappen om de woning te kopen. De eerste stap is logischerwijs om met een hypotheekadviseur rond de tafel te gaan zitten. Je kunt met de hypotheekadviseur van je bank een afspraak maken, maar je kunt ook via een vergelijkingswebsite, zoals HypotheekAdvies-Nederland een goede adviseur in je regio vinden. Om vervolgens in gesprek te gaan en erachter te komen dat je het huis dat je wilt kopen helemaal niet kunt betalen! Dus de juiste volgorde is om eerst uit te zoeken of je een hypotheek kunt krijgen en hoeveel geld je kunt lenen en dan pas op huizenjacht te gaan!
Als het balletje gaat rollen
Feitelijk gaat het balletje rollen als je met de hypotheekadviseur hebt gesproken en weet wat je kunt lenen. Ga er dan vanuit dat het aanvragen van een hypotheek wel 4 tot 6 weken kan duren. Dat heeft met allerlei verschillende factoren te maken. Bijvoorbeeld hoe snel je bij een adviseur terecht kunt, de makelaar van de verkopende partij en natuurlijk ook het verzamelen van alle benodigde documenten. Ook de bank en de notaris kunnen voor de nodige “vertragingen” zorgen. Het is wat het is en je kunt hier het beste rekening mee houden. Dan is het ook geen teleurstelling als je even geduld moet hebben voordat er witte rook uit de schoorsteen komt.
De juiste volgorde
Na het gesprek met een hypotheekadviseur kan hij of zij een rentevoorstel maken. Je hebt besproken welke hypotheek het beste bij jouw situatie past en wanneer je het rentevoorstel tekent ben je al een stap dichterbij een nieuwe woning. Het rentevoorstel moet samen met de benodigde documenten, zoals identiteitsbewijzen en inkomensverklaringen bij de hypotheekverstrekker worden ingeleverd. Wanneer dat is gedaan wordt de aanvraag beoordeeld en goed- of afgekeurd. Bij een goedkeuring krijgt de adviseur een offerte die hij of zij aan je zal overleggen en bij een afkeuring moeten er wellicht nog aanvullende documenten worden opgestuurd.
Na goedkeuring offerte
Als de offerte is goedgekeurd komt de notaris in het spel. De notaris zorgt feitelijk voor de afhandeling. Zowel de juridische als financiële overdracht leidt hij in goede banen en hij of zij zorgt er uiteindelijk voor dat de hypotheekakte en de transportakte worden overhandigd. Wanneer je deze documenten tekent ben je de eigenaar van de woning en is de hypotheek helemaal rond! Wil je meer weten over hypotheken? Lees dan ook ons artikel "Waar op letten bij het afsluiten van een hypotheek".