Hoe kan je muziek luisteren via een soundbar?

Hoe kan je muziek luisteren via een soundbar?

Een soundbar is ontzettend handig als je de geluidskwaliteit van je televisie wilt verbeteren. In ons artikel ‘Soundbar kopen? Lees onze handige tips’ hebben we de voordelen van het product op een rijtje gezet en verteld dat je de speaker ook kan gebruiken om muziek te luisteren. Maar hoe kan je muziek luisteren via een soundbar? In deze blog leggen we het uit.

Soundbar staat in verbinding met een tv

In de regel staat de soundbar in verbinding met een tv. De speaker wordt doorgaans met een kwalitatief goede HDMI-kabel aangesloten, maar je kan ook kiezen voor andere aansluitingen, zoals Toslink of COAX. Het nadeel van deze aansluitingen is dat niet alle signalen, zoals Dolby Atmos, goed kunnen worden weergegeven. Bij HDMI heb je dat probleem niet.

Als je muziek wil luisteren kan je dus via de tv muziek afspelen en het via de soundbar laten klinken. De meeste televisies hebben ingebouwde apps waarmee je muziek kan afspelen, zoals de apps van Spotify en YouTube. Maar je kan bijvoorbeeld ook de radiozenders via de mediabox van je provider afspelen of je installeert de app van je favoriete radiostation op je tv. Je hebt dan wel een smart tv met een internetverbinding nodig, maar de nieuwste en modernste televisies zijn standaard smart tv’s.

Soundbar als Bluetooth speaker

Een aantal soundbars heeft ook een Bluetooth functie. Waarmee je dus externe apparaten met de speaker kan verbinden. Denk dan bijvoorbeeld aan een smartphone, tablet of een laptop. Zodra je ze hebt gekoppeld kun je via deze apparaten muziek afspelen. Eveneens via apps, zoals Spotify of Deezer. Of je hebt misschien een digitale bibliotheek met cd’s die je wil afspelen. Deze apparaten staan draadloos in verbinding met de soundbar, zodat je dus ook je favoriete muziek via de speaker kan draaien.

Houd er wel rekening mee dat de afstand tussen Bluetooth apparaten nooit meer dan 25 meter is. Anders loop je het risico dat de verbinding wegvalt of dat het geluid begint te stotteren. Wat natuurlijk niet wenselijk is. Binnen een range van 25 meter is een Bluetooth verbinding het stabielst.

Muziek afspelen via Wi-Fi

Een aantal soundbars kan ook als Wi-Fi speaker functioneren. Dan staat de soundbar dus in verbinding met het netwerk en is die benaderbaar via apparaten die met hetzelfde netwerk zijn verbonden. Op die manier kun je dus muziek streamen naar je soundbar, terwijl je ook extra opties hebt, zoals het afspelen van muziek op meerdere speakers tegelijk. Dan heb je natuurlijk ook meerdere Wi-Fi speakers nodig die je in het huis gepositioneerd hebt.

Daarnaast heb je vaak ook een smart home app nodig, zoals Google Home, waarmee je de Wi-Fi speakers kan managen en selecteren. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je overal in je huis muziek hoort of dat het geluid met je meereist als je door het huis wandelt. Deze multiroom speaker systemen worden alsmaar populairder en bieden volop mogelijkheden om altijd en overal van je favoriete muziek te kunnen genieten.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Recente blogartikelen
Wat is E ink?
Wat is E ink? 15-04-2024
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Lees meer blogs