Webshops logo elektronica

Soundbar kopen? Lees onze handige tips

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/soundbar-kopen-lees-onze-handige-tips/1.png

Het is meer regel dan uitzondering dat het geluid van een televisie ‘slecht’ is. Althans, het geluid klinkt niet zo vol als dat uit een soundbar of losse luidsprekers. Daarom is de aanschaf van een soundbar geen overbodige luxe, want de speaker klinkt vele malen beter dan het vaak blikkerige geluid van een LED, OLED of QLED televisie. Wil je een soundbar kopen en wil je weten waar je op moet letten? Lees dan onze handige tips.

Inhoud

Waarom klinkt het geluid van een tv 'slecht'?

Laten we eerst uitleggen waarom het geluid van een tv doorgaans ‘slecht’ klinkt. Of liever gezegd, minder warm en vol. Een LED, OLED of QLED televisie is in de regel heel plat en door de minimalistische behuizing hebben fabrikanten geen ruimte meer om goede luidsprekers in te bouwen. In het duurdere segment zien we wel luxe tv’s die een beter geluid hebben dan goedkopere modellen, maar een losse soundbar is dan nog steeds geen overbodige luxe.

Wanneer koop je een soundbar?

Een soundbar kopen is geen verplichting, want voor normale televisieprogramma’s en zo nu en dan een filmpje of een serie, kan het geluid van de televisie zelf volstaan. Tenzij je toch de behoefte hebt aan een warmer of voller geluid. Voor filmliefhebbers, mensen die graag naar series kijken of gamen op een Xbox One, Nintendo Switch of PlayStation 5, is een soundbar eigenlijk een must. Omdat films, series en games dan veel beter tot hun recht komen als je ook van een mooi vol geluid met een goede bass kan genieten.

Wat doet de soundbar?

De soundbar wordt verbonden met een televisie en ook onder de tv geplaatst. Doorgaans wordt het product aangesloten via een HDMI-kabel, maar er zijn ook andere opties beschikbaar, zoals de optische aansluiting (Toslink). Een digitale connectie is in ieder geval vereist om het geluidssignaal van een film, serie of game ook goed over te kunnen brengen naar een soundbar, zodat het geluid ook goed ten gehore wordt gebracht en dat het ook synchroon loopt. Je wilt natuurlijk geen film kijken en de monden van de personages zien bewegen, terwijl het geluid pas enkele milliseconden later hoorbaar is. Dat zorgt voor irritaties.

Afhankelijk van het model gebruikt de soundbar de ingebouwde basspoorten en tweeters om het geluid te produceren. Het is feitelijk gewoon een luidspreker, maar dan een speaker die op zichzelf staand werkt. Sommige modellen zijn eventueel uit te breiden met een losse subwoofer of satelliet speakers als je van meer bass wilt genieten of een thuisbioscoop ervaring wilt hebben.

De soundbar aansluiten

De aanbeveling is om een soundbar altijd met een HDMI kabel aan te sluiten op de tv. En dan het liefste een HDMI 2.0 kabel, die ook eARC ondersteunt. Wanneer je de soundbar met een dergelijke kabel aansluit op de HDMI eARC poort van de tv , heb je de beste kwaliteit en worden geluidsformaten, zoals DTS-HD en Dolby Atmos ondersteund. Formaten die bijvoorbeeld weer niet ondersteund worden door digitale COAX of de optische kabel. Houd er ook rekening mee dat veel content op streamingdiensten, zoals Netflix, Disney+ en Videoland in deze formaten wordt uitgezonden. Alsmede dat deze geluidsformaten op schijfjes, zoals Blu-ray Disc en 4K Ultra HD Blu-ray Discs staan. Ook games voor op de next-gen consoles maken gebruik van deze complexe, maar uiterst gedetailleerde audioformaten.

Soundbar als Bluetooth speaker

Het is tegenwoordig ook meer regel dan uitzondering dat je niet alleen het geluid van televisieprogramma’s, films, series en games via de soundbar afspeelt. Je kan er namelijk ook muziek op luisteren door bijvoorbeeld je smartphone te koppelen en via apps, zoals Spotify of Deezer, muziek af te spelen. Ook via de apps op een tv, zoals van eerder genoemde streamingdiensten en YouTube, kan je muziek via de soundbar afspelen. Om een smartphone of een laptop met een soundbar te kunnen connecten, is het advies om een product uit te kiezen die Bluetooth ondersteunt. Op die manier kan je apparaten ook draadloos verbinden met de soundbar.

Als je de soundbar hebt uitgebreid met extra speakers en een subwoofer, is het ook mogelijk om muziek via deze speakers af te spelen. Dan klinken de nummers die je afspeelt nog voller en je geniet van een diepere bass. Soms is het ook mogelijk om de soundbar uit te breiden met extra speakers en om een multiroom ervaring te creëren. Wat betekent dat je in meerdere ruimtes in het huis speakers hebt staan of hangen en dat je dus ook overal muziek hebt.

Enkele slimme systemen zorgen er zelfs voor dat het geluid met je meereist als je bijvoorbeeld door het huis wandelt. De speaker in de slaapkamer doet dan bijvoorbeeld niets, totdat je van de woonkamer naar de slaapkamer wandelt. Dan hoor je de muziek waar je naar aan het luisteren bent niet meer in de woonkamer, maar in de slaapkamer. Dit soort systemen worden ook wel multiroomspeaker systemen genoemd. Een merk, zoals Sonos, heeft hier praktische producten en oplossingen voor.

Wi-Fi speakers

Wi-Fi speakers kunnen een onderdeel uitmaken van je smart home oplossing en dan zijn ze bijvoorbeeld met spraakassistenten, zoals Google en Alexa, aan te sturen. Daarnaast staan meerdere speakers ook draadloos met elkaar in verbinding via je Wi-Fi netwerk, wat voordelen oplevert als je bijvoorbeeld ook op zoek bent naar een multiroom speaker systeem. Het advies is dus ook om hierop te letten wanneer je een soundbar kiest, want een soundbar met Wi-Fi kan belangrijke voordelen bieden. Wi-Fi speakers worden ook slimme speakers genoemd.

Het merk van de soundbar

Bekende merken, zoals Philips, Sony, Samsung, Bose en Sonos, maken kwalitatief goede soundbars. Heb je een televisie van Sony of Samsung? Dan is het aantrekkelijk om de soundbar van hetzelfde merk te kopen. Dit biedt ook voordelen, omdat bijvoorbeeld apparaten van hetzelfde merk makkelijker met elkaar kunnen ‘praten’. Maar het is ook een feit dat het geen verplichting is. Vrijwel iedere televisie kan ook met iedere soundbar communiceren, terwijl aansluitingen, zoals HDMI en Toslink, universeel zijn. Op die manier sta je nooit voor verrassingen en kan je vrijwel altijd een soundbar aansluiten als je dat wilt.

Formaat van de soundbar

Het formaat van een soundbar zegt wel iets over de kwaliteit. Een soundbar is doorgaans altijd een balk die onder of boven de televisie te plaatsen is, maar ze variëren in lengte. Hoe langer de soundbar, des te meer basspoorten en tweeters er aanwezig zijn. En meer basspoorten en tweeters zorgen uiteindelijk ook weer voor een betere geluidskwaliteit. Het geluid klinkt dan warmer en voller, terwijl je ook van een diepere bass geniet. De grote vraag is dan alleen waar je behoeften liggen.

Filmliefhebbers en gamers willen feitelijk het beste geluid in huis. Maar iemand die op zoek is naar iets beter geluid dan dat van zijn tv om bijvoorbeeld zijn of haar favoriete programma’s te kunnen kijken, heeft ook weinig behoefte aan dure oplossingen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Door te bepalen waar je de soundbar voor nodig hebt en hoe vaak je ‘m gebruikt, kan je ook een goede keuze maken in welke soundbar nu het beste bij je past.

Losse subwoofer nodig?

In veel oplossingen wordt de soundbar aangeboden met een losse subwoofer, die vaak naast of in ieder geval in de omgeving van de soundbar en dus ook de tv geplaatst wordt. De primaire functie van de subwoofer is het produceren van een diep laag geluid. Ook wel de bass genoemd. Alleen de soundbar kan schel klinken en de subwoofer moet een stukje warmte aan het geluid toevoegen. Ideaal voor films, series en games, maar minder van toepassing als je naar Studio Sport kijkt. Voor het afspelen van muziek kan een subwoofer juist wel weer van toegevoegde waarde zijn.

Het nadeel is dat de bass vaak te aanwezig is. Zeker in kleinere kamers en omgevingen kan het geluid dan te nadrukkelijk aanwezig zijn. In een appartementencomplex of in een flatgebouw krijg je geheid discussies met de buren als je met een goede subwoofer aan de slag gaat, want de bass dreunt nogal door. Een ander nadeel is dat een soundbar met subwoofer ook duurder is dan als je alleen de soundbar koopt.

Soundbar of surroundsysteem?

De home cinema systemen zijn een tijd immens populair geweest, maar tegenwoordig hebben de complete systemen plaats moeten maken voor modulaire oplossingen. Waarmee de gebruikers zelf kunnen bepalen in hoeverre ze een thuisbioscoop creëren. Sonos heeft vooral mooie oplossingen waarmee je luidsprekers draadloos met elkaar kunt verbinden. De soundbar heeft de primaire functie om het geluid te produceren en ook de techniek aan boord om te communiceren met bijvoorbeeld een draadloze subwoofer en satelliet speakers. Die alleen de functie hebben om een diep laag en special effects weer te geven.

Het grote voordeel van het home cinema systeem, is dat deze systemen vaak een ingebouwde Blu-ray Disc speler hebben. Zodat je ook films en series op een schijfje kunt afspelen. Dat ontbreekt bij een soundbar en eventueel losse subwoofers en speakers. De kanttekening is dat je zelf de opstelling van je surround systeem kunt bepalen en bijvoorbeeld ook de installatie kunt uitbreiden als je bijvoorbeeld van een 5.1 geluidssysteem wilt uitbreiden naar een 7.1 geluidssysteem.

Soundbar neerzetten of ophangen?

Je moet ook bepalen of je de soundbar wilt neerzetten of wilt ophangen en het kan allebei. Voor het ophangen heb je alleen wel een speciale soundbar muurbeugel nodig, maar die is volop verkrijgbaar. Houd er dan wel rekening mee dat de muurbeugel het gewicht en het formaat van de soundbar ondersteunt. Het maakt niet uit of je een soundbar wilt ophangen of neerzetten, maar het is altijd van belang dat de soundbar onder of boven de tv wordt geplaatst.

Hoe groot is je woonkamer?

Het is ook belangrijk om te kijken naar de oppervlakte van je woonkamer of de ruimte waarin je de soundbar wilt plaatsen. Zoals eerder gezegd zijn soundbars in verschillende formaten en dus ook met verschillende geluidssterktes verkrijgbaar. Voor een wat grotere ruimte heb je dus ook een goede soundbar met genoeg power nodig om te kunnen genieten van een goed geluid. Terwijl je juist voor kleinere ruimtes en kamers een kleinere soundbar nodig hebt, zodat het geluid niet te aanwezig is.

Een soundbar kopen

Je hebt nu een goed beeld van wat soundbars zijn en waarom het geen overbodige luxe is als je wilt genieten van een goed geluid. Je weet nu ook dat een soundbar meer kan zijn dan alleen een verlengstuk van de tv en dat je meerdere opties hebt om van een goed geluid te kunnen genieten. Maar bij welke winkels en webshops kan je het beste een soundbar aanschaffen? Wij hebben op basis van de reviews van onze bezoekers de beste partijen voor je uitgekozen.

Media Markt

Media Markt staat natuurlijk bekend als dé winkel waar je naartoe gaat voor audio-, video-apparaten, witgoed en huishoudelijke apparaten. Het assortiment in soundbars is dan ook immens. Zowel bij de vestiging verspreid over het land als in de online webshop. Alle bekende merken, zoals Sony, Philips, Samsung, Bose en Sonos, worden door de Duitse elektronicaketen aangeboden.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

Hobo Hifi

Het assortiment van Hobo Hifi is misschien wat beperkter als we dat vergelijken met dat van Media Markt, maar het is wel een feit dat Hobo Hifi een specialist is op het gebied van beeld en geluid. De verkopers in de winkels staan voor je klaar om de verschillende opties te laten horen, terwijl je online alleen het beste van het beste kan aanschaffen. Dus je kiest voor kwaliteit als je bij Hobo Hifi gaat shoppen.

Hobo logo
Hobo
10  / 10

bol.

Het grootste online warenhuis van Nederland en België verkoopt ook soundbars. Van bekende merken, zoals Sonos en Bose, en dat ook nog eens voor een goede prijs. Het assortiment van Bol. is groot, maar op het gebied van advies schieten ze tekort. Hoewel je altijd een live chat kan starten met een van de medewerkers als je vragen hebt over een product.

Bol.com logo
Bol.com
6,1  / 10

Webshops beoordeeld door onze bezoekers

De winkels en webshops die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Jouw hulp is welkom

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het aanbod is en hoe eenvoudig het was om een bestelling te plaatsen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.