Webshops logo elektronica

Hoe je goed geluid in huis creëert

Wij consumeren graag films, series en muziek en om daar optimaal van te kunnen genieten heb je wel de juiste apparaten nodig. In deze blogpost kijken wij vooral naar hoe je een goed geluid in huis creëert. Met behulp van draadloze speakers of luidsprekers, die je met een draad kan verbinden met bijvoorbeeld een versterker en een televisie.
Inhoud

Waarom heb je een extra luidsprekers nodig?

Films en series consumeren wij tegenwoordig op vrijwel dezelfde wijze als in het verleden hoewel, je tegenwoordig geen videoband meer in de videorecorder stopt, maar via streamingdiensten, zoals Netflix een film of serie selecteert. Echter is er wel een groot verschil in de televisies van nu en vroeger. In het verleden waren televisies grote kasten met beeldbuizen waar dan ook voldoende ruimte in was om goede luidsprekers en basspeakers te verwerken. Met de platte schermen van tegenwoordig is dat niet meer mogelijk en daarom klinkt het geluid van een LED-televisie vaak ook blikkerig of zelfs schel. Dat vraagt dus om een optimalisatie.
De complete hifi-installatie is nog niet uitgestorven, maar het komt steeds minder vaak voor dat consumenten een volledige installatie in huis neerzetten. Mede te wijten aan het feit dat er steeds vaker naar de radio via het Internet en de TV wordt geluisterd. En ook complete CD-collecties zijn inmiddels van de hand gedaan en vervangen door de populaire applicatie Spotify. Ondanks dat heb je altijd luisprekers nodig om het geluid vanaf een smartphone of een laptop weer te kunnen geven. Want ook de ingebouwde luidsprekers van deze apparaten zijn doorgaans niet voldoende om optimaal van je muziek te kunnen genieten.

Welke opties in luidsprekers zijn er?

Er zijn inmiddels voldoende oplossingen waarmee je van goed geluid kan genieten terwijl je geen tientallen meters kabels door de woonkamer ziet liggen. Je kan kiezen voor draadloze Bluetooth speakers, slimme speakers soundbars en surroundsets hoewel, het afhankelijk is van je wensen welke oplossing het beste bij jou past. Hieronder bespreken we de verschillende oplossingen en geven wij ook een aantal suggesties in welke producten je het beste kunt kopen.

De draadloze Bluetooth speaker

De draadloze Bluetooth speaker is een immens populair product dat in de basis draadloos is tenzij je een model aanschaft die van stroom moet worden voorzien. Er zijn ook veel Bluetooth speakers die op een accu of batterijen werken. De Bluetooth speaker bestaat uit één unit waar meerdere tweeters en baspoorten in zijn verwerkt. Zodat je toch optimaal kan genieten van een vol en stereo geluid. In de regel worden Bluetooth speakers gebruikt door muziekliefhebbers, die muziek luisteren via een laptop, smartphone of tablet. Bluetooth speakers zijn eventueel ook eenvoudig te verbinden met een Bluetooth platenspeler.
De Sonos Roam is bijvoorbeeld een Bluetooth speaker die je kunt gebruiken voor het luisteren naar muziek en het is haast niet voor te stellen dat een klein apparaat, zoals de Sonos Roam een prachtige geluidskwaliteit heeft. Het product is zeer compact en weegt nog geen halve kilo. Daarnaast kan je de speaker makkelijk meenemen naar het park of het strand, want het product werkt op batterijen en is waterdicht.
De JBL Flip 5 is eveneens een mooie en compacte Bluetooth speaker die je eenvoudig mee kan nemen of op de sidetable in de woonkamer kan neerzetten. Het apparaat is wel iets groter dan de Sonos Roam, hoewel dat weinig scheelt. Daarentegen heb je wel een apparaat dat ruim 12 uur kan afspelen op de accu. En met de JBL PartyBoost kan je meerdere JBL-speakers aan elkaar koppelen voor een nog beter geluid.
Soundcore logo
Soundcore
9,5  / 10

Slimme speakers; het gemak dient de mens

Een Bluetooth speaker is vaak een simpele en goedkope methode om een goed geluid in huis te creëren, maar een slimme speaker doet net even iets meer. Slimme speakers worden gebruikt om bijvoorbeeld in meerdere kamers in huis geluid weer te geven of om een geluidsopstelling bij de televisie om te toveren in een volwaardige surroundset. Slimme speakers worden doorgaans via Bluetooth of het Wi-Fi netwerk verbonden en hebben als extra functie dat deze ook spraakassistenten, zoals Google ondersteunen. Dat is handig als je bijvoorbeeld met een spraakcommando wil doorspoelen naar het volgende nummer uit je playlist of als je andere slimme apparaten in huis wilt bedienen met je stem. Slimme speakers hebben vaak ook een eigen app op een apparaat, zoals een smartphone. Zodat je de speaker met de app kan instellen en bedienen.
De Sonos One is een compacte speaker met een sublieme geluidskwaliteit en is eenvoudig te bedienen via de spraakassistenten Alexa of Google of via de Sonos-app. Daarnaast is de Sonos One ook te verbinden met bijvoorbeeld de soundbars en subwoofers van Sonos en dient de Sonos One als een surroundluidspreker. Ook kan je een multiroom oplossing bouwen door meerdere Sonos One speakers in huis te plaatsen. En door de juiste instellingen toe te passen beweegt de muziek met je mee als je bijvoorbeeld van de huiskamer naar de slaapkamer wandelt.
Met de Google Nest Audio Charcoal is een mooie en compacte slimme speaker waarmee je de smart home devices in huis kan bedienen, maar waar je ook prima muziek via de app van Spotify of Deezer op kan afspelen. Je kan met de Google Nest Audio Charcoal een multiroomsysteem bouwen terwijl je er ook evenals bij de Sonos One mee naar de (Internet) radio kan luisteren. De verbinding is eenvoudig in te stellen via Bluetooth of het Wi-Fi netwerk.
HiFi Klubben logo
HiFi Klubben
8,6  / 10

Geluid van de televisie verbeteren met een soundbar

De soundbar is een product dat immens populair is en is uitgevonden om het inferieure geluid van de platte televisies te kunnen verbeteren. De soundbar dankt zijn naam het uiterlijk, omdat het vaak een rechthoekige balk is waar meerdere tweeters en baspoorten in is verwerkt. Dat er uiteindelijk voor zorgt dat het product een warm en vol geluid produceert. De soundbar wordt doorgaans boven of onder een televisie geplaatst en je hebt vaak een optie om het product neer te zetten of op te hangen. De soundbar wordt ook gebruikt om muziek af te spelen via een smartphone of een laptop.
Met de Sonos Beam kan je een mooi geluid in de woonkamer creëren en voorgoed afscheid nemen van het blikkerige geluid van de LED-televisie. De Sonos Beam is krachtig en produceert een mooi vol geluid die het kijken van films en series een stuk aantrekkelijker maakt. Het product sluit je met een HDMI- of een optische-kabel aan op de televisie en uiteraard kan je ook via het Wi-Fi netwerk geluid afspelen. Het voordeel van de Sonos Beam is dat deze eenvoudig uit te breiden is met de Sonos Sub en de Sonos One satellietspeakers zodat je een volwaardig doch draadloos surroundsysteem kan creëren.
De Bose TV speaker is een simpele doch mooie oplossing om het geluid van de TV te verbeteren. Het apparaat sluit je eenvoudig aan met een HDMI- of optische-kabel terwijl je ook secundaire apparaten, zoals een smartphone via Bluetooth kan koppelen. Helaas ondersteunt de Bose TV speaker geen multiroom en surround oplossingen, maar daar is de aantrekkelijke aanschafprijs ook naar.
Audioshop logo
Audioshop
9,5  / 10

Het geluid van de bioscoop in je woonkamer

Met de soundbar kan je dus het geluid van de televisie verbeteren, maar misschien ben je op zoek naar meer en wil je het geluid dat je in een bioscoop ervaart in huis halen. Dat is mogelijk met een surroundopstelling. Maar hier was altijd veel weerstand op, omdat je de 5 of meerdere speakers vaak met draad aan elkaar moest koppelen. Dat is tegenwoordig niet meer nodig, want je kan met de huidige oplossingen een draadloos surroundsysteem creëren.
De JBL Bar 5.1 is een oplossing die in totaal uit 4 luidsprekers bestaat. Een soundbar voor onder of boven de televisie, een subwoofer om een goed laag te produceren en twee afneembare satellietspeakers voor het surroundeffect. De soundbar sluit je eenvoudig aan met een HDMI- of een optische-kabel terwijl de subwoofer en de extra speakers draadloos met de soundbar communiceren. De surroundspeakers werken op batterijen en je hebt dus geen draad nodig om een verbinding te maken. De JBL Bar 5.1 ondersteunt vrijwel ieder geluidsspoor, zoals Dolby Atmos. Ook de secundaire apparaten die je op de soundbar aansluit worden volledig ondersteund. Zo kan je dus een apparaat dat media in 4K afspeelt prima aansluiten op de JBL Bar 5.1.
Ook Sony heeft met de HT-S40R creëer je op een simpele wijze een volledig draadloos surroundsysteem. Dit pakket bevat eveneens een soundbar, subwoofer en twee satellietspeakers. Die volledig draadloos met elkaar communiceren. Een nadeel is dat de Sony HT-S40R geen HDMI ACR en Dolby Atmos ondersteunt. Maar daar is de aantrekkelijke aanschafprijs ook naar. Dit product is voor de film- en seriekijker die op zoek is naar een mooi surroundeffect zonder al te veel hoge kwaliteitseisen aan de set te stellen.

Handige tip voor de surroundopstelling

Als je een surroundopstelling wilt plaatsen hebben we nog een handige tip voor je, want surroundsound komt het beste tot zijn recht als de speakers op de juiste wijze worden geplaatst. Het beste wat je kan doen is om een denkbeeldig vierkantje te tekenen in je woonkamer. Waar de bank, stoelen en de televisie staan. In dit vierkantje moeten alle speakers worden geplaatst. De soundbar logischerwijs boven of onder de televisie en de surroundspeakers achter het bankstel. Surroundspeakers komen het beste tot hun recht als ze op oorhoogte staan of hangen. De subwoofer moet je altijd binnen dit denkbeeldige vierkantje plaatsen, maar mag je gerust verstoppen achter de televisiekast of onder een bankstel. Bekijk ook de volgende illustratie;

Welke oplossing past het beste bij mij?

Om te kunnen bepalen voor welke oplossing je wilt kiezen, is het goed om eerst te bepalen wat je nodig hebt. Wil je simpelweg muziek afspelen via een app op je telefoon? Dan is een simpele Bluetooth speaker voldoende. Wil je iets meer dan alleen muziek afspelen en ook in meerdere kamers muziek kunnen afspelen? Dan zijn slimme speakers de beste keuze. Om het geluid van de televisie te verbeteren koop je een soundbar terwijl je voor een volledige set of de benodigde uitbreidingen kiest als je een thuisbioscoop wilt creëren.

Kan ik op een later tijdstip alsnog uitbreiden?

In het geval van slimme speakers en soundbars kan je vaak op een later tijdstip de nodige uitbreidingen aanschaffen, zoals extra satellietspeakers en een subwoofer. Ook als je al satellietspeakers hebt kan je deze uitbreiden met bijvoorbeeld een soundbar. Sonos is het perfecte voorbeeld van hoe hen oplossingen op elkaar zijn afgestemd en eigenlijk in alle wensen van de gebruiker kan voorzien.

Wat is ARC?

De term HDMI ARC hebben wij in deze blogpost benoemd en het staat voor Audio Return Channel. Met andere woorden kan een apparaat met HDMI ARC beeld en geluid ontvangen en ook doorsturen. Zo kan je bij een soundbar of een surroundset met HDMI ARC ervoor kiezen om al je secundaire apparaten, zoals een Blu-ray Disc-speler of een PlayStation 5 aan te sluiten op de soundbar en de soundbar vervolgens met 1 kabel aan te sluiten op de televisie. Dit is vaak een handig hulpmiddel als je een beperkt aantal HDMI-poorten op de televisie hebt of het geluid van de secundaire apparaten altijd via de soundbar of surroundset wilt weergeven.

Neem de tijd en onderzoeken

Het aanschaffen van een nieuwe oplossing om het geluid in huis te verbeteren is niet iets waarbij je over één nacht ijs moet gaan. Denk dus goed na over wat je nodig hebt, welke oplossingen er zijn en bezoek desnoods een nabijgelegen speciaalzaak om naar verschillende oplossingen te luisteren. Een speciaalzaak, zoals Hifi Klubben verwelkomt klanten graag om hen van advies te voorzien en de beschikbare opties te laten beluisteren. Maak hier dan ook gebruik van om tot de beste koop te komen.