Hoe kun je op de gasrekening besparen?

Hoe kun je op de gasrekening besparen?

De torenhoge energieprijzen dwingen mensen om goed na te denken over hoe je op de maandelijkse energierekening kunt besparen. Vooral de prijzen van gas stijgen enorm en gas heb je nu eenmaal nodig om het huis te verwarmen, warm water te kunnen gebruiken en om te koken. Toch? Er zijn mogelijkheden om op de gasrekening te besparen en je kunt zelf overwegen om geen of zeer beperkt gas te gebruiken. In onze blog vertellen we hoe je het beste op de gasrekening kunt besparen.

Vervangen van de CV ketel

De CV ketel mag als de boosdoener worden gezien wanneer je een torenhoge energierekening op de deurmat krijgt. De CV ketel gebruikt het gas om het water en de radiatoren te verwarmen. Zodat je lekker kunt douchen of de kachel kunt opdraaien. Je kunt besparen door in plaats van de kachel op te draaien een dekentje te pakken of een dikke trui aan te trekken, maar dat is natuurlijk onzin. Je zou ervoor kunnen kiezen om de CV ketel te vervangen voor een elektrische ketel. Dan wordt er met behulp van elektriciteit in plaats van gas verwarmd. Daardoor stijgt wel het verbruik van elektriciteit, maar dit zou je kunnen oplossen door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Dan kan het gebruik van een elektrische CV ketel een heel stuk goedkoper zijn dan het gebruik van een conventionele ketel.

Op de gasrekening besparen met isolatie

Een goede isolatie van de woning voorkomt dat warmte kan ontsnappen en wanneer je van plan bent om de CV ketel te vervangen door een warmtepomp of een elektrische CV ketel ontkom je er niet aan om serieus naar de isolatie van de woning te kijken. Niet alleen muren moeten goed geïsoleerd zijn, maar ook ramen, deuren en kozijnen moeten worden aangepakt. Door bijvoorbeeld het plaatsen van hr++ glas en tochtstrips. Een goede isolatie kan tientallen tot honderden euro’s op jaarbasis opleveren. Ook wanneer je gebruik blijft maken van de conventionele CV ketel.

Elektrisch koken

Het gasfornuis verbruikt eveneens veel gas. Zeker als je dagelijks kookt. Je kunt op het gas besparen door minder te koken, maar dat is natuurlijk geen optie. Je kunt er wel voor kiezen om het gasfornuis te vervangen voor een elektrisch fornuis of een elektrische kookplaat. Die je bij de Media Markt kunt bestellen. Het grote voordeel is dat je minder gas gebruikt en dat je dus geld bespaart. Maar de keerzijde van de medaille is dat je wel meer elektriciteit verbruikt. Nu kun je daar ook weer op besparen door het plaatsen van zonnepanelen.

Bijkomstig voordeel als je geen of weinig gas gebruikt

Naast een besparing op de torenhoge kosten ben je ook een stuk veiliger wanneer je geen of weinig gas gebruikt. Bij gasverbruik kan het misgaan en dan loop je het risico op een koolmonoxidevergiftiging. Jaarlijks sterven er 5 tot 10 mensen aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging terwijl honderden mensen met verschijnselen in het ziekenhuis belanden. Koolmonoxide dat vrijkomt als er een onvoldoende verbranding van fossiele brandstoffen, zoals gas plaatsvindt, is een sluipmoordenaar. Want het gas is kleur- en geurloos. Blijf je gas gebruiken? Plaats dan koolmonoxidemelders in de ruimte waar bijvoorbeeld de CV ketel en de geiser hangen.

Recente blogartikelen
Welke game console heeft de beste games?
Welke game console heeft de beste games? 29-09-2023
Welke spelcomputer voor het hele gezin?
Welke spelcomputer voor het hele gezin? 28-09-2023
Lees meer blogs