Hoe maak ik mijn PlayStation 5 schoon?

Hoe maak ik mijn PlayStation 5 schoon?

De PlayStation 5 is een sterke console die heel veel voordelen heeft ten opzichte van de inmiddels verouderde Sony PlayStation 4. Maar een ding is nog altijd niet opgelost, want evenals de oudere consoles en zelfs de nieuwere consoles van concurrenten Microsoft en Nintendo is de PlayStation 5 een stofnest. De ventilatoren van de PS5 zorgen ervoor dat de spelcomputer niet oververhit raakt, maar ze trekken ook een hoop stof aan. Hoe kun je ‘m dan het beste schoonmaken? In onze blog geven we een paar handige tips.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van een PS5?

Je hebt niet heel veel nodig om een PlayStation 5 schoon te maken. Je hebt in ieder geval een microvezeldoekje nodig, een spuitbus met geperst lucht en eventueel schoonmaakalcohol als je de PS5 echt grondig wil reinigen. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Stofzuigers en andere huishoudelijke apparaten kun je dus in de kast laten staan. Sterker nog, je kunt met andere toebehoren meer schade toebrengen dan je lief is.

Stof verwijderen

De PlayStation 5 bestaat uit 4 onderdelen. De console, de faceplates en de standaard waar die op staat. Om de PlayStation 5 goed schoon te maken is het slim om zowel de standaard als de faceplates te verwijderen. De console en de faceplates kan je met een licht vochtige microvezel doek of met een klein beetje schoonmaakalcohol schoon en stofvrij maken. Dat is de eerste stap die je zet.

Poorten PS5 schoonmaken

De PlayStation 5 heeft veel openingen en poorten en de poorten trekken een hoop stof aan. Dat is niet alleen slecht voor je console, maar de kans is ook groot dat de poorten niet meer goed functioneren, omdat er geen goed contact gemaakt kan worden met bijvoorbeeld een USB of USB-C kabel die je erop aansluit. Voor het schoonmaken van de poorten heb je een spuitbus met geperst lucht nodig. Hiermee spuit je het stof en vuil uit de poorten, zodat ze weer mooi schoon worden. Gebruik geen stofzuiger of een compressor om de poorten schoon te maken. De kans op schade is dan aanzienlijk. Geperst lucht kan je overigens ook gebruiken voor het reinigen van je disc drive, mocht je de PlayStation 5 Disc Edition in je bezit hebben.

De binnenkant van de PlayStation 5

Bij het verwijderen van de faceplates houd je alleen de console met de zwart glimmende kant aan de voorzijde over en je ziet een hoop stof. Vooral op de ventilator die duidelijk zichtbaar is. Nu kan je ook gebruikmaken van de spuitbus met geperst lucht om de console stofvrij te maken. Hardnekkig vuil mag je eventueel met een droge microvezeldoek schoonmaken, maar gebruik geen vochtige doek of alcohol. Ondanks dat de componenten goed afgeschermd zijn en je feitelijk weinig fout kan doen. Voorkomen is beter dan genezen en schade door vocht wordt niet hersteld volgens de garantievoorwaarden van Sony. Vergeet ook niet om de binnenkant van de faceplates een poetsbeurt te geven, want stof en vuil kunnen zich ook aan de binnenzijde van de plastic kappen nestelen.

Wil je weten hoe je andere problemen met je PS5 oplost? Lees dan ons aritkel.

Recente blogartikelen
Wat is E ink?
Wat is E ink? 15-04-2024
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Lees meer blogs