Webshops logo games

Zo los je problemen op met je PlayStation 5

/storage/img/knowledge-base-articles/zo-los-je-problemen-op-met-je-playstation-5/1.png

De PlayStation 5 is de nieuwste spelcomputer van het merk Sony en veel liefhebbers van videogames zijn lyrisch over de krachtige console die een superieure beeld- en geluidskwaliteit heeft. Je kunt er al je favoriete games op spelen. Of je nu een liefhebber bent van Fifa of liever plaatsneemt in een Formule 1-auto. Of als je liever de open wereld van Harry Potter verkent of het samen met je vrienden wil opnemen tegen andere online spelers in de free-to-play shooter Fortnite. De PlayStation 5 garandeert urenlang speelplezier, maar de console staat er ook om bekend dat die af en toe wat problemen heeft. Wil je weten hoe je de problemen met je PlayStation 5 oplost? Lees dan snel verder.

Inhoud

Verbindingsproblemen PlayStation 5

Een veelvoorkomend probleem is dat je PlayStation 5 geen internetverbinding heeft en dat is frustrerend. Je kunt dan geen nieuwe games en add ons downloaden en je kunt ook niet online gamen. Gelukkig kun je een aantal oplossingen proberen om toch een internetverbinding tot stand te brengen.

Oplossing bedraad

- Check of je internetprovider geen storing heeft op allestoringen.nl.
- Controleer of de netwerkkabel goed op de router en op de PS5 is aangesloten.
- Kijk bij instellingen > netwerk wat de verbindingsstatus is. In dit deel kun je ook de internetverbinding testen.
- Selecteer instellingen > netwerk > instellingen > internetverbinding instellen en verwijder je huidige verbinding. Voeg daarna je internetverbinding opnieuw toe.

Oplossing draadloos

- Check of je provider een storing heeft op allestoringen.nl.
- Controleer of je een 5Ghz router hebt. Met een 5GHz verbinding werkt een PS5 beter en sneller. Je kunt dit controleren in de instellingen van je router.
- Zet je PlayStation 5 op minimaal 5 meter afstand van de router.
- Zet andere apparaten met Wi-Fi uit als je verbinding niet werkt of heel traag is.
- Kijk bij instellingen > netwerk > internetverbinding testen of het signaal wel sterk genoeg is en de snelheid ook voldoende is (liefst hoger dan 100 Mbps).

Crash door rustmodus

Na de release van de PlayStation 5 in 2020 klagen veel gebruikers over een systeemcrash, nadat de console in rustmodus is geplaatst. Door de console in rustmodus te zetten wordt er minimaal stroom verbruikt, terwijl updates van games en het besturingssysteem op de achtergrond worden gedownload en geïnstalleerd. Dit probleem is inmiddels verholpen. Het ging namelijk om een probleem in de software die inmiddels met de firmware-update van de PlayStation 5 is opgelost. Je kunt je console dus met een gerust hart in de rustmodus zetten.

Spel bevriest tijdens het spelen

Het is heel vervelend als je lekker zit te gamen en dat je spel bevriest of zelfs automatisch afsluit. Je was net bezig met een goed potje Fifa of je had bijna de eindbaas verslagen in Assassin’s Creed. Gelukkig ben je niet veel data kwijt, omdat de meeste games een auto-save functie hebben die continu je progressie opslaat. Toch is het heel vervelend en ook op te lossen met een van de onderstaande oplossingen.

Oplossingen

- Druk op de PS-toets van je controller en ga naar je game. Klik op de option-toets en selecteer controleren op update.
- Ga naar instellingen > systeem > systeemsoftware-update en -instellingen en klik op de systeemsoftware updaten.
- Als de controller en de PS5 niet reageert is het verstandig om te wachten, totdat de PS5 zichzelf uitschakelt. Dit kan lang duren. Haal onder geen beding de stroom van de PlayStation 5, omdat je hiermee je console permanent kunt beschadigen.
- Verwijder de disc uit de PS5 en maak deze schoon als dat nodig is (werkt alleen bij fysieke games).
- Verwijder de game van de harde schijf en installeer die opnieuw.

Fouten tijdens downloaden van games en add-ons

Bij het downloaden van games, add-ons en firmware-updates, kan de PS5 een foutmelding geven. Vaak zie je een rood uitroepteken met de melding dat de content niet kon worden gedownload. De eerste stap is om op de PS-knop op je controller te drukken, selecteer vervolgens downloads/uploads, kies de game of add-on die niet geïnstalleerd kan worden en druk vervolgens op downloaden hervatten. Soms kan een te lage internetsnelheid ook voor problemen zorgen. Hierboven hebben we beschreven hoe je internetproblemen met de PS5 kunt oplossen. Het kan ook zijn dat de harde schijf van je PS5 te vol is en dan zul je eerst content moeten verwijderen. Zo doe je dat:

- Ga naar instellingen
- Selecteer Opslag
- Selecteer Consoleopslag
- Selecteer Games en apps
- Selecteer de games die je wil verwijderen

Als je een game verwijdert, blijft het databestand met je savegames op de harde schijf staan. Als je die wil verwijderen voer je de volgende stappen uit:

- Ga naar instellingen
- Selecteer Opslag
- Selecteer Consoleopslag
- Selecteer Opgeslagen data
- Selecteer de save games die je wil verwijderen

Heb je een PlayStation Plus abonnement? Dan kun je jouw savegames opslaan in de cloud. Zo raak je nooit je save games kwijt. Je kunt ze eventueel ook downloaden op een USB-stick door de USB-stick in de PlayStation 5 te steken.

Disc speelt niet af

Heb jij de PlayStation 5 Disc Edition en ervaar je problemen met het afspelen van films en games? Dan is dat eenvoudig op te lossen door de disc te verwijderen en te controleren op krassen en vingervlekken. Maak de schijf goed schoon en plaats ‘m vervolgens terug in je PlayStation 5. Probleem opgelost! Als het probleem blijft kun je ook met geperst lucht de optische drive van je PS5 schoonblazen en in extremis zul je de disc moeten vervangen.

De PlayStation 5 maakt een hoop lawaai

De PlayStation 5 is een stuk stiller dan de PlayStation 4, maar ook de nieuwste console van Sony kan een hoop lawaai maken. Wat je het beste kunt vergelijken met het geluid van een stofzuiger. Er kunnen een paar dingen aan de hand zijn. De ventilator veroorzaakt namelijk het geluid en die maakt meer lawaai als er te veel stof in de ventilator zit of als de PlayStation 5 zijn warmte niet goed kwijt kan. De oplossingen zijn simpel! Zet de PS5 nooit in een afgesloten kast en je kunt stof heel simpel verwijderen door de faceplates van de PS5 te verwijderen en de ventilator uit te zuigen en schoon te blazen. Let op, want het verwijderen van de faceplates is vrij lastig. Het is een schuif- en kliksysteem, maar je moet wel wat kracht zetten. Kijk op YouTube voor een uitgebreide instructievideo over hoe je de faceplates effectief kunt verwijderen.

Vreemde kleuren na het opstarten

Een veelvoorkomende glitch is dat het beeld van de PlayStation 5 er raar uitziet, nadat je ‘m hebt opgestart. Geen paniek, want dit is een tijdelijke glitch. De oplossing? Je console opnieuw opstarten en in 9 van de 10 gevallen is het probleem weg. Soms helpt het ook om nog even te controleren of de HDMI-kabel zowel op je tv als op je console goed is aangedrukt. Crisis averted!

Gegevens overzetten lukt niet

Je kunt je data van een ouder model of een PlayStation 4 overzetten naar de PlayStation 5, maar dit is een langdurig klusje. Soms krijg je ook foutmeldingen dat het overzetten van data niet is gelukt. Deze problemen komen het vaakst voor als je de data overzet met behulp van een USB-kabel, USB-stick of externe harde schijf. De beste oplossing is om tijdelijk een PlayStation Plus abonnement af te sluiten, je data in de cloud te uploaden en vervolgens te downloaden op je PlayStation 5. Met deze methode ben je binnen een uur klaar om verder te gaan op je nieuwe console, terwijl je met de andere methodes vaak meerdere uren kwijt bent om je data over te zetten. Ook de kans op foutmelding is minimaal als je een PlayStation Plus abonnement afsluit voor het overzetten van je data.

Externe harde schijf werkt niet

De PlayStation 5 heeft een opslagcapaciteit van 667,2 GB en niet 1 TB. Dat vergt wat uitleg. Ja, de SSD-schijf heeft een capaciteit van 1 TB, maar er wordt 332,8 GB gereserveerd voor het besturingssysteem en 22,52 GB in beslag genomen voor de nodige systeemdata. Met een externe harde schijf kun je de capaciteit van je PlayStation 5 verhogen. Het is dan wel belangrijk dat je een externe SSD-schijf koopt die compatibel is met de PS5, sluit ‘m altijd aan via USB-C voor een snelle en stabiele dataoverdracht en plaats alleen games en data van PS4 games op de externe schijf. PS5 games en data kunnen niet vanaf een externe harde schijf worden gelezen.

De Dual Sense-controller werkt slecht of helemaal niet

Het komt niet vaak voor, want de Dual Sense-controller van de PS5 is een van de betere controllers die ooit gemaakt is. Toch kunnen er problemen ontstaan met bijvoorbeeld de draadloze connectiviteit of je merkt tijdens het gamen dat de controller niet reageert, zoals die zou moeten reageren. Het is voor het eerst dat een controller voor de PlayStation ook firmware-updates nodig heeft. De console geeft automatisch een melding in het scherm als een update nodig is. Voer die altijd uit als je er zeker van wil zijn dat je controller goed blijft werken.

De PlayStation 5 schakelt automatisch uit

Er zijn klachten over dat de PlayStation 5 automatisch uitschakelt en dat is te wijten aan het feit dat de console oververhit is. Het is een beveiliging die ervoor zorgt dat oververhitting en permanente defecten worden voorkomen. Als dit vaker gebeurt is de enige oplossing om je console ergens anders neer te zetten waar die goed zijn warmte kwijt kan en niet meer oververhit kan raken. Gebruik ook altijd de meegeleverde stand om je console neer te zetten, zodat de warmte ook goed door alle openingen kan ontsnappen.

Foutcode CE-108262-9

Foutcode CE-108262-9 is inmiddels een beruchte foutmelding die je krijgt te zien als je systeem crasht. Helaas is dit probleem niet op te lossen! Als je console vaker uitvalt en deze foutmelding geeft, is de enige oplossing om met de console terug te gaan naar de winkel waar je ‘m hebt gekocht of neem direct contact op met de helpdesk van Sony PlayStation.

Waar je een PlayStation 5 kunt kopen

Je hebt nu een goed beeld van welke problemen er kunnen optreden en hoe je ze kunt oplossen. Heb je nog geen PlayStation 5 console of ben je toe aan een nieuw model? Dan kun je de PlayStation 5 bestellen bij de bekende verkooppunten. Wil je weten welke winkels de beste keuze zijn? Wij hebben de beste shops voor je op een rijtje gezet en op basis van de reviews van onze bezoekers denken we ook dat dit de beste partijen zijn waar je de PS5 kunt kopen.

Media Markt

Elektronicaketen Media Markt verkoopt naast koelkasten, televisies en laptops ook consoles, toebehoren voor de PS5 en games. Media Markt heeft zowel fysieke winkels als een online webshop en biedt vaak interessante bundels aan. Op die manier koop je voor een scherpe prijs een console met extra games en accessoires, zoals een extra controller, headset of oplaadstation voor je controllers.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

Bol.com

Bol.com is een online warenhuis dat miljoenen producten op voorraad heeft. De PlayStation 5, de accessoires en games kun je ook via de webshop bestellen. Als je bij bol.com bestelt kun je profiteren van een snelle levering en goede service. Ook als je bijvoorbeeld problemen hebt met je aankoop.

Bol.com logo
Bol.com
6,2  / 10

Nedgame

Je kunt natuurlijk bij grote ketens, zoals Media Markt en bol.com, bestellen, maar je kunt ook bij een kleinere keten, zoals Nedgame, bestellen. Nedgame is niet alleen gespecialiseerd in videogames, maar ze bieden ook een uitstekende service en interessante prijzen. Steun dus ook de wat kleinere winkels door bij hen je PS5 en nodige accessoires en games te bestellen.

Nedgame logo
Nedgame
9,5  / 10

Beoordeeld door consumenten

De winkels die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de winkels die we bespreken betrouwbare shops zijn die je kunt bezoeken en waar je kunt bestellen. Wil je meer weten over de shop? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of de winkel ook de beste keuze voor jou is.

Help ons mee

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de winkels compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de winkel waar je iets hebt besteld. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe snel en goed de levering was, of je alles makkelijk kon vinden en of je door een medewerker goed geholpen bent. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke winkel ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.