Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?

Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?

In het artikel ‘Soundbar kopen? Lees onze handige tips’ hebben we kort besproken hoe je een soundbar op een tv kan aansluiten. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en welke aansluiting je kiest, is afhankelijk van wat je tot je beschikking hebt. De meeste televisies hebben drie of vier HDMI-aansluitingen en een van die aansluitingen kun je gebruiken om de soundbar aan te sluiten. Maar als je te weinig HDMI-aansluitingen hebt, kan je ook voor andere opties kiezen.

De beste connectie

Dat gezegd hebbende is de beste optie om de soundbar met een HDMI-kabel aan te sluiten op een tv en het liefste op een eARC aansluiting. Bij de HDMI-aansluitingen op de televisie staat duidelijk aangegeven of het een eARC aansluiting betreft en deze kan je dus het beste gebruiken voor het aansluiten van de soundbar. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze connectie ervoor zorgt dat alle ondersteunde formaten ook op de juiste manier worden overgedragen.

Op (4K) Blu-ray Discs vind je complexe signalen, zoals Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio en andere formaten die een soundbar ondersteunen. Ook streamingdiensten, zoals Disney+ en Netflix, sturen deze signalen uit en het is dus van belang dat je soundbar deze signalen goed kan verwerken. Dat is vaak uitsluitend met een HDMI-aansluiting te bewerkstelligen. Het is dan ook belangrijk dat je een kwalitatief goede HDMI-kabel aanschaft.

HDMI-kabels

Er zijn verschillende HDMI-kabels verkrijgbaar. Van goedkope varianten tot aan modellen waar je flink voor in de buidel moet tasten. De prijs zegt iets over de kwaliteit van de kabel en over de ondersteuning van verschillende complexe beeld- en audioformaten. Een HDMI 2.0 of 2.1 kabel is de beste keuze, omdat deze niet alleen eARC ondersteunen, maar ook verschillende formaten, zoals Dolby Atmos en DTS-HD Master Audio.

Andere mogelijkheden

Een andere mogelijkheid om de soundbar op een tv aan te sluiten, is de Toslink. Toslink wordt ook optisch digitaal genoemd. De aansluiting kan het beste omschreven worden als een vierkant blokje. De kabel is ook flinterdun en dat is logisch. Optisch digitaal is namelijk een lichtsignaal dat van de tv naar een soundbar wordt verstuurd. Ondanks dat het een digitaal signaal betreft, kan een optische kabel geen complexe formaten, zoals Dolby Atmos en DTS-HD Master Audio, doorsturen. Vrijwel iedere moderne televisie is uitgerust met zowel HDMI eARC als Toslink.

De derde optie

De digitale COAX is ook een optie als je een soundbar met een tv wil verbinden, maar het is wel een keuze die langzaam maar zeker wordt uitgefaseerd. De reden is onbekend en ook vreemd, omdat COAX digital op veel fronten beter is dan Toslink. Toch zien we eerder Toslink aansluitingen op televisies dan digitale COAX aansluitingen. Datzelfde geldt voor soundbars die sporadisch met een digitale COAX aansluiting worden uitgerust. Heb je de optie wel? Dan is het de overweging waard, maar houd er rekening mee dat complexe beeld- en audiosignalen niet worden doorgegeven. Daar heb je nog steeds een HDMI 2.0 of HDMI 2.1 aansluiting en kabel voor nodig.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Recente blogartikelen
Wat is E ink?
Wat is E ink? 15-04-2024
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Lees meer blogs