Hoe voorkom je blessures?

Hoe voorkom je blessures?

In ons artikel “Voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen” hebben we gesproken over welke voorbereidingen je kunt treffen voordat het eerste fluitsignaal van het seizoen een feit is en we hebben ook kort iets verteld over blessures en hoe je ze kunt voorkomen. Een blessure kan heel vervelend zijn en er zelfs voor zorgen dat je voor een langere periode de sport niet kunt beoefenen. In onze blog geven we nog meer handige tips over hoe je blessures kunt voorkomen.

Opbouwen na de rustperiode

Als het voetbalseizoen is afgelopen, genieten de meeste mensen even van de welverdiende rust. Niet meer verplicht trainen en wekelijks wedstrijden spelen, maar dat betekent wel dat je voor aanvang van het nieuwe seizoen weer moet opbouwen. Sowieso verlies je wat conditie en als je jezelf niet voorbereid, is de kans groter dat je ook sneller blessures oploopt.

Daarom is het slim om in 2 tot 3 weken voor aanvang van het nieuwe seizoen te beginnen met trainen. Begin bijvoorbeeld met hardlopen en fietsen en bouw weer rustig je conditie op. Hiermee kun je ook je spieren weer voorbereiden op het nieuwe voetbalseizoen en hoef je dus niet bang te zijn dat je na een aantal sprints trekt en het balcontact een sport-blessure oploopt.

Goed eten en drinken voor aanvang van een wedstrijd

Voordat de wedstrijd begint is het goed om een goede maaltijd te eten en om minstens een halve liter water te drinken. Doe dit ongeveer 2 tot 3 uur voor aanvang van de wedstrijd, zodat de voedingsstoffen door het lichaam zijn opgenomen en je genoeg energie hebt om 90 minuten te voetballen. Daarnaast is het ook niet prettig om met een volle maag het veld op te gaan. Wil je vlak voor de wedstrijd iets eten? Eet dan iets licht verteerbaars, zoals een energiereep of een banaan.

Gebruik sporttape

Het tapen van lichaamsdelen helpt om je spieren te ondersteunen en om de impact op je lichaam te verminderen. Voetbal is in dat opzicht een contactsport waarbij er meer dan eens contact is tussen spelers. Bijvoorbeeld als je zelf een sliding maakt of door je tegenstander wordt getackeld. Veel voetballers tapen daarom enkels en bovenbenen in, terwijl keepers er ook baat bij hebben om de polsen en armen te tapen met sporttape.

Daarnaast kunnen keepers ook het beste investeren in shirts en broeken met beschermers en natuurlijk goede keepershandschoenen met fingersave. Fingersave zorgt ervoor dat vingers niet kunnen breken of kneuzen.

Blessures voorkomen? Gebruik scheenbeschermers

Voetballers hebben ook enorm veel baat bij scheenbeschermers en zijn er ook toe verplicht om ze te dragen. Als je geen schermbeschermers draagt, kan de scheidsrechter je van het veld sturen. Dat is al een reden om ze te kopen, maar ze beschermen ook je scheenbenen en enkels. Door het dragen van scheenbeschermers kun je dus lelijke blessures voorkomen en nog belangrijker, je zorgt ervoor dat je ook niet voor een langere tijd naast het veld staat en gewoon kunt blijven voetballen. Dat is natuurlijk het primaire doel.

Categorieën
Sport & fitness Sport & fitness
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs