Met zonnepanelen kun je zelf groene stroom opwekken, maar hoeveel leveren ze nu echt op? Kun je bijvoorbeeld onafhankelijk worden van een energiemaatschappij en hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je energierekening significant te verlagen? In onze blog geven we de antwoorden op deze vragen.
Het Wattpiek vermogen van een zonnepaneel
Het vermogen van een zonnepaneel wordt aangeduid met het aantal Wattpiek. De afkorting hiervan is Wp. Een zonnepaneel met 400 Wp heeft dus een Wattpiek vermogen van 400. Maar hoeveel stroom kun je er dan mee opwekken? Een Wattpiek staat gelijk aan een kWh. Hoe hoger het aantal Wp des te meer vermogen het zonnepaneel heeft. En meer vermogen betekent ook dat je meer stroom kunt opwekken. Een zonnepaneel met 400 Wp vermogen heeft dus de mogelijkheid om de meest ideale situatie 400 kWh aan stroom op te wekken.
De correctiefactor
Maar houd rekening met het addertje onder het gras, want een zonnepaneel kan nooit 100% renderen. Het rendement is afhankelijk van het type zonnepaneel, hoeveel zonuren er kunnen worden opgevangen en hoe het zonnepaneel erbij ligt. Warme en koude lucht alsmede andere weersomstandigheden, zoals regen en sneeuw, kunnen het rendement van een zonnepaneel beïnvloeden. Daarom moet je rekening houden met de correctiefactor.
Met de correctiefactor kun je uitrekenen hoeveel stroom een zonnepaneel daadwerkelijk heeft opgewekt. Toch is het nog steeds lastig om per dag, per week of zelfs per maand uit te rekenen hoe hoog het rendement is. Je kunt dit het beste over een compleet jaar berekenen, omdat je dan ook met verschillende omstandigheden en situaties te maken hebt gehad. De gemiddelde correctiefactor is 15%, wat betekent dat een zonnepaneel niet 100%, maar 85% aan energie kan opwekken.
De correctiefactor toepassen
Nu we dit weten kunnen we de correctiefactor ook toepassen. Stel dat je een zonnepaneel met 400 Wp hebt. Dan kun je op jaarbasis geen 400 kWh, maar 340 kWh energie opwekken. Dit vermenigvuldig je met het aantal zonnepanelen dat je hebt laten plaatsen en je weet nu globaal wat de installatie op jaarbasis oplevert. Stel dat je een installatie van 8 zonnepanelen hebt? Dan kun je dus op jaarbasis en rekening houdende met de correctiefactor 2700 kWh aan stroom opwekken. De rekensom is feitelijk het Wattpiek vermogen - 15% x het aantal zonnepanelen.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?
Je wilt het liefste zelfvoorzienend zijn en geen stroom meer afnemen van de energiemaatschappij. Maar hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig? Dat is afhankelijk van de ruimte op het dak, het Wattpiek vermogen van de panelen en van hoeveel stroom je als gezin op jaarbasis verbruikt. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh aan stroom op jaarbasis. Wanneer je kiest voor zonnepanelen met een Wp van 400, heb je dus 11 zonnepanelen nodig. 11 x 400 - 15% = 3740 kWh. Je houd zelfs een beetje energie over, wat je tegen een bepaald tarief teruglevert aan de energiemaatschappij. De vergoeding hiervoor ligt tussen de € 0,05 en € 0,09 per kWh.
Wil je meer informatie over zonnepanelen? Lees dan ook ons artikel.