Webshops logo huis-en-bouwen

Zonnepanelen: alles wat je wil weten

/storage/img/knowledge-base-articles/zonnepanelen-alles-wat-je-wil-weten/1.png

Op steeds meer daken in Nederland zie je zonnepanelen liggen. Zonnepanelen zijn bedoeld om zelfstandig zonne-energie op te wekken en om te zetten naar bruikbare wisselstroom. Op die manier kun je niet alleen je energieverbruik en -kosten verlagen, maar ook bijdragen aan een beter milieu. Je hoeft namelijk minder energie af te nemen van de energieleveranciers die vaak met behulp van fossiele brandstoffen energie opwekken.

Investeren in zonnepanelen is dus een goed idee, maar waar moet je op letten en welke soorten zonnepanelen zijn verkrijgbaar?

Inhoud

Hoe werkt een zonnepaneel?

Het is leuk om eerst uit te leggen hoe een zonnepaneel werkt. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere onderdelen en is aangesloten op de meterkast. Een paneel bestaat uit zonnecellen die zonlicht kunnen opvangen en zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Gelijkstroom is helaas niet bruikbaar tenzij je een laadpaal op het terrein hebt staan die wel op gelijkstroom werkt. Gelijkstroom moet dus worden omgezet naar wisselstroom, zodat we ons huis van elektriciteit kunnen voorzien.

Het proces om gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom, wordt verzorgd door de centrale omvormer of de micro-omvormers die individueel op de zonnepanelen gemonteerd zijn. Vanaf het zonnepaneel loopt dus een elektriciteitskabel naar de omvormer en van de omvormer loopt er een elektriciteitskabel naar de meterkast. Belangrijk hierin is om rekening te houden met de afstand, want de kabels mogen niet langer dan 20 meter zijn. Anders loop je het risico dat er te veel energie verloren gaat en dat de panelen uiteindelijk weinig tot niets opleveren.

Verschillende soorten zonnepanelen

Een andere benaming voor zonnepanelen zijn PV panelen. De ene leverancier noemen ze gewoon zonnepanelen, terwijl de ander de voorkeur geeft aan PV panelen. PV is de afkorting voor de Engelse term "photovoltaic". Er zit dus geen verschil tussen een zonnepaneel en een PV paneel, maar er zijn wel verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar.

Monokristallijn zonnepanelen

Tegenwoordig zijn monokristallijn zonnepanelen de meest gangbare zonnepanelen die dus niet alleen volop worden geproduceerd, maar ook worden geplaatst. Deze zonnepanelen hebben een hoger rendement dan polykristallijn zonnepanelen en zijn ook duurzamer, omdat ze langer meegaan. Het grote voordeel van monokristallijne zonnepanelen is dat het silicium in het paneel wordt verhit en gecontroleerd wordt afgekoeld, zodat de kristallen allemaal in dezelfde richting liggen. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat het zonnepaneel ook meer zonne-energie kan opvangen en dus meer duurzame stroom kan opwekken.

Naast het standaard monokristallijn zonnepaneel bestaat ook het full black zonnepaneel. Het full black zonnepaneel is eveneens een monokristallijn zonnepaneel, maar dan een variant waarbij zowel de achterplaat als het frame volledig zwart zijn. Dit is puur cosmetisch en zorgt voor een strakke uitstraling. Ook de lijnen en knooppunten op het paneel zelf zijn veel minder zichtbaar dan bij de standaard variant.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen bevatten ook silicium, maar het verhittingsproces vindt anders plaats. Waardoor de kristallen kris kras op het paneel komen te liggen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de zonnepanelen een lager rendement hebben en vatbaarder zijn voor zaken, zoals schaduw. Daarom maken de meeste producenten geen polykristallijn zonnepanelen meer, omdat de techniek inmiddels achterhaald is. Polykristallijn zonnepanelen zijn vaak ook te herkennen aan de blauwe kleur, terwijl monokristallijn zonnepanelen zwart of zelfs volledig zwart zijn.

Glas/glas zonnepanelen

Glas/glas zonnepanelen zijn bezig aan een opmars, maar zijn wel een stuk duurder dan monokristallijn zonnepanelen. Dat heeft ook een reden. Glas/glas zonnepanelen zijn namelijk duurzamer en leveren een hoger rendement op. Dit is te danken aan de dubbele glasplaat waarbij meer energie kan worden opgewekt en weinig zonlicht verloren gaat. Glas/glas zonnepanelen hebben een lagere degradatie en behouden hun rendement tot wel 40 jaar. Ook de levensduur van een glas/glas zonnepaneel is gemiddeld 5 tot 10 jaar langer.

Speciale technieken

Elektriciteit opwekken kan dus met verschillende type zonnepanelen, maar er zijn ook zonnepanelen met bepaalde technieken die ervoor zorgen dat het paneel maximaal rendeert. Het is dus ook een slimme investering als je meer geld uitgeeft aan zonnepanelen die naast een hoog rendement ook speciale technieken bevatten waarmee meer energie kan worden opgewekt.

Half-cut technologie

Een van die technieken is de half-cut techniek, waarbij de zonnecellen op het paneel als het ware zijn gesplitst. In plaats van 30 bevat het paneel 60 zonnecellen die ook voor een lagere weerstand in het paneel zorgen. Ook de afstand waarin stroom moet reizen wordt korter en dat zorgt voor minder verlies en dus een hoger rendement. De beste zonnepanelen zijn uitgerust met de half-cut of half-cell technologie.

PERC technologie

Zonnepanelen met de PERC technologie zijn ook interessant. PERC staat voor Passivated Emitter Rear Cell, wat inhoudt dat de zonnecellen en de achterplaat fotons kunnen weerkaatsen. Hoe meer fotons er weerkaatst kunnen worden, des te meer elektrons en dus energie er kan worden opgewekt. Zonnepanelen met de PERC techniek zorgen dus voor een hoger rendement en nog belangrijker, dat iedere zonnestraal ook benut wordt.

Zonnepanelen op je dak plaatsen

Wil je zonnepanelen op je dak plaatsen? Dan is het slim om een professional in te huren. Ten eerste mogen alleen gecertificeerde monteurs zonnepanelen op je dak plaatsen en aansluiten op de meterkast. Je loopt zelf ook geen risico dat je van het dak valt als je een installateur inschakelt en je kunt ook rekenen op zijn of haar deskundigheid. Je krijgt ook garantie op de installatie mocht dat nodig zijn. Dat heb je niet wanneer je ervoor kiest om je zonnepanelen zelf te monteren.

De meeste zonnepanelen liggen op het dak, maar je kunt ze tegenwoordig ook op een tuinhuis, carport of zelfs in een tuin plaatsen. Het is overigens een fabel dat zonnepanelen op een schuin dak kunnen worden geplaatst. Ook met een plat dak kun je zonnepanelen plaatsen, maar dan moet je wel rekening houden met bijkomstige kosten. Zoals de kosten voor een zonneschans, want feitelijk niets meer of minder dan een stellage is waarbij de zonnepanelen ook in de juiste hoek kunnen worden geplaatst. Zonnepanelen renderen het meeste als ze in een hoek van tussen de 30 en 35 graden worden geplaatst.

Houd er ook rekening mee dat het dak geschikt moet zijn. Een installatiebedrijf kan je hierin adviseren. Zonnepanelen moeten namelijk in een bepaalde richting staan om maximaal te renderen. Panelen gericht op het zuidoosten, zuidwesten en het zuiden leveren het meeste op. Zonnepanelen op het noorden zijn vrijwel nooit rendabel.

Wat doet een installateur zonnepanelen?

Een installateur zonnepanelen heeft een aantal taken die hij kan uitvoeren;

1. Gericht advies over welke zonnepanelen er geplaatst kunnen worden
2. Controle of het dak geschikt is voor zonnepanelen
3. Berekenen hoeveel zonnepanelen er geplaatst kunnen worden
4. Uitbrengen van een zonnepanelen offerte inclusief montage en materialen
5. Het monteren en installeren van het zonnepanelen systeem
6. Testen van het zonnepanelen systeem
7. Geeft garantie op de installatie

Zonnepanelen opbrengst

Een zonnepanelen systeem kan al snel tussen de € 6.000,- en € 9.000,- kosten. Dat is inclusief materialen en montage. Dan wil je natuurlijk weten wat de zonnepanelen opbrengst zijn. Dat is vooral afhankelijk van het Wattpiekvermogen van het paneel. De meeste zonnepanelen hebben een Wattpiekvermogen van tussen de 400 en 600 Wp. Wat inhoud dat ze 400 tot 600 kWh per jaar kunnen opleveren.

Je moet ook rekening houden met de correctiefactor van ongeveer 15%. De zon schijnt namelijk niet het hele jaar door en weersomstandigheden, zoals wind, sneeuw, regen en vorst hebben invloed op de prestaties van zonnepanelen. Een zonnepaneel van 400 Wp levert dus geen 400 kWh op jaarbasis op, maar 340 kWh. Dit vermenigvuldig je met het energietarief dat je betaalt en dat is op het moment van schrijven een gemiddeld tarief van € 0,39 per kWh. Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met het aantal zonnepanelen dat je hebt of laat installeren en je weet hoeveel je installatie opbrengt.

Op die manier kun je ook uitrekenen hoelang het duurt voordat je de zonnepanelen hebt terugverdiend. De terugverdientijd is uit te rekenen door de kosten van de installatie te delen door de jaarlijkse opbrengsten. Op die manier weet je precies dat je de zonnepanelen binnen een bepaald aantal jaar hebt terugverdiend. Gemiddeld is de terugverdientijd van zonnepanelen 7 tot 9 jaar.

De salderingsregeling

De salderingsregeling is ook iets waar je mee te maken krijgt als je zonnepanelen laat installeren. De salderingsregeling houdt in dat de opgewekte stroom op jaarbasis wordt afgetrokken van het verbruik. Stel dat je 3500 kWh op jaarbasis hebt verbruikt en je zonnepanelen 3300 kWh hebben opgewekt. Dan betaal je dus nog voor de resterende 200 kWh. Als zonnepanelen meer energie opwekken dan dat je verbruikt, wordt dat tegen een vergoeding teruggeleverd aan de energieleverancier. Het nadeel hiervan is dat de energieleverancier zelf mag bepalen hoe hoog de vergoeding is. De meeste maatschappijen geven tussen de € 0,05 en € 0,09 per teruggeleverd kWh aan stroom.

Het is ook belangrijk om te weten dat de salderingsregeling verdwijnt. Vanaf 2025 wordt de regeling afgebouwd en mag je ieder jaar steeds minder salderen. In 2031 verdwijnt de regeling compleet. Op dat moment is het dus belangrijk dat je de opgewekte energie ook zelf gebruikt. Wanneer je wel energie opwekt, maar niet nodig hebt, kun je voor oplossingen kiezen, zoals de thuisaccu. Waarmee je energie kunt opslaan en kunt gebruiken wanneer je elektriciteit nodig hebt. Een ander alternatief is kiezen voor een elektrische auto met bidirectioneel laden.

Wat zijn de beste merken zonnepanelen?

Er zijn heel veel merken die zonnepanelen produceren en je kunt het beste kiezen voor zonnepanelen van Tier 1 producenten. Tier 1 producenten behoren tot de absolute top van de wereld en met de rang wordt aangeduid dat een producent voldoet aan volledige verticale integratie, een geautomatiseerd productieproces heeft geplaatst, uitstekende garantievoorwaarden biedt, langer dan 5 jaar actief is op de markt en veel tijd en energie investeert in Research & Development.

Zonnepanelen kopen

Er zijn heel veel aanbieders en installateurs die zonnepanelen kunnen plaatsen. Wij hebben een selectie gemaakt van de beste aanbieders, gebaseerd op de overwegend positieve beoordelingen van onze bezoekers. Daarom denken we ook dat de aanbieders die we aanprijzen betrouwbaar zijn.

GoVolt

GoVolt is een onafhankelijke zonnepaneleninstallateur die zowel zonnepanelen verkopen als plaatsen. Ze kunnen gericht advies geven en een offerte uitbrengen als je interesse hebt in zonnepanelen. Ze zijn ook gespecialiseerd in het plaatsen van thuisaccu's.

GoVolt logo
GoVolt
5,4  / 10

InstalCenter

InstalCenter is een installateur met meerdere vestigingen in Nederland en kan adviseren op het gebied van het verduurzamen van een woning. Dus ook het plaatsen van zonnepanelen. Met het deskundig advies van InstalCenter weet je precies waar je aan toe bent en welke opties je hebt tot het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of het laten plaatsen van een CV-ketel.

Instalcenter logo
Instalcenter
8,5  / 10

Essent

Essent is meer dan een energieleverancier. Ze zijn ook specialist op het gebied van verduurzamen en het plaatsen en het aansluiten van zonnepanelen. Met deskundig advies van Essent profiteer je straks van een installatie waar je jaren mee vooruit kunt en profijt van hebt.

Essent logo
Essent
6,5  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn die je om advies kunt vragen en kunt inschakelen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of de partij ook de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe goed het advies was, of ze deskundig waren en of de installatie naar tevredenheid is voltooid. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke partij ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.