Je wilt een huis kopen en nu is de kans groot dat je het bedrag dat in de enkele tonnen loopt niet op je bankrekening hebt staan. Dus je hebt een hypotheek nodig! Een hypotheek is feitelijk niets meer of minder dan een lening waarmee je een huis, woonboot of een woonwagen kunt kopen. Je moet de hypotheek binnen maximaal 30 jaar weer aflossen en je betaalt natuurlijk ook rente. Zoals bij iedere andere leningsvorm. Wil je meer weten over hypotheken? Lees dan snel onze blog of lees ons artikel “Waar op letten bij het afsluiten van een hypotheek”.
De juiste stappen
Bij het kopen van een huis is het belangrijk om de juiste stappen te zetten. Dat houdt in dat je eerst advies inwint bij bijvoorbeeld een hypotheekadviseur of een financieel adviseur. Zij kunnen samen met je kijken naar jouw persoonlijke situatie en hoe je er financieel voorstaat en ze kunnen een nauwkeurige berekening maken over hoeveel geld je zou kunnen lenen. Met deze berekening kun je ook gericht gaan zoeken naar huizen die binnen het budget passen. Overigens is het slim om een huis te kiezen die niet de volledige hypotheek opslokt, want je hebt ook geld nodig voor alle bijkomende kosten en eventueel voor een verbouwing of een inrichting van het huis.
Verschillende hypotheekvormen
De hypotheekadviseur zal je ook veel vertellen over de verschillende hypotheekvormen die er zijn en de vorm die wordt aangeboden en uiteindelijk wordt gekozen is per huishouden verschillend. Alle vormen hebben hun voordelen, maar de situatie waarin de kopende partij verkeerd dicteert eigenlijk welke vormen het meest interessant zijn. Er zijn in totaal 9 verschillende hypotheekvormen; lineaire hypotheek, annuïteitenhypotheek, aflossingsvrije hypotheek, hybride hypotheek, beleggingshypotheek, krediethypotheek, levenhypotheek, bankspaarhypotheek en spaarhypotheek.
Eigen vermogen
Een huis kopen zonder eigen vermogen is nagenoeg onmogelijk. Hypotheekverstrekkers zoals de bank kijken tegenwoordig kritisch naar of een huishouden eigen vermogen heeft om ook alle kosten te kunnen dragen. Een hypotheek afsluiten is duurder dan je misschien denkt, want je krijgt te maken met allerlei zaken die geld kosten. Denk aan bijvoorbeeld bemiddelingskosten, de kosten van een notaris, verzekeringen zoals een risico overlijdensverzekering en de NHG, taxatie kosten, overdrachtsbelasting en bouwtechnische keuringsrapporten. Daarnaast moet je ook flink wat geld op de rekening hebben staan als er iets gebeurt. Denk dan bijvoorbeeld aan schade aan een dak wanneer het heeft gestormd of wanneer de CV-ketel defect raakt.
Hypotheek afsluiten
Je bent op zoek naar een nieuwe woning en op websites zoals JAAP.nl heb je jouw droomhuis gevonden. Je wil dan ook direct stappen ondernemen om de woning te kopen, maar een huis kopen is wel iets totaal anders dan wanneer je een nieuwe tv of een ander product aanschaft. Het duurt ook gemiddeld 4 tot 6 weken tot je een hypotheek kunt afsluiten en dat heeft alles te maken met de beschikbaarheid van de partijen waar je afhankelijk van bent. Denk dan aan de hypotheekadviseur, de hypotheekverstrekker, de makelaar en natuurlijk de notaris. Hun agenda’s zitten vol en ze moeten tijd vrij maken om je te helpen. Ook het verzamelen van documenten die overhandigd moeten worden is een tijdrovend proces dat voor de nodige vertragingen kan zorgen.