Is je hypotheek helemaal aflossen verstandig?

Is je hypotheek helemaal aflossen verstandig?

Geld lenen kost geld en dat geldt dus ook als je een hypotheekschuld hebt. Naast de aflossing die je maandelijks betaalt, betaal je ook rente. Feitelijk is dat niets meer dan het bekostigen van een lening. Veel mensen willen van hun schulden af en ze vragen zich af of het dus verstandig is om de hypotheek af te lossen als die mogelijkheid er is. In veel gevallen loont het de moeite, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. In onze blog vertellen we dan ook meer over of het verstandig is om je hypotheek helemaal af te lossen.

Waarom mensen geen hypotheek volledig willen aflossen

Veel mensen kiezen voor een lage hypotheek, omdat ze met een beetje schuld nog altijd kunnen profiteren van bijvoorbeeld het aftrekken van de hypotheekrente. Wanneer je de hypotheek hebt afgelost betaal je geen rente meer en kun je de betaalde rente ook niet meer aftrekken van je inkomen. Dat natuurlijk interessant is voor huiseigenaren. Stel dat je € 50.000 euro op jaarbasis verdient en € 7.000 euro aan hypotheekrente hebt betaald. Dan betaal je dus inkomstenbelasting over € 43.000 euro. Wanneer je de hypotheek hebt afgelost en geen rente meer betaalt, betaal je dus ook meer inkomstenbelasting.

Vermogensbelasting gooit roet in het eten

Dan krijg je ook nog te maken met de vermogensbelasting. Over je vermogen moet je extra belasting betalen. Dat geldt voor bedragen boven de € 50.650 euro per persoon. Huizen zijn vaak meer waard en je betaalt dus extra belasting terwijl je ook geen hypotheekrente meer kunt aftrekken. Dat voelt een beetje als een straf voor dat je jouw financiën goed op orde hebt en daarom kiezen veel mensen voor een lage hypotheek of ze lossen een hypotheek niet sneller af dan nodig is. Het is afhankelijk van de woz-waarde hoe hoog de belasting is. Dit wordt ook wel het eigenwoningforfait genoemd. Dit bedrag verschilt per jaar, omdat de gemeente ieder jaar jouw woning een woz-waarde geeft. Hoe hoger de woz-waarde des te meer belasting je moet betalen.

De wet Hillen

Met de wet Hillen kun je als huiseigenaar toch profiteren van voordelen als je de hypotheek sneller of volledig aflost. Huiseigenaren kunnen dan profiteren van een extra belastingaftrek en betalen dus minder belasting over het eigenwoningforfait. Dat maakt het opeens weer een stuk interessanter om de hypotheek toch af te lossen. En dat ben je tegenwoordig ook verplicht!

De reden om wel een hypotheek af te lossen

De wet Hillen is al een goede reden om een hypotheek toch sneller of volledig af te lossen, maar het heeft allemaal te maken met de rekensom. Je inkomen, de woz-waarde en de hoogte van de hypotheekrente spelen allemaal een rol in de beslissing die je kunt maken. Zijn je voordelen groter als je een hypotheekschuld houdt en de hypotheekrente aftrekt? Dan is het niet slim om af te lossen. Maar wanneer je meer geld overhoudt door de hypotheek wel af te lossen, is het slim om die keuze te maken. Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden is het slim om het gesprek aan te gaan met een hypotheekadviseur. Daarnaast lees je in ons artikel “Waar op letten bij het afsluiten van een hypotheek” meer over hypotheken.

Categorieën
Hypotheken Hypotheken
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs