Waarom een goede HDMI-kabel belangrijk is

Waarom een goede HDMI kabel belangrijk is

De HDMI-kabel is tegenwoordig de kabel die het vaakst wordt gebruikt om audiovisuele apparaten op elkaar aan te sluiten. Denk dan aan apparaten zoals de LED-televisie, de mediabox van de televisieprovider en spelcomputers. De 19-polige aansluitkabel maakt het mogelijk om het beeld en het geluid digitaal over te dragen en dat zorgt ervoor dat jij optimaal kunt genieten van jouw favoriete programma’s, films, series en games. Toch is de ene HDMI-kabel de andere niet en in onze blog vertellen we meer over waarom een goede kabel belangrijk is.

Verschillende signalen om te verwerken

De digitale overdracht bestaat uit verschillende soorten signalen. Van heel eenvoudig tot aan complex. Dat heeft te maken met de kwaliteit van het beeld en het geluid. Het overdragen van Full HD of 4K is redelijk simpel, maar 4K HDR is weer een andere soort overdracht waar dus ook een goede kabel voor nodig is. HDMI-kabels zijn dan ook in verschillende soorten en prijsklassen verkrijgbaar. In de regel staat er bij een kabel omschreven of je te maken hebt met een HDMI 1.4, HDMI 2.0 of HDMI 2.1 kabel. Logischerwijs zorgt een HDMI 2.1-kabel voor de beste overdracht.

De verschillen tussen de soorten kabels

HDMI-kabels zijn kabels die data kunnen overdragen en ze beperken zich niet tot alleen het overdragen van beeld en geluid. Zelfs het internet signaal en data kan via een HDMI-kabel van apparaat A naar apparaat B worden overgedragen. Daarnaast heb je ook mogelijkheden om met een kabel data heen en weer te sturen. Dit is handig als je bijvoorbeeld randapparatuur op een televisie hebt aangesloten en het geluid van de tv zonder kwaliteitsverlies wilt versturen naar een soundbar. Het is dan belangrijk om niet alleen een kwalitatief high-speed HDMI-kabel aan te schaffen, maar let er dan ook op dat de kabel ARC of eARC ondersteunt.

Kabels die ARC ondersteunen

ARC staat voor Audio Return Channel en hiermee kun je dus beeld- en geluid heen en weer sturen. Enorm handig als je een soundbar of een AV-versterker gebruikt. Door de apparaten met HDMI aan te sluiten heb je geen of nauwelijks kwaliteitsverlies. Het is wel belangrijk om te controleren dat je een HDMI-kabel koopt die ARC ondersteunt terwijl ook de televisie en de soundbar ARC moeten ondersteunen. Dat kun je vrij gemakkelijk ontdekken door de aansluitingen te controleren. De aansluitingen op apparaten die ARC ondersteunen worden vaak aangeduid met een witte rand en de letters ARC. Het is ook belangrijk om deze aansluitingen te gebruiken als je met ARC wilt werken.

Vergulde pluggen en lengte

De laatste tips die wij voor je hebben hebben te maken met de vergulde pluggen en de lengte. Deze zaken spelen eveneens een belangrijke rol in de kwaliteit van de kabel. Vergulde pluggen zijn beter, omdat deze beter afgeschermd en dus ook minder storingsgevoelig zijn. In de regel gaan kabels met vergulde pluggen ook langer mee. Daarnaast is het belangrijk om geen lange kabel te gebruiken. Hoe langer de kabel des te meer kans er is op kwaliteitsverlies. De maximale afstand van HDMI is ongeveer 10 meter. Ben je op zoek naar een geschikte HDMI-kabel voor jouw apparaten? Dan kun je deze het beste bij winkels zoals MediaMarkt aanschaffen. Deze winkels bieden in de regel een groot assortiment van verschillende soorten kabels aan.

Gerelateerde bedrijven

MediaMarkt logo
MediaMarkt
37 beoordelingen
4,8

Recente blogartikelen

De leukste jurkjes voor een dagje strand
De leukste jurkjes voor een dagje strand
22-03-2023
Is meespelen met een loterij veilig?
Is meespelen met een loterij veilig?
21-03-2023
Lees meer blogs