Waarom het geluid zo belangrijk is wanneer je televisie kijkt?

Waarom het geluid zo belangrijk is wanneer je televisie kijkt?

Geluid is ontzettend belangrijk in ons leven. We kunnen luisteren naar de verhalen die mensen te vertellen hebben, luisteren naar muziek van onze favoriete artiesten en in het verkeer luisteren we naar auto’s die komen aanrijden, hulpdiensten die met loeiende sirenes door de straat scheuren en fietsers die even bellen als ze er graag langs willen. Geluid is minstens zo belangrijk wanneer we televisie kijken en in onze blog vertellen we waarom dat zo is.

Beeldbeleving is anders zonder geluid

Het beleven van beeld is anders met of zonder geluid. Een pistool dat in een film of een serie wordt afgevuurd is veel indrukwekkender met geluid. Of als er een auto over de kop vliegt tijdens een spannende achtervolging. Ook de dialogen in televisieprogramma’s, series en films moet je goed kunnen horen. Want de toon waarop iets gezegd wordt bepaald voor een groot deel hoe je het dialoog ervaart. Een verhitte discussie klinkt immers anders dan een rustig gesprek tussen twee personages.

De muziek die je in films en series hoort is ook bepalend voor de beleving. Kijk voor de grap maar eens je favoriete scènes terug waarbij je het geluid uitschakelt. Het staat buiten kijf dat je deze scène heel anders ervaart dan wanneer je het geluid hebt ingeschakeld. De muziek bepaalt voor een groot deel hoe wij beeld ervaren. Muziek zorgt er ook voor dat de sfeer van de scène extra kracht heeft. Spannende of enge scènes worden ondersteunt door spannende of zelfs enge muziek terwijl vrolijke en grappige scènes ondersteuning krijgen van vrolijke deuntjes.

Hard geluid is niet altijd beter

De wijze waarop wij geluiden horen verschilt per persoon. De één kan bijvoorbeeld veel beter tegen harde geluiden dan de ander. Hard geluid is dus ook niet altijd beter. Het RIVM doet zelfs onderzoek naar wat het effect van hard geluid op onze gezondheid is. In een bioscoop wordt bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan hoe een geluidsinstallatie wordt geplaatst en afgesteld. Zodat er een goede balans ontstaat zodat je wel kunt genieten van een indrukwekkend en een hard geluid. Maar hoe zorg je ervoor dat je thuis ook optimaal kunt genieten van je favoriete programma’s, films, games en series?

Goed geluid voor thuis

Thuis kun je ook prima en optimaal genieten van een goed geluid. In de regel valt het geluid van de televisie die je hebt staan of hangen tegen en dat komt door het feit dat de lijsten van televisies niet voldoende ruimte hebben om goede speakers te huisvesten. Maar door het aanschaffen van een goede soundbar kun je een mooi geluid creëren. Je kunt er zelfs een bioscoop geluid mee creëren als je dat wenst! 

Een goede soundbar bevat meerdere tweeters en subwoofers om een goed geluid te produceren en je hebt zelf natuurlijk de controle over hoe je de soundbar afstelt en het volume. Een groot pluspunt is dat je soundbars kunt uitbreiden met subwoofers en satelliet speakers om een surround sound te creëren. In dat opzicht zijn de mogelijkheden eindeloos en heb je volop keuze in hoe jij thuis het beste kunt genieten van een goed geluid. Bij een specialist zoals HiFi Klubben kun je ook soundbars zien en horen en op basis van het geluid een weloverwogen beslissing nemen over welke producten het beste bij jouw situatie passen. 

Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs