Je hebt het plan om te gaan verbouwen. Je wil eindelijk die aanbouw laten plaatsen of de keuken vervangen. Of je badkamer is aan vervanging toe. Misschien vind je het wel fijn als je de zolderkamer kan uitbreiden met een dakkapel. Allemaal verbouwing die flink wat euro’s kosten. En dan kun je een paar dingen doen. Sparen tot je het geld voor de verbouwing bij elkaar hebt of je kunt een lening voor een verbouwing afsluiten. Maar wanneer sluit je een lening voor een verbouwing af, welke leningen zijn dan het interessants en waar moet je op letten als je geld wil lenen? In onze blog geven we meer informatie over geld lenen voor een verbouwing en in ons artikel “Geld lenen; hoe werkt het?” lees je meer over geld lenen in het algemeen.
Verbouwing zijn dure investeringen
Verbouwingen kosten een hoop geld, maar het zijn wel investeringen! En een investering levert op termijn altijd geld op! Een verbouwing kan de waarde van je huis doen laten stijgen en in een aantal gevallen zijn de investeringen van een verbouwing fiscaal aftrekbaar. De kosten van een lening voor een verbouwing zijn onder bepaalde voorwaarden ook fiscaal aftrekbaar. Dat kan zelfs zo interessant zijn dat je beter geld kunt lenen voor een verbouwing dan dat je spaart en de verbouwing volledig met eigen geld financiert! Op de website van de belastingdienst kom je meer te weten over wat er fiscaal aftrekbaar is en wat de voorwaarden zijn.
Persoonlijke lening of een doorlopend krediet
Je hebt feitelijk een aantal keuzes als je een lening voor een verbouwing wil afsluiten. Je kunt kiezen voor een persoonlijke lening of bij een kredietverstrekker of je kiest voor een doorlopend krediet. Het grote voordeel van een doorlopend krediet is dat je het afgeloste bedrag weer kunt opnemen en dat is handig wanneer een verbouwing duurder uitvalt dan waar je rekening mee hebt gehouden. Anderzijds betaal je wel meer rente en moet je de lening sneller aflossen. Een doorlopend krediet duurt in de regel maximaal 3 jaar terwijl een persoonlijke lening zelfs over een periode van 10 jaar afgelost mag worden.
Lening versneld aflossen
Je zou bijvoorbeeld ook geld kunnen lenen voor een verbouwing terwijl je stiekem al weet dat je binnen een afzienbare tijd je woning te koop gaat zetten. Juist die ene verbouwing zorgt ervoor dat je huis veel meer waard wordt en dat je er dus ook meer voor kunt vragen. Met dat geld zou je de lening die je voor de verbouwing hebt afgesloten versneld kunnen aflossen of zelfs in één keer kunnen afbetalen. Vaak houd je dan nog geld over om leuke dingen te kopen of te doen. De truc is om dan wel voor een lening te kiezen die je boetevrij kunt aflossen. Een bank of een kredietverstrekker houdt er immers rekening mee dat ze over een aantal jaren flink geld aan je kunnen verdienen. Wanneer je de lening versneld gaat aflossen verdienen ze een stuk minder. Dan kan een bank of een kredietverstrekker er dus voor kiezen om een boete op te leggen. Dat staat overigens los van de rente, want die moet je te allen tijde wel betalen.