Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Het vaarbewijs! Daar heb je vast en zeker wel eens iets over gehoord en gelezen. Zeker als je interesse hebt in varen. Het is natuurlijk heerlijk om in de zomer eropuit te trekken met een boot. Die je in je bezit hebt of die je huurt, bij bijvoobeeld Amorgos. Maar wanneer heb je dan een vaarbewijs nodig? In onze blog vertellen we meer over het vaarbewijs en wanneer je het nodig hebt als je met de boot gaat varen.

Verschillende categorieën

Vaarbewijzen zijn verdeeld in verschillende categorieën en deze zijn gekoppeld aan de snelheid en de lengte van de boot. Ook de wateren waar je wilt varen bepalen welk vaarbewijs je nodig hebt. Vaarbewijs 1 is nodig voor boten tussen de 15 en 25 meter en als deze harder dan 20 kilometer per uur gaat. Vaarbewijs 2 heb je nodig als je met een grotere boot op grote wateren, zoals de Waddenzee wilt varen. Voor boten die niet harder gaan dan 20 kilometer per uur en die ook niet langer zijn dan 15 meter heb je geen vaarbewijs nodig.

In welke wateren mag je varen?

Zonder een vaarbewijs mag je vrijwel overal varen. Door kanalen, rivieren en meren, maar er zijn uitzonderingen. Als je boot harder dan 20 km/u gaat en langer dan 15 meter is, heb je voor deze wateren vaarbewijs 1 nodig. Wil je op het Markermeer, het IJsselmeer, de Oosterschelde en de Waddenzee varen? Dan heb je sowieso vaarbewijs 2 nodig. Voor de Noordzee gelden eigenlijk geen spelregels, maar om in de zeehavens te komen heb je een vaarbewijs 2 nodig. Dus je zou kunnen stellen dat een vaarbewijs 2 vereist is als je op de Noordzee wilt varen.

Hoe haal je een vaarbewijs?

Het vaarbewijs kun je halen door een theorie examen af te leggen. Dat doe je bij het CBR. Voor het halen van vaarbewijs 1 moet je 40 multiple choice vragen beantwoorden en je bent geslaagd als je een score van 70% of meer haalt.  Het examen voor vaarbewijs 2 bestaat uit 23 multiple choice vragen en 4 open navigatie vragen. Ook voor dit examen moet je een score van 70% of meer halen. Praktijkexamen is niet nodig. Tenzij je besluit om een groot pleziervaartbewijs 2 te willen halen. Dan moet je naast een theorie examen ook een praktijkexamen afleggen.

Wat is groot pleziervaartbewijs 2?

Groot pleziervaartbewijs 2 heb je alleen nodig als je boot 25 meter of langer is. Dergelijke boten vragen om meer deskundigheid en je moet dus kunnen aantonen dat je dergelijke boten heer en meester bent. Daarom bestaat het examen van een groot pleziervaartbewijs 2 ook altijd aan een deel theorie en praktijk. 

Internationaal varen

Ga je met het bootje naar het buitenland? Dan gelden daar ook spelregels! Ieder land heeft zijn eigen spelregels met betrekking tot het vaarbewijs en in veel gevallen is je vaarbewijs 1 of 2 ook geldig in het buitenland. Even ervan uitgaande dat je binnen Europa blijft. Je moet wel in het bezit zijn van een International Certificate of Competence. Vaarbewijze die na 2010 zijn uitgegeven bevatten een ICC en daar kun je dus in het buitenland het water mee op.

Gerelateerde bedrijven
Amorgos logo
Amorgos
3 beoordelingen
8
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs