Wanneer hypotheek aanvragen nieuwbouwwoning?

Wanneer hypotheek aanvragen nieuwbouwwoning?

Er wordt een nieuwbouwproject gestart en je hebt enorm veel interesse in het kopen van een woning. Terwijl er nog geen baksteen is gelegd of een betonlaag is gegoten. Tegenwoordig kun je op basis van mooie 3D tours, virtual reality rondleidingen en brochures al een goed beeld krijgen van hoe een nieuw huis eruit komt te zien. Zowel van binnen als buiten. Je besluit dan ook om een huis te kopen, maar hoe pak je dat aan en nog belangrijker, wanneer vraag je een hypotheek aan? In onze blog vertellen we er meer over.

Hoeveel geld kun je lenen?

De eerste vraag die je hebt is hoeveel geld je kunt lenen. Je kunt nog zo’n mooie nieuwbouwwoning vinden en erachter komen dat het huis helemaal niet in jouw budget past. Dus de eerste fase is om te controleren hoeveel geld je kunt lenen. Dit kun je het beste doen door in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Hij kijkt naar je financiële situatie en naar de hypothetische kosten die met een nieuwbouwwoning gemoeid zijn. Dan heb je een goed beeld van of je het huis überhaupt wel kunt kopen en ook de bijkomstige kosten kunt dragen.

Als alles klopt

Klopt het financiële plaatje en wil je het huis kopen? Dan gaat de spreekwoordelijke bal rollen. Je doet een aanvraag bij een bank of een hypotheekverstrekker en je levert alle benodigde documenten in. Dit kan vrijwel altijd digitaal, maar houdt rekening met een verwerkingstijd van 4 tot 6 weken. Dat is bij een hypotheekaanvraag voor een nieuwbouwwoning niet anders dan wanneer je een hypotheek voor een bestaande woning wilt afsluiten. Als de documenten zijn gecheckt, getekend en de offerte die je hebt ontvangen is goedgekeurd, kan het pakket naar een notaris die de koopakte opstelt en de financiële afhandeling verzorgd.

Nieuwbouwwoning kopen? Let hier op!

Een nieuwbouwwoning biedt veel voordelen. Ten eerste is de woning volledig nieuw en word je de eerste bewoner, maar houdt er wel rekening mee dat je met andere kosten te maken krijgt. Je krijgt in ieder geval niet te maken met bemiddelings- en taxatiekosten en kosten koper. Er is immers geen verkopende partij in de zin van een huiseigenaar. Daar komen andere kosten voor in de plaats. Denk bijvoorbeeld aan de dubbele lasten als je al een hypotheek hebt of de huur voor een huidige woning moet betalen of aan renteverlies. Je betaalt immers al rente op het moment dat het huis in aanbouw is of als er zelfs nog met de bouw moet worden begonnen! Dit kun je wel meenemen in de hypotheek die je aanvraagt, maar deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Daarnaast krijg je ook te maken met een bouwdepot. Een soort aparte rekening voor het betalen van verbouwingen die plaatsvinden. Je ontvangt wel rente over het bedrag dat in het bouwdepot staat, maar je betaalt dus ook al hypotheekrente op het moment dat de hypotheek rond is. Dat kan al plaatsvinden voordat je huis wordt opgeleverd. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je te maken krijgt met meerwerk en de kosten kunnen aanzienlijk oplopen. Voor een deel afhankelijk van jouw eisen en wensen en voor een deel afhankelijk van wat de aannemer verstaat onder de casco oplevering van een nieuwbouwwoning. Wil je meer weten over hypotheken? Lees dan ook ons artikel “Waar op letten bij het afsluiten van een hypotheek.”.

Categorieën
Hypotheken Hypotheken
Recente blogartikelen
Hoe vind je een betrouwbaar autoverhuurbedrijf?
Hoe vind je een betrouwbaar autoverhuurbedrijf? 15-11-2024
Uitgebreide beoordelingen: Gebruikers helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes
Uitgebreide beoordelingen: Gebruikers helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes 25-10-2024
Lees meer blogs