Wat doet een luchtreiniger voor jouw gezondheid?

Wat doet een luchtreiniger voor jouw gezondheid?

Je hebt er hoogstwaarschijnlijk geen idee van hoe smerig de lucht in je huis is. Stofdeeltjes, schimmelsporen, bacteriën en virussen dwarrelen door de lucht en je ademt ze ook in! Dat is niet alleen onhygiënisch, maar het ook kan schadelijk voor de gezondheid zijn. Daarom is de aanschaf van een luchtreiniger geen overbodige luxueuze. In onze blog vertellen we wat een luchtreiniger voor jouw gezondheid doet en waar je op moet letten als je een luchtreiniger aanschaft.

Filtersysteem

Een luchtreiniger heeft een filtersysteem of zelfs meerdere systemen. Doorgaans wordt de lucht gefilterd met behulp van filters, maar je kunt ook kiezen voor luchtreinigers met ionisatie. Of producten met ionisatie en filters! De kwaliteitsverschillen tussen de verschillende soorten luchtreinigers zijn dan ook enorm en je ziet vaak wel aan de prijs hoe kwalitatief goed een reiniger is. Een duurdere luchtreiniger heeft vaak meer kracht en mogelijkheden om de lucht in huis goed te reinigen.

Luchtreiniger kopen, let op de oppervlakte

Voordat je een luchtreiniger aanschaft is het goed om de verschillen te weten. Eén van de belangrijkste zaken waar je op moet letten is voor welke oppervlakte de luchtreiniger geschikt is Bovengemiddelde en grotere kamers hebben een sterker apparaat nodig. Bij webshops zoals bol.com kun je filteren op voor welke oppervlakten een luchtreiniger geschikt is. Zo weet je zeker dat je een apparaat koopt dat ook krachtig genoeg is.

Wat wil je filteren?

Een luchtreiniger kun je ook selecteren op wat het product moet doen. Wil je alleen vieze geurtjes verwijderen en een frisse lucht in huis? Dan is een simpele en relatief goedkope luchtreiniger voldoende. Maar je betaalt meer als je ook een luchtreiniger wilt gebruiken die schadelijke stoffen, stofdeeltjes en virussen en bacteriën verwijdert. Deze apparaten zijn wel een stuk beter voor de gezondheid, want schadelijke stoffen, virussen en bacteriën krijgen geen kans meer om je welzijn aan te tasten. 

Hoe weet ik of de lucht in huis vervuild is?

Je kunt op verschillende manieren ontdekken of de lucht in huis vervuild is en mensen met longproblemen ontdekken veel sneller dat een luchtreiniger haast een must is. Wanneer je eenmaal een luchtreiniger met een ingebouwde meter hebt aangeschaft, ontdek je vrij snel dat de lucht vervuild is en dat een reiniging noodzakelijk is. Je kunt de apparaten manueel bedienen of automatisch zijn werk laten doen. Een aantal apparaten kun je ook met de app bedienen. In de app kun je ook aflezen hoe vervuild de lucht is en hoe het gesteld is met de temperatuur en de luchtvochtigheid. De apparaten van Dyson kunnen dat bijvoorbeeld.

Luchtreiniger met ingebouwde luchtbevochtiger

Een groot aantal luchtreinigers hebben ook de optie om de lucht te bevochtigen. Een te hoge of een te lage luchtvochtigheid kunnen verschillende gezondheidsklachten veroorzaken en het is dus belangrijk dat de luchtvochtigheid op niveau is. Met een ingebouwde hygrometer kan een luchtreiniger zien hoe het met de luchtvochtigheid gesteld is en het apparaat zorgt er ook voor dat het op niveau komt als er een afwijking is geconstateerd. Uiteraard betaal je voor de luchtreinigers met een luchtbevochtiger iets meer dan voor een apparaat dat alleen reinigt.

Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs