Wat is een mechanisch toetsenbord?

Wat is een mechanisch toetsenbord?

Een toetsenbord, ook wel een keyboard of een klavier genoemd, heb je nodig om je computer of laptop te kunnen bedienen. Voor een desktop heb je sowieso een extern toetsenbord nodig, terwijl je ook een USB toetsenbord of draadloos toetsenbord op een laptop kunt aansluiten. Bijvoorbeeld als je de laptop als werkstation gebruikt en ‘m aansluit op een extern beeldscherm. Binnen het segment toetsenborden bestaat zoiets als het mechanische toetsenbord, maar wat is het en welke voordelen heb je ervan? In onze blog vertellen we er meer over.

Wat is een mechanisch toetsenbord?

Een mechanisch toetsenbord werkt anders dan een normaal toetsenbord. De techniek is ontworpen, zodat toetsaanslagen fijner aanvoelen en dat iedere toetsaanslag ook goed geregistreerd wordt. Gamers en mensen die veel en snel typen hebben ontzettend veel baat bij een mechanisch toetsenbord, omdat ze veel nauwkeuriger kunnen gamen of hun werk kunnen doen.

Bij een normaal toetsenbord moet je doorgaans de toets tot de bodem indrukken om een key aanslag te registreren, maar bij een mechanisch toetsenbord is dat niet nodig. De toetsen zijn gevoeliger en hoeven niet volledig ingedrukt te worden om een aanslag te registreren. Je mist dus veel minder letters bij je aanslagen en spelfouten worden ook daarmee tot een minimum beperkt.

Hoe werkt een mechanisch toetsenbord?

Een mechanisch toetsenbord heeft speciale switches die door Cherry zijn ontwikkeld. Ondanks dat de fabrikant een patent heeft gehad op de technologie, zien we steeds meer toetsenborden fabrikanten, zoals Logitech, Microsoft, HP en SteelSeries gebruik maken van deze techniek. Waarbij een ijzer staafje naar beneden wordt gedrukt als je een toets aanslaat en die maakt contact met een ander ijzer staafje dat omhoog komt. Even simpel uitgelegd hoe een mechanisch toetsenbord precies werkt.

De techniek is breed geadopteerd en gekloond. Dus niet alle switches in mechanische toetsenborden zijn per definitie volgens de techniek van Cherry gemaakt. Er zijn ook andere technologieën, zoals Scissor Switches, die weer op een compleet andere manier werken en dus ook anders aanvoelen dan het mechanische keyboard.

Kleurcodes

De switches van Cherry worden met kleurcodes gemaakt. Denk aan kleurcodes, zoals rood, blauw en bruin. Hiermee wordt aangegeven hoeveel drukkracht er nodig is om met plezier van een mechanisch toetsenbord te kunnen werken. Ram je zowat de toetsen door de bodem van je keyboard heen? Dan heb je veel meer baat bij een minder gevoelig toetsenbord dan als je de toetsen licht aantikt. Mechanische toetsenborden met bruine switches zijn bijvoorbeeld geschikter voor gamers die meer drukkracht uitoefenen dan de secretaresse die continu aan het werk is en de toetsen licht toucheert. Zij heeft dan veel meer baat bij een klavier met rode switches.

Gaming toetsenborden

Vrijwel alle bekende merken van gaming toetsenborden produceren mechanische toetsenborden, omdat precisie bij de meeste games noodzakelijk is. Merken, zoals Roccat en SteelSeries, produceren dan ook mechanische toetsenborden die doorgaans met een USB-kabel aangesloten moeten worden en voorzien zijn van extra functies, zoals programmeerbare toetsen en RGB verlichting. Voor de zakelijke markt zien we juist dat merken, zoals HP en Microsoft, in het gat springen en hoogkwalitatieve mechanische toetsenborden maken. Die kun je bij bekende winkels en webshops, zoals Media Markt, bestellen.

Wil je weten welke accessoires en toebehoren je nodig hebt voor je computer? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Computer Computer
Recente blogartikelen
Wat is E ink?
Wat is E ink? 15-04-2024
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Lees meer blogs