Wat is een mobiele airco?

Wat is een mobiele airco?

In ons artikel “Een airco in huis? Dit wil je weten” hebben we uitgebreid gesproken over zowel de mobiele airco als de split airco. Ze hebben allebei als primaire doel om de temperatuur in huis te verlagen en dan maakt het eigenlijk ook niet uit welke versie je kiest. In deze blog zoomen we dieper in op de mobiele airco en waar je op moet letten als je voor dit model kiest om van een aangenaam binnenklimaat te kunnen genieten.

Airco op wielen

Een mobiele airco is feitelijk een apparaat op wielen. Dat zorgt ervoor dat je het dus overal kunt neerzetten. De airco is eenvoudig te verplaatsen en op die manier kun je ‘m dus in elke gewenste ruimte gebruiken. Denk aan woonkamers, slaapkamers of zelfs keukens. Desalniettemin moet je wel rekening houden met de slang die de warme lucht afvoert. De slang is doorgaans niet langer dan 2,5 meter en mag onder geen voorwaarde worden verlengd. De slang moet ook in een rechte lijn naar buiten worden geplaatst. Dat wil dus zeggen dat je vrijheid iets beperkter is, want de mobiele airco moet altijd bij een raam of een deur staan.

Verkoelen en ontvochtigen

Mobiele airco’s hebben een primair doel en dat is de temperatuur in huis verlagen. Of eigenlijk een kamer in de woning. Mobiele airco’s kunnen niet heel het huis verkoelen, want daar hebben ze te weinig vermogen voor. Naast het verkoelen kunnen bepaalde modellen ook de luchtvochtigheid in huis beetpakken als die te hoog is. Deze functie zit er vaak op. Meer dan dat kan een mobiele airco niet in tegenstelling tot de split airco. Die vaak meerdere functies heeft, zoals verwarmen, de lucht bevochtigen als dat nodig is en ventileren. Deze functies heeft een mobiele airco niet.

Eenvoudig in gebruik

Een mobiele airco is ook eenvoudig in gebruik, want feitelijk zet je het apparaat op de gewenste plek neer, je legt de slang naar buiten en steekt de stekker in het stopcontact. Sommige modellen kun je met een afstandsbediening op afstand bedienen of zelfs via een app op de smartphone als het een slim apparaat is dat met het Wi-Fi netwerk kan worden verboden. De temperatuur regelen en voor bepaalde modi, zoals de nachtstand, kiezen, zijn mogelijkheden die een mobiele airco vaak heeft.

Onderhouden

Een mobiele airco moet je wel goed onderhouden om er ook maximaal van te kunnen profiteren. Dat betekent dat de filters in het apparaat regelmatig moeten worden schoongemaakt. Dit kan je prima doen door de roosters eraf te halen en deze goed uit te zuigen met een stofzuiger. Op die manier blijft de airco schoon en ook optimaal presteren. Op het moment dat het filter te vies is, kan de airco niet meer goed zijn werk doen. Veel modellen geven met een indicator op het display aan of het nodig is om de filters te reinigen. Doe dit ook op het moment dat het lampje begint te branden, want op termijn kan een ernstig vervuilde airco ook defect raken, wat natuurlijk zonde is.

Recente blogartikelen
Maatwerk software: de oplossing en uitdagingen voor bedrijven in de digitale era
Maatwerk software: de oplossing en uitdagingen voor bedrijven in de digitale era 04-09-2024
De impact van ERP systemen op bedrijfsvoering
De impact van ERP systemen op bedrijfsvoering 30-08-2024
Lees meer blogs