Wat is een QD OLED televisie?

Wat is een QD OLED televisie?

In ons artikel “Televisie kopen? Hier moet je op letten” hebben we gesproken over de verschillende televisies die je op dit moment kunt kopen en dat de techniek blijft ontwikkelen. Een van de nieuwste technieken op het gebied van televisies willen we graag in deze blog bespreken, want naast de QLED en OLED televisies van verschillende merken, kun je nu ook investeren in een QD OLED televisie. Maar wat is een QD OLED televisie?

QLED vs OLED

Om QD OLED uit te leggen moeten we eerst in een notendop vertellen wat ook alweer het verschil is tussen QLED en OLED. OLED is een beeldscherm waarbij het zwartniveau ontzettend hoog is. Bij oudere panelen, zoals LCD en LED, zie je vaak dat een bepaald object op een zwarte ondergrond een gloed heeft. Deze gloed zorgt ervoor dat het zwartniveau van het scherm zeer laag is en eerder grijs dan zwart is. Bij OLED is dat probleem weg.

QLED is een techniek van Samsung en vind je dus ook uitsluitend in televisies van het merk. QLED heeft een hogere helderheid en contrast, maar het zwartniveau is lager. Voor levendige kleuren en een hogere helderheid, is de QLED televisie de betere keuze, maar als je het zwartniveau van het scherm belangrijker vindt, is een OLED weer de beste optie.

QD OLED

Maar wat als we nu vertellen dat je geen keuze meer hoeft te maken, want de nieuwste beeldtechniek combineert het beste van deze twee werelden. Met als resultaat QD OLED televisies die op dit moment alleen door Samsung en Sony worden gemaakt. Bij deze televisies profiteer je van zowel een hoog zwartniveau, levendige kleuren en een hogere helderheid. Bepaalde modellen hebben zelfs een contrast van 1.000.000:1, wat voor een tv ontzettend hoog is.

Nog meer voordelen van een QD OLED tv

Een QD OLED tv biedt nog meer voordelen, want deze televisies produceren tot 50% minder schadelijk blauw licht dan conventionele OLED en QLED televisies. Uiteindelijk is het kijken naar een QD OLED televisie rustiger en beter voor de ogen. Een ander voordeel is dat de responstijd van QD OLED televisies ontzettend hoog is, wat ze uitermate geschikt maken voor het kijken van films en series en gaming. Vooral bij het spelen op next-gen consoles, zoals de Xbox Series X en PlayStation 5, profiteer je van de voordelen van een QD OLED televisie.

Andere voordelen zijn een bredere kijkhoek en minder reflecties. Bij OLED tv’s is een haarscherp beeld met een diep zwartniveau gegarandeerd, maar de kans op reflecties is ook aanzienlijk. Bij QD OLED televisies is dat met behulp van de laatste technieken gereduceerd, ondanks dat reflecties nog steeds aanwezig zijn. Echter in veel mindere mate. Ook de kijkhoek is breder, zodat zelfs personen die schuin voor de tv zitten het beeld prima kunnen zien. In dezelfde kwaliteit als de persoon die recht voor de televisie zit.

Resumé

Resumé zien we dus een behoorlijk aardverschuiving in televisieland, want QD OLED is misschien wel dé techniek waar veel liefhebbers op hebben gewacht. Door de combinatie van het beste van twee werelden kun je televisie kijken als nooit tevoren. Met levensechte beelden, een hoog contrast, de maximale helderheid en een diep zwartniveau. Zonder twijfel zullen meer merken in de voetsporen treden van Samsung en Sony en zal QD OLED een van de nieuwe standaarden gaan worden.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Gerelateerde bedrijven
Samsung logo
Samsung
1 beoordeling
9
Recente blogartikelen
Dit zijn de populairste badkamer aanpassingen van het moment
Dit zijn de populairste badkamer aanpassingen van het moment 17-10-2024
Maatwerk software: de oplossing en uitdagingen voor bedrijven in de digitale era
Maatwerk software: de oplossing en uitdagingen voor bedrijven in de digitale era 04-09-2024
Lees meer blogs