Webshops logo elektronica

Televisie kopen? Hier moet je op letten

/storage/img/knowledge-base-articles/televisie-kopen-hier-moet-je-op-letten/1.png

Ben je toe aan een nieuwe televisie? Dan gaat er een wereld voor je open! Je hebt enorm veel keuze als je een winkel of een webshop bezoekt. Het aanbod is gigantisch en dan snappen wij heel goed dat het soms lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. Ook gezien het feit dat de prijzen nogal uiteenlopen. Je hebt keuze uit verschillende soorten schermen, formaten en uitgebreide functies die een toestel kan hebben. In ons artikel vertellen we meer over waar je op moet letten als je een nieuwe televisie wil kopen.

Inhoud

Termen in overvloed

Als je een webshop, zoals Media Markt, bezoekt, kom je tot de ontdekking dat er enorm veel termen zijn die je misschien nog niet helemaal begrijpt. Wat is Full HD, 4K, OLED, LED en QLED? Verschillende termen die een belangrijke rol spelen in de keuze die je uiteindelijk maakt. Nu gaan we niet alle termen ontleden, want we houden het simpel. Het is belangrijk om te weten dat de termen Full HD en 4K iets vertellen over de beeldkwaliteit en dat de termen OLED, LED en QLED meer vertellen over het soort scherm.

Het verschil tussen Full HD en 4K

Het verschil tussen Full HD en 4K is de resolutie van de televisie. 4K wordt ook wel Ultra HD of 4K Ultra HD genoemd. 4K Ultra HD televisies hebben een resolutie van 3840x2160 pixels. Full HD televisies hebben een resolutie van 1920x1080 pixels. Minder pixels betekent ook dat het beeld minder gedetailleerd en scherp is. Wil je de beste kwaliteit en voorbereid zijn op de toekomst? Dan is de keuze voor een 4K televisie de meest logische keuze.

OLED, LED en QLED

Het soort scherm draagt bij aan de beeldkwaliteit en de beleving. De meeste televisies zijn LED-televisies en dat betekent dat het beeld wordt opgebouwd aan de hand van clusters van kleine LED-lampjes. Voor een scherper en beter beeld is ook een Mini LED-tv een zeer goede keuze, maar deze toestellen zijn nu pas bezig aan een opmars. Wil je dat het zwarte deel van een scherm ook echt zwart is? Dan is OLED een betere keuze, omdat bij deze schermen iedere LED individueel wordt aangestuurd. De QLED van fabrikant Samsung doet in grote lijnen hetzelfde, maar zorgt voor een hogere helderheid door softwarematige aanpassingen te verrichten.

Beeldverversing van de televisie

Ghosting en trails zijn termen die je hoort als je met een verkoper in gesprek gaat of op het internet artikelen leest. Deze termen hebben betrekking op de beeldverversing van een televisie. Beeldverversing heeft betrekking op hoe snel het beeld wordt opgebouwd. Dit wordt doorgaans uitgedrukt met een bepaald hertzwaarde, waarbij 50 HZ, 60 HZ en 100 HZ de meest voorkomende waarden zijn. Bij 50 HZ televisies is de kans op trails en ghosting het grootst en op schermen met 100 HZ het minst. Ghosting en trails houdt in dat als je bijvoorbeeld een actiefilm kijkt, dat je het personage meerdere keren ziet als hij snel door het beeld rent. Bij een 50 HZ televisie is dat meer aanwezig dan bij een scherm met 100 HZ.

Smart TV kopen

Smart TV is een iets verouderde term, want in het verleden was niet iedere televisie een smart TV die je ook met het internet kunt verbinden. De nieuwste televisies zijn standaard smart tv’s en dus ook met het internet te koppelen. Zodat je bijvoorbeeld apps, zoals Disney+, Netflix en Videoland, kunt openen. Om dat te kunnen doen heeft een televisie wel een besturingssysteem nodig en je hebt vaak de keuze uit televisies die op Android TV, Google TV, Tizen en webOS draaien.

Welk besturingssysteem de televisie heeft, is afhankelijk van het merk en het model. Vrijwel ieder besturingssysteem doet in de regel hetzelfde, maar er zijn minimale verschillen. In bijvoorbeeld de mogelijkheden om extra apps te installeren. Ieder merk heeft zo zijn voorkeur voor een besturingssysteem. Philips en Sony prefereren vaak Android TV of Google TV, terwijl Samsung en LG voor Tizen en webOS kiezen. Op het gebied van extra mogelijkheden, zoals Google Cast en ingebouwde Apple TV, is het slim om voor Android TV of Google TV te kiezen. Deze functies zitten namelijk standaard in het besturingssysteem.

Beeldschermformaat

Het beeldschermformaat wordt vaak uitgedrukt in een aantal inch. Een inch is gelijk aan 2,54 centimeter. Een beeldscherm met een beelddiagonaal van 42 inch, heeft dus een beeldscherm van 106,68 centimeter. Gemeten van de linkeronderhoek tot aan de rechterbovenhoek. Welk formaat je kiest, is afhankelijk van waar je zit en wat je mooi vindt. Houd er rekening mee dat hoe dichter je op de tv, des te kleiner het scherm moet zijn om het beeld ook mooi en scherp te houden.

Het meest gangbare formaat is 55 inch en de ideale kijkafstand is tussen de 2 en 4 meter. Voor kleinere televisies geldt een maximale kijkafstand van 3 meter en voor grotere beeldschermen is het gewenst om minimaal 3 meter of meer aan te houden. Hoe scherp en mooi het beeld is, is ook afhankelijk van de bron. Je kunt bijvoorbeeld een Blu-ray Disc speler aanschaffen en aansluiten en films op Blu-ray Disc kijken. Dan geniet je van Full HD beeldweergave. Je kunt ook kiezen voor 4K Ultra HD Blu-ray Discs die je bijvoorbeeld met de PlayStation 5 kunt afspelen. Dan geniet je ook van een mooier en scherper beeld. De meeste televisiezenders die via de mediabox van je provider te bekijken zijn, zenden uit in 4K of Full HD.

Soundbar is geen overbodige luxe

De meeste televisies zijn ontzettend plat en dat betekent dat er in de kast geen ruimte is voor hoogkwalitatieve speakers. Met als resultaat dat het geluid van veel televisies hol of blikkerig klinkt. Er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen, maar doorgaans is het geluid niet al te best. Dat is op te lossen door een soundbar aan te schaffen. Een soundbar is een losse speaker die het geluid van de televisie vervangt en doorgaans klinkt het geluid dan ook een stuk beter. De soundbar kan eventueel ook gebruikt worden als Bluetooth speaker. Afhankelijk van het model dat je kiest. Dus het is zeker geen overbodige luxe om hierin te investeren.

Aansluitingen van de televisie

Om extra apparaten te kunnen aansluiten, zoals een soundbar, een spelcomputer of een Blu-ray Disc speler, heeft de televisie de nodige aansluitingen nodig. Doorgaans zijn dit vrije HDMI-aansluitingen, zodat de extra apparaten met een HDMI-kabel op de televisie aangesloten kunnen worden. Ook de mediabox van de provider wordt met een HDMI-kabel verbonden. De meeste televisies hebben 4 HDMI-aansluitingen, maar er zijn ook modellen die minder vrije poorten hebben. Let hier dus op als je een nieuwe tv koopt en als je weet hoeveel extra apparaten je wil aansluiten.

Televisie ophangen of neerzetten

De meeste televisies worden geleverd met een voet, zodat je het toestel kunt neerzetten. Doorgaans moet je de voet wel monteren als je de tv uitpakt. Je kunt er ook voor kiezen om de tv op te hangen. Hier heb je een muurbeugel voor nodig. Muurbeugels zijn in verschillende soorten, maten en prijsklassen te koop en het is belangrijk dat je een beugel kiest die op je televisie past. Daarnaast is het belangrijk dat de beugel het gewicht van een tv kan dragen. Dit staat vaak bij het product beschreven. Je kunt ook kiezen voor vaste muurbeugels of muurbeugels, waarmee je de televisie in de gewenste positie kunt zetten. Houd er rekening mee dat de televisie door dit soort beugels iets verder van de muur komt te hangen.

Het beste merk

Je kunt een voorkeur hebben voor een bepaald merk, omdat je huidige televisie van een bepaald merk is. Waarom zou je ook een ander merk kiezen als je heel tevreden bent over je tv? Er zijn een aantal grote spelers op de markt, die samen de markt domineren. Dit zijn de merken Philips, Sony, LG en Samsung. Ook Panasonic heeft een flink marktaandeel, maar wordt toch minder verkocht dan de overige merken. Terwijl ze prachtige televisies maken.

Er is niet echt een merk dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Deze merken maken allemaal kwalitatief goede televisies die gemiddeld 4 tot 7 jaar meegaan. Ze bieden verschillende modellen in verschillende formaten en prijsklassen aan. Welke tv je kiest is afhankelijk van wat je belangrijk en mooi vindt. Maar een verkeerde keuze maken is haast onmogelijk.

Televisie kopen?

Je hebt nu een goed beeld van waar je op moet letten als je een nieuwe televisie wilt kopen. Maar bij welke winkel kun je het beste shoppen? Er zijn een aantal bekende winkels waar je goed terecht kunt voor een nieuwe tv. Wij hebben een aantal shops uitgekozen waarvan wij denken dat het goede en betrouwbare aanbieders zijn. Onze keuze is gebaseerd op de overwegend positieve reviews van onze bezoekers, die bij deze winkels iets hebben aangeschaft.

Media Markt

Voor de beste elektronica ga je natuurlijk naar de Media Markt. Het is een reusachtige winkel waar je een groot assortiment in televisies vindt. Je kunt hier op je gemak de verschillende modellen bekijken en bepalen welke tv het beste bij je past. Je kunt ook in de webshop een selectie maken van televisies die bij je wensen aansluiten en een bestelling plaatsen. Dan wordt die gratis bij je thuis afgeleverd.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

Hello TV

HelloTV is een specialist op het gebied van televisies, bekabeling en ophangsystemen. Ook soundbars en andere elektronica producten vind je bij een van de winkels en natuurlijk online in de webshop. Service staat bij HelloTV hoog in het vaandel en je vindt hier ook de nieuwste modellen als je op zoek bent naar een moderne LED-, QLED- of OLED-televisie.

PlatteTV.nl logo
PlatteTV.nl
7,6  / 10

EP

EP is eveneens een grote webshop op het gebied van elektronica en ze bieden eveneens een groot assortiment aan in televisies. Of je nu op zoek bent naar een tv voor op de slaapkamer of een hyper moderne OLED-tv voor in de woonkamer. Je plaatst eenvoudig je bestelling online en de televisie wordt gratis bij je thuis afgeleverd.

Ep logo
Ep
6,8  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders en winkels die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders en winkels die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder of winkel? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders en winkels compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het assortiment is en hoe eenvoudig het was om te bestellen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.