Wearables heb je in verschillende soorten en maten. Wearables is benaming voor alle slimme horloges die je om je pols draagt en deze apparaten kunnen meer dan alleen een tijd en de datum weergeven. Veel mensen gebruiken slimme horloges voor verschillende doeleinden. De een vindt het prettig om inkomende berichten en oproepen op het horloge te ontvangen, terwijl de ander juist het product gebruikt om te sporten. Daarom zijn er ook speciale sporthorloges. Maar wat is nu het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
De slimme functies van een smartwatch
Een smartwatch heeft slimme functies. Vandaar ook de naam ‘smartwatch’. Deze functies lopen uiteen. Doorgaans kan je ermee bellen en berichten mee aflezen, geattendeerd worden op inkomende oproepen en je kan ook je hartslag meten. Saturatie- en afstandsmeters zijn vaak in een smartwatch ingebouwd, hoewel dat ook weer afhankelijk is van het model dat je kiest. En natuurlijk kan je ook de tijd en de datum aflezen, want dat is immers het primaire doel van een horloge. Of die nu slimme functies heeft of niet.
Ingebouwde apps
Een smartwatch heeft veel ingebouwde apps die vaak ook met de apps op een smartphone zijn te koppelen. Denk dan aan apps, zoals Spotify, WhatsApp en Buienradar. Maar je hebt ook de mogelijkheden om je wearable te koppelen aan een app die in het teken staat van gezondheid en sport. Het horloge kan bepaalde waardes meten, zoals afstand, calorieverbranding en intensiteit, wat vervolgens met een app op de smartphone gesynchroniseerd kan worden. Met als doel om resultaten af te lezen en bij te houden, zodat je bijvoorbeeld ook na de activiteiten kan zien wat het resultaat is. Bijvoorbeeld een afstand wanneer je hebt hardgelopen.
Sporthorloge
Naast de smartwatch kan je ook kiezen voor een speciaal sporthorloge, wat vaak hetzelfde product is. Een Apple Watch kan bijvoorbeeld dienst doen als smartwatch en sporthorloge, maar er zijn ook speciale sporthorloges verkrijgbaar, waarbij de focus ligt op het meten en bijhouden van data. Denk bijvoorbeeld opnieuw aan afgelegen afstanden, maar ook aan calorieverbranding, hartslagmetingen en andere zaken die met je workout te maken hebben.
Deze horloges hebben vaak ook ingebouwde apps die op hun beurt weer speciale programma’s en workouts hebben die je zou kunnen volgen. Op die manier heb je dus een personal trainer om je pols en word je gemotiveerd om te bewegen en in beweging te blijven.
Last but not least is een sporthorloge vaak ook van materialen gemaakt die val- en vochtbestendig zijn. Zodat het horloge niet snel defect raakt als je bijvoorbeeld ten val komt en blijft werken als het regent. Ook zijn ze bestendig tegen transpireren, wat vaak wel gebeurt als je intensief aan het bewegen of aan het sporten bent. Een eventueel goed alternatief op het sporthorloge zou ook de activity tracker kunnen zijn, die dus ook verschillende metingen kan verrichten. Met de kanttekening dat extra functies, zoals het weergeven van inkomende oproepen en berichten, ontbreken. Maar daar is de prijs ook naar, omdat activity trackers doorgaans goedkoper zijn dan smartwatches en sporthorloges.
Wil je weten welke smartwatch de beste keuze is? Lees dan ook ons artikel.