Webshops logo elektronica

Welke smartwatch is de beste keuze?

/storage/img/knowledge-base-articles/welke-smartwatch-is-de-beste-keuze/1.png

Een horloge is een mooi sieraad en tegenwoordig heb je ook de keuze om een sporthorloge of een smartwatch te dragen. Een smartwatch wordt ook wel een slim horloge genoemd en het product kan meer dan alleen de tijd weergeven. Daarnaast is het doorgaans ook mogelijk om het slimme horloge met een smartphone te koppelen, zodat je bijvoorbeeld data kunt uitwisselen en ook inkomende oproepen en berichten op je horloge kunt aflezen. Maar waar moet je op letten als je voor een slim horloge kiest en welke smartwatch is de beste keuze?

Inhoud

Het verschil tussen een smartwatch, sporthorloge en activity tracker

Er bestaat wat verwarring over de termen sporthorloge, activity tracker en smartwatch en het is slim om uit te leggen wat nu echt het verschil is. Het grote verschil zit voornamelijk in de ingebouwde functies van het horloge en van welk materiaal het product is gemaakt. Smartwatches kunnen verschillende soorten bandjes en kasten hebben, terwijl een sporthorloge vrijwel altijd van waterdichte materialen, zoals siliconen, zijn gemaakt. Dat heeft alles te maken met het feit dat het sporthorloge vaak gebruikt wordt bij het sporten (zoals de naam ook doet vermoeden) en dat zaken als regen en zweet geen invloed kunnen hebben op de werking van het horloge.

Qua functies is het grote verschil dat een sporthorloge meer apps en ingebouwde functies heeft om ook te kunnen sporten. Via bepaalde apps kun je niet alleen trainingen volgen, maar bijvoorbeeld ook je progressie monitoren en metingen verrichten, zoals je hartslag. Nu hebben de meeste smartwatches deze functies ook, hoewel dat afhankelijk is van het type dat je kiest.

De activity tracker is hierin een beetje de vreemde eend in de bijt, omdat het product feitelijk een luxueuze stappenteller is. Die dus wel zaken, zoals het aantal stappen, je hartslag en andere activiteiten kan meten. Vandaar ook de naam ‘activity tracker’. Nieuwere modellen hebben vaak ook extra functies, zoals het selecteren van je favoriete muziek op je smartphone en het aflezen van inkomende berichten via SMS of WhatsApp.

Smartwatch voor volwassenen en kinderen

Er zit ook een verschil tussen een smartwatch voor volwassenen en een smartwatch voor kinderen. Volwassenen gebruiken het horloge om bijvoorbeeld te sporten, inkomende oproepen en berichten in de gaten te houden, een muziekdienst als Spotify te bedienen en om bijvoorbeeld saturatie, bloeddruk en de hartslag te meten. Kinderen gebruiken een smartwatch voor andere doeleinden.

Vaak zijn het de ouders die aan het kind vragen om de smartwatch te dragen. Kinderen kunnen er vrij weinig mee, behalve de tijd aflezen, inkomende berichten ontvangen en spelletjes spelen, maar deze horloges hebben wel een bijzondere functie. Ze staan namelijk in verbinding met een app op de smartphone van papa en/of mama en op die manier kunnen ouders op afstand hun kinderen in de gaten houden. Of oproepen om naar huis te komen als bijvoorbeeld buiten aan het spelen zijn.

Qua uiterlijk is er ook verschil tussen de modellen. Er zijn smartwatches voor kinderen die op die van volwassenen lijken, maar je kunt ook kiezen voor modellen die bijvoorbeeld felle kleuren hebben of in een bepaald thema zijn gemaakt. Denk dan aan thema’s, zoals Iron Man, de Hulk, Spider-Man of Batman. Of een horloge met een opdruk van leuke tekenfilmfiguurtjes.

De primaire functies van een smartwatch

Er zijn een aantal primaire functies waarom een smartwatch een goede aanschaf is. Natuurlijk is het handig om de tijd en de datum bij de hand te hebben, maar zoals gezegd kan een slim horloge wel meer dan dat. Je kunt bijvoorbeeld inkomende oproepen en berichten in de gaten houden, eenvoudig van punt A naar punt B navigeren, je favoriete muziek selecteren en je levensstijl verbeteren.

Om van alle belangrijke functies gebruik te kunnen maken, is het van belang dat je een smartwatch kiest die ook met je smartphone te koppelen. Op die manier kun je een smartwatch koppelen met apps, data uitwisselen en bijvoorbeeld apps, zoals Spotify en WhatsApp synchroniseren. Zonder deze compatibiliteit wordt de functionaliteit van een smartwatch een stuk geringer.

Gezondheid monitoren en levensstijl verbeteren

Een van de belangrijkste redenen dat mensen voor de smartwatch kiezen, heeft te maken met de gezondheid en het verbeteren van hun levensstijl. Een smartwatch kan namelijk je activiteiten, zoals het aantal stappen per dag, monitoren, je hartslag, saturatie en bloeddruk in de gaten houden (afhankelijk van het model) en ook je stress levels en slaapritme analyseren. Met deze data, handige tips en bijbehorende apps kun je jouw gezondheid en levensstijl dus verbeteren. Zie het horloge maar als een persoonlijke coach die je op weg helpt om een gezonde levensstijl te hanteren.

Contactloos betalen

Een andere mooie en niet geheel onbelangrijke functie van een smartwatch is dat je in de winkel contactloos kunt betalen. Je bent misschien al gewend aan contactloos betalen met je bankpas, maar je kunt dit ook doen door je smartwatch tegen de lezer van het pinapparaat te houden. Op die manier ben je razendsnel bij de kassa weg en de winkel uit. En het is natuurlijk ook stiekem best wel stoer om met een horloge je boodschappen af te rekenen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een smartwatch?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een smartwatch wil aanschaffen en wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Kast van een smartwatch

De smartwatch bestaat feitelijk uit de kast en een bandje. Het bandje heeft als enige functie dat je het horloge om de pols kunt dragen. De techniek en mogelijkheden zitten in de kast. De kast is in verschillende vormen en maten te koop. Afhankelijk van het model en het merk dat je kiest. De smartwatches van het merk Apple zijn bijvoorbeeld altijd rechthoekig met ronde randen, terwijl de smartwatches van Samsung altijd rond zijn. Bij andere merken, zoals Garmin en Fitbit, zijn er weer andere vormen en ook meer mogelijkheden om voor een bepaalde vorm van de kast te kiezen.

De juiste maat

Wanneer je een smartwatch aanschaft moet je erop letten dat je wel de juiste maat koopt. De standaard maten zijn S, M, L en XL. De maat S is geschikt voor mensen met een polsomtrek van tussen de 13 en 15 centimeter, terwijl de maat M geschikt is voor een polsomtrek van tussen de 15 en 17 centimeter. De maat L is weer geschikt voor mensen met een polsomtrek van tussen de 17 en 19 centimeter, terwijl mensen met een polsomtrek van tussen de 18 tot 22 centimeter het beste kunnen kiezen voor de maat XL.

(Spat)waterdicht

Ga je het horloge veel gebruiken als je buiten loopt of als je buiten sport? Dan is het verstandig om te kiezen voor een model dat (spat)waterdicht is. Zodat het ook bestendig is tegen de regen en zweet. Er zijn ook smartwatches die volledig waterdicht zijn en zelfs tot enkele meters onder water blijven functioneren. Zodat je ze bijvoorbeeld kunt gebruiken om je progressie te meten tijdens het zwemmen.

Compatibel met je smartphone

Om goed gebruik te kunnen maken van een smartwatch is het handig dat het model ook compatibel is met je smartphone. Er zijn verschillende merken die smartwatches maken, maar niet alle smartwatches zijn geschikt voor de iPhone van Apple of voor de Android-toestellen van Samsung. Voor een optimale werking is het advies om voor een Apple Watch te kiezen als je een iPhone-gebruiker bent, terwijl de eigenaren van een Samsung Galaxy smartphone het beste kunnen kiezen voor de Galaxy Watch van hetzelfde merk.

Als je voor een ander merk kiest staat vaak aangegeven of de smartwatch compatibel is met bepaalde besturingssystemen, maar dan ben je er nog niet. Besturingssystemen worden continu geüpdatet en het kan even duren voordat ook de fabrikant van je smartwatch een update uitbrengt, zodat het horloge weer volledig compatibel is met je smartphone. Dat is geen ramp, maar wel een punt van aandacht om rekening mee te houden.

Hoe duur is een smartwatch?

De prijs van een smartwatch varieert van € 150,- tot wel € 600,-. De prijsverschillen zijn vaak te verklaren, omdat de modellen verschillen in grootte en functies. Logischerwijs kosten grotere horloges met meer functies ook meer geld, terwijl eenvoudige modellen het goedkoopst zijn. Daarom is het ook goed om te bedenken welke functies cruciaal voor je zijn en wat je budget is voor de aanschaf van een smartwatch. Op die manier kan je namelijk de beste en verstandigste keuzes maken.

Top 10 beste smartwatches

1) Apple Watch SE
2) Fitbit Sense 2
3) Garmin Fenix 7 Pro
4) Garmin Vivoactive 4S
5 Samsung Galaxy Watch 6
6) Fitbit Charge 6
7 Xiaomi Smart Band 8
8) Apple Watch Ultra 2
9) Fitbit Versa 4
10) Garmin Forerunner 245

Een smartwatch kopen

Je hebt nu een goed beeld van wat een smartwatch is, wat het product kan en wat je er aan hebt. En je weet nu ook waar je op moet letten als je een smartwatch wil aanschaffen. Nu resteert alleen nog de vraag waar je een smartwatch kunt kopen. Er zijn talrijke winkels waar je terechtkunt. Zowel online als in de winkelstraat. Wij hebben op basis van de overwegend positieve reviews van onze bezoekers de aanbieders geselecteerd waar je een slim horloge kunt bestellen.

Media Markt

Elektronicagigant Media Markt is logischerwijs een van de beste winkels waar je een groot assortiment aan consumentenelektronica vindt. Daaronder smartwatches van bekende en minder bekende merken. Ook voor sporthorloges, activity trackers en smartwatches voor kinderen, kun je in de webshop van Media Markt terecht.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

Bol.

Het online warenhuis bol. heeft een reusachtig assortiment en je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt door bol. aangeboden. Daaronder consumentenelektronica en nog specifieker smartwatches. Alle bekende en minder bekende merken worden door het warenhuis aangeboden en de verschillende modellen zijn vrijwel altijd uit voorraad leverbaar.

Bol.com logo
Bol.com
6,1  / 10

Alternate

Van oudsher is Alternate een webshop die zich specialiseert in computers, laptops en randapparatuur voor de PC. Evenals PC onderdelen. Maar in de afgelopen jaren is het assortiment uitgebreid met meer consumentenelektronica. Daaronder smartwatches die van zowel bekende als minder bekende merken verkrijgbaar zijn.

Alternate logo
Alternate
6,2  / 10

Beoordeeld door consumenten

De winkels en webshops die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het aanbod is en hoe eenvoudig het was om een abonnement af te sluiten. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.