Wat kan je met een hartslagmeter op je smartwatch?

Wat kan je met een hartslagmeter op je smartwatch?

Een smartwatch is een uitgebreid product, wat meer kan dan alleen de tijd en de datum weergeven. In ons artikel ‘Welke smartwatch is de beste keuze?’ hebben we dit besproken. Een van de mooiste functies van de smartwatch is de hartslagmeter, maar wat kan je daarmee en wat heb je eraan? In deze blog zoomen we dieper in op deze belangrijke functie.

Je hartslag meten

Een hartslagmeter doet precies wat de naam doet vermoeden, namelijk je hartslag meten. Je krijgt een duidelijk beeld van hoe snel je hart klopt. Een gemiddelde hartslag van tussen de 60 en 100 slagen per minuut is goed en het aantal slagen per minuut is ook per mens verschillend. Ook je lichamelijke conditie speelt een rol in hoe snel je hart klopt. Mensen met bijvoorbeeld overgewicht hebben doorgaans een iets hogere hartslag dan mensen die op gewicht zijn. Ook je activiteiten hebben invloed op hoe snel je hart klopt.

Prestaties meten

Een smartwatch heeft dus een hartslagmeter en deze functie wordt doorgaans gebruikt om te meten hoe snel je hart klopt tijdens een activiteit. Bijvoorbeeld als je sport of wandelt. Een bepaalde hartslag zorgt er dan voor dat je meer calorieën verbrandt en dat je work-out dus ook effectiever is. In de app op de smartphone kan je bijhouden hoe snel het hart klopt tijdens een work-out en of de gemeten hartslag ook een positieve of negatieve invloed heeft gehad op het sporten, hardlopen of wandelen.

ECG-functie op een smartwatch

Bepaalde modellen hebben ook de zogenaamde ECG-functie die iets uitgebreider is dan alleen de hartslagmeter. De hartslagmeter meet alleen het aantal slagen per minuut, terwijl je met de ECG-functie als het ware een hartfilmpje kan maken. Dit geeft een goed beeld van je hartritme en of je hart dus ook regelmatig klopt. Bepaalde smartwatches van Apple hebben zelfs een ingebouwde functie waarbij iemand gewaarschuwd wordt als er een onregelmatige hartslag wordt geconstateerd. Dit wordt ook wel atriumfibrilleren of boezemfibrilleren genoemd. Na het afnemen van een ECG geeft het rapport in de gezondheid app op je smartphone ook aan of er sprake is van aFib of niet.

Dat gezegd hebbende is een smartwatch geen product waarmee je bijvoorbeeld een hartaanval of hartstilstand kan constateren. De metingen zijn puur bestemd om mensen te attenderen dat er wellicht medische hulp nodig is, maar een arts of ambulancepersoneel is alleen met geavanceerde apparatuur in staat om te bepalen of er ook echt sprake is van een medisch spoedgeval. Door het verkeerd dragen van het horloge kunnen er zelfs valse meldingen over een onregelmatige hartslag worden verstuurd. Iets om rekening mee te houden, omdat deze meldingen natuurlijk spannend of zelfs eng zijn.

Ideale manier om je hartslag te meten

Ondanks dat de techniek verfijnd is en de smartwatch de mooie functie van een hartslagmeter aan boord heeft, moet je er altijd rekening mee houden dat het nooit een exacte meting is. Daar zijn andere en kwalitatief betere medische apparaten voor nodig. Daarnaast is het slim om de smartwatch met twee vingers vanaf de hand om de pols te dragen als je de meest accurate meting wilt verrichten.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Recente blogartikelen
Wat is E ink?
Wat is E ink? 15-04-2024
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Lees meer blogs