Wat zijn duurzame meubels?

Wat zijn duurzame meubels?

Duurzaam is nog steeds een hot topic. We zijn nog steeds zoekende naar hoe we zo duurzaam mogelijk kunnen leven. Enerzijds om op de kosten te besparen en anderzijds om milieubewust bezig te zijn. Maar hoe doe je dat als het aankomt op je interieur? Er zijn genoeg mogelijkheden om duurzame meubels te kopen. In onze blog geven we handige tips en trucs over welke meubels je het beste kunt kopen en hoe je ze ook het beste kunt onderhouden.

Wat is duurzaam?

Duurzaam is een allesomvattend woord voor producten en dus ook meubels die lang meegaan en weinig tot geen impact hebben op het milieu. Veel meubels worden van hout gemaakt en hout an sich is al een duurzaam materiaal. Afhankelijk van waar het hout vandaan komt. Hout gaat lang mee en wordt op een ecologisch verantwoorde manier vergaard. Meubels van bamboe zijn nog duurzamer. De grassoort groeit namelijk veel sneller dan hout en wordt eveneens op een ecologisch verantwoorde manier gemaakt. Bamboe is ook slijtvast en meubels van het materiaal kunnen een leeftijd van wel 25 jaar bereiken. Houten meubels moeten doorgaans om de 7 jaar worden vervangen.

Slijtvast materiaal

Slijtvaste materialen zijn ook duurzaam. Metaal is in principe geen duurzaam materiaal, maar het is wel stevig en garandeert dus ook een langere levensduur van je meubels. Op dat gebied zijn meubels van metaal duurzaam. Desalniettemin zijn er andere materialen die zowel milieuvriendelijk als stevig zijn, zoals bamboe of rotan. Een bankstel van hout en gestoffeerd met katoen, is ook een duurzaam product. Te danken aan de milieuvriendelijke materialen die worden gebruikt. Wat betreft de levensduur is het product weer minder duurzaam, omdat dergelijke bankstellen vaak om de 7 tot 10 jaar vervangen moeten worden. Toch kun je ze duurzamer maken als je er bijvoorbeeld voor kiest om een bankstel dat defect of vies is te repareren of opnieuw te laten stofferen. Dat is duurzamer dan wanneer je de bank weggooit en een nieuwe koopt.

Tweedehandse meubels

Een andere manier om te verduurzamen, is om tweedehandse meubels te kopen. Ergens is het geen prettig idee dat de meubels die je koopt al intensief gebruikt zijn, maar veel meubels zijn nog in topconditie en verdienen eigenlijk een tweede kans. Er zijn genoeg mensen te vinden die snel op hun inrichting zijn uitgekeken en hun meubeltjes te koop aanbieden. Wanneer jij hierin investeert, ben je ook duurzaam en dus milieubewust bezig. Vooral mensen die op zoek zijn naar meubels voor bijvoorbeeld een vintage huisstijl, zijn tweedehands meubels zelfs een vereiste.

Duurzame interieurs

Niet alleen de meubels, maar ook woonaccessoires en vloeren moeten van duurzame materialen zijn. Gelukkig heb je voldoende keuze uit materialen waarmee je een mooie vloer kunt leggen, zoals hout of natuursteen. Dat zijn duurzame materialen die ook slijtvast zijn en dus ook jarenlang meegaan. Woonaccessoires van hout, rotan of bamboe zijn ook duurzaam en ze zorgen ook voor meer warmte en sfeer in huis. Op die manier kun je dus een duurzame inrichting samenstellen. Wil je meer weten over welke inrichting je het beste kunt kiezen als je zowel duurzaam wil wonen als van je huis een thuis wil maken? Lees dan ook ons artikel met handige tips en trucs.

Categorieën
Wonen Wonen
Recente blogartikelen
Is houten buitenspeelgoed een goede keuze?
Is houten buitenspeelgoed een goede keuze? 11-07-2024
Welke streamingdiensten zijn het beste voor kinderen?
Welke streamingdiensten zijn het beste voor kinderen? 10-07-2024
Lees meer blogs