Welke eiwitten bevorderen de spiergroei?

Welke eiwitten bevorderen de spiergroei?

Ben jij een sporter en ben je bezig met spieropbouw? Dan volg je uiteraard een specifiek programma waarmee je jouw doelen kunt bereiken. Een personal trainer of een fitnessinstructeur kan je helpen om een goed sportprogramma samen te stellen, maar bewegen en de juiste oefeningen doen zijn niet de enige succesfactoren waarmee je spiermassa kunt opbouwen. Ook je voeding is belangrijk! Voor spiergroei is het belangrijk om eiwitten te eten, maar welke eiwitten bevorderen de spiergroei? In onze blog vertellen we er meer over! Wil je meer tips over een gezondere levensstijl? Lees dan ook ons artikel.

Wat doen eiwitten?

Het menselijk lichaam heeft vitamines en mineralen nodig en dus ook eiwitten. Eiwitten stimuleren namelijk de spieropbouw en vooral sporters die bezig zijn met spiermassa eten veel eiwitten. Uiteraard wel in de juiste proporties. Het menselijk lichaam heeft ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht aan eiwitten per dag nodig, maar dit kan hoger zijn als je andere doelen hebt. Een voedingsdeskundige kan je vaak adviseren over hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt om je doelen te bereiken. Een personal trainer met een diploma als voedingsdeskundige kan je hierin ook adviseren en eventueel ook een dieet voor je samenstellen.

Hoe stimuleren eiwitten de spiergroei?

Tijdens het sporten belast je jouw spieren en die moeten na een training weer herstellen. Het is een feit dat er tijdens iedere training kleine scheurtjes in je spieren ontstaan. Dat is niets om je zorgen over te maken, maar wanneer je niet goed herstelt en niet de juiste voeding eet, kunnen deze scheurtjes moeilijk herstellen. Wanneer je dan weer gaat sporten is de kans groter op blessures en de kans is groter dat je ook je doelen niet bereikt. Zeker als je het doel voor ogen hebt om meer spiermassa te kweken. Door de juiste voeding tot je te nemen kunnen je spieren goed herstellen en opbouwen.

Welke etenswaren bevatten eiwitten?

Een sportdieet en dan voornamelijk een dieet dat afgestemd is op je doel om meer spiermassa te kweken, bevat verschillende soorten ingrediënten. Daaronder vlees en vis, maar ook eieren en ongezouten noten. Als we even dieper inzoomen op vlees en vis zien we dat vooral biefstuk, kip, tonijn, zalm of haring goede keuzes zijn. Dit is eiwitrijke voeding. Magere kwark, magere yoghurt, kaas, linzen, bonen en kikkererwten zijn ook ingrediënten die vaak in een sportdieet terugkomen.

Ondersteunen met shakes, repen en supplementen

Soms is het verstandig om bijvoorbeeld meer eiwitten tot je te nemen door niet meer te eten, maar om je dieet te ondersteunen met bijvoorbeeld proteïne shakes, proteïne repen en voedingssupplementen. Een voedingsdeskundige kan advies geven over welke shakes, repen of supplementen de beste keuze zijn. Win ook altijd eerst advies in voordat je met supplementen begint. Supplementen zijn er namelijk in verschillende soorten en prijsklassen en de kwaliteit loopt nogal uiteen. Om het juiste supplement te gebruiken is het verstandig om het advies van een specialist om te volgen. In een aantal gevallen is het ook slim om eerst een huisarts te raadplegen. Bijvoorbeeld om te controleren of het supplement wel veilig is om te gebruiken.

Recente blogartikelen
Welke tv past bij jou?
Welke tv past bij jou? 15-02-2024
Hoe zorg je ervoor dat je intieme producten lang meegaan?
Hoe zorg je ervoor dat je intieme producten lang meegaan? 14-02-2024
Lees meer blogs