Zijn voedingssupplementen goed voor de gezondheid?

Zijn voedingssupplementen goed voor de gezondheid?

Voedingssupplementen kunnen een helpende hand bieden als je een tekort hebt aan vitamines en mineralen. Het menselijk lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren en bij een tekort aan bestaat dus ook het risico dat het lichaam niet meer zo goed functioneert als dat het zou moeten doen. Het probleem kan opgelost worden door voedingssupplementen in te nemen, maar zijn ze ook goed voor de gezondheid?

Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed

Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed voor je. Te veel pindakaas, te veel brood, te veel eiwitten, te veel patat en dus ook te veel supplementen. Echter bij supplementen spreken we feitelijk over een te hoge dosering. Het is dus belangrijk om ook de aanbevolen dosering op te volgen en om niet meer te suppleren dan nodig is. Volg hiervoor de meegeleverde instructies of volg het advies op van een arts of een specialist.

Baat het niet, schaadt het niet

Voedingssupplementen hebben de reputatie dat ze relatief onschuldig zijn en dat is ook zo. Toch is het innemen van supplementen niet zonder risico’s. Je kunt namelijk een overdosis aan vitamines en mineralen innemen en dat kan zowel lichamelijke als geestelijke klachten veroorzaken. Sommige vitamines kun je nooit te veel in het lichaam hebben, maar bij andere vitamines, zoals vitamine D, is het wel van belang dat de spiegel in balans is.

Om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgt, is het verstandig om te overleggen met een arts. Met behulp van een bloedonderzoek en andere tests kan worden vastgesteld of er überhaupt sprake is van een tekort en of het nodig is om met supplementen aan de slag te gaan. Op die manier kan je een tekort gericht aanpakken en slik je uiteindelijk ook de juiste supplementen om het probleem op te lossen.

Overleg met de arts

Overleg met de arts, zoals de huisarts, is sowieso een goed idee, omdat voedingssupplementen toch bepaalde bestanddelen hebben die kunnen conflicteren met bestanddelen die in medicatie zitten. Slik je bijvoorbeeld andere medicatie voor andere aandoeningen of problemen, dan is het slim om met je arts te overleggen of de supplementen die je wil gebruiken gecombineerd kunnen worden met je medicijnen. Zonder overleg kan het gevaarlijk zijn, omdat je medicijnen bijvoorbeeld niet meer dezelfde werking hebben als wat ze voor het gebruik van supplementen hadden.

Goede kwaliteit

Goedkope supplementen zijn lang niet zo goed doorontwikkeld als duurdere supplementen. Het prijsverschil tussen de voedingssupplementen en de merken die ze aanbieden is dus goed te verklaren. Duurdere supplementen van bekende fabrikanten zijn goed getest, hebben de juiste bestanddelen en garanderen een goede werking. Wat lang niet altijd het geval is bij goedkopere voedingssupplementen. Dat wil niet zeggen dat ze niet goed zijn of zelfs gevaarlijk zijn, maar ze hebben ook niet of nauwelijks effect. En dan neem je ze voor niets in en je bent er ook nog eens een hoop geld aan kwijt.

Wil je meer weten over supplementen? Lees dan ook ons artikel.

Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs