Webshops logo computer

De beste IP camera’s

Wil je jouw huis beveiligen met beveiligingscamera’s, maar je hebt geen idee hoe je dat moet aanpakken? In deze blogpost vertellen wij meer over IP camera’s, waarop je moet letten als je een camerasysteem aanschaft en welke beveiligingscamera’s de beste koop zijn.

Inhoud

Wat is een IP camera?

Een IP camera is bijvoorbeeld en bijna altijd een beveiligingscamera die onderdeel uitmaakt van het netwerk. Met andere woorden, beelden worden opgeslagen of zijn live te bekijken met een Internetverbinding. Het zorgt er ook voor dat je op afstand kan inloggen op het camerasysteem. Bijvoorbeeld met een handige app op de smartphone of de tablet. Zo heb je altijd zicht op wat er in en rondom jouw huis gebeurt, maar je kan ook simpel instellingen toepassen en beelden terugkijken.

Hoe worden de beelden opgeslagen?

Bij het gebruik van IP camera’s heb je in de basis twee mogelijkheden om beelden op te slaan en terug te kijken. Je kan het materiaal dat gefilmd wordt laten opslaan in een cloud hoewel, je daar vaak een aanvullend abonnement voor nodig hebt. Het grote voordeel van cloudopslag is dat je geen ruimte op bijvoorbeeld een harde schijf van een computer, laptop of server inlevert en je hebt met behulp van jouw inloggegevens altijd toegang tot jouw beelden. Een andere methode is om beelden lokaal op te slaan. Bijvoorbeeld op een Network Video Recorder (NVR) die je met een HDMI-kabel op een monitor kan aansluiten om beelden terug te kijken. Het is ook mogelijk om beelden op de geheugenkaart in de camera op te slaan, maar de ruimte is in de basis vrij beperkt. Daarnaast is niet praktisch om telkens de geheugenkaart te verwijderen en in een computer of een laptop te stoppen als je beelden wilt terugkijken.

Epine.nl logo
Epine.nl
6,8  / 10

Camera’s bedraad aansluiten of draadloos verbinden

Wanneer je met beveiligingscamera’s aan de slag gaat heb je de keuze of je camera’s met een netwerkkabel gaat aansluiten of dat je deze draadloos verbindt met het Wi-Fi netwerk. Bij een bedrade oplossing heb je weinig zorgen over een stabiele verbinding en je hebt als voordeel dat je de camera’s door middel van de netwerkkabel van stroom voorzien. Mits je camera PoE ondersteunt. Het nadeel is dat je kabels moet trekken en dat is soms niet praktisch. Bij een draadloze oplossing ben je sterk afhankelijk van hoe sterk het Wi-Fi signaal is en moet je vaak aanvullende producten aanschaffen om het signaal te versterken. Zoals een Wi-Fi booster of een Access Point. Maar het grote voordeel is dat je geen kabels hoeft te trekken! Met uitzondering van een stroomkabel als de camera op het stroomnet verbonden moet worden.

Bullet of dome aanschaffen?

Naast de keuze of je camera’s met draad wilt aansluiten of draadloos wilt verbinden, heb je ook nog een keuze in welke soort camera’s je wilt plaatsen. In de regel zijn er twee soorten. De bullet is eenvoudig te herkennen en lijkt in een aantal opzichten op een pistool terwijl een dome minder snel opvalt. Door de kleine ronde vormgeving en de plaatsing aan het plafond. Het grote verschil is ook dat de bedrading bij een bullet zichtbaar is en bij een dome niet. Qua behuizing zijn beiden modellen even sterk, maar als kwaadwillende personen zich eenvoudig toegang kunnen verlenen tot de bedrading, is de camera ook makkelijk te saboteren. Een ander verschil is dat een bullet zowel binnen als buiten geplaatst kan worden terwijl een dome in de regel binnenshuis wordt geplaatst.

Meerdere camera’s plaatsen

Het komt steeds vaker voor dat gebruikers meerdere camera’s in en rondom het huis plaatsen en dan moet je ook nadenken over hoe je camera’s gaat voeden, of je deze bedraad of draadloos wilt aansluiten en hoe je de beelden gaat opslaan. Bij één tot drie camera’s kan je gerust gebruikmaken van een draadloze oplossing en bijvoorbeeld een NVR om je beelden op te slaan, maar bij drie camera’s of meer moet je toch gaan nadenken of een bedrade oplossing niet stabieler is. Het nadeel is dat je allemaal kabels moet trekken en je hebt ook nog als nadeel dat je router niet genoeg ethernetaansluitingen heeft om alle camera’s aan te sluiten. Dan heb je dus ook een switch nodig. Een switch is simpel uitgelegd een verdeeldoos voor netwerkkabels. De switch sluit je met één kabel aan op de router en de camera’s sluit je aan op de switch. Wil je de camera’s ook via de netwerkkabels voeden? Dan heb je een PoE-switch nodig. De LINKSYS LGS108P is bijvoorbeeld zo’n PoE-switch waar je tot zeven apparaten op kunt aansluiten.

Geeektech logo
Geeektech
9  / 10

Een goede beeldkwaliteit maakt herkenning makkelijker

Een camera moet natuurlijk een uitstekende beeldkwaliteit hebben als je duidelijk wilt vastleggen wie jouw woning of tuin heeft betreden. Maar de grote vraag is of je kiest voor een HD Ready, Full HD of 4K camera. In de basis kies je altijd voor een Full HD camera, omdat dit de beste beeldkwaliteit geeft voor het herkennen van personen en het vastleggen van activiteiten. Natuurlijk is de beeldkwaliteit van een 4K camera nog beter, maar de aanschafprijzen van een 4K camera liggen vele malen hoger. Terwijl die extra beeldkwaliteit helemaal niet nodig is om jouw beveiligingscamera’s goed te laten functioneren.

Functies van IP camera’s

IP camera’s hebben uiteenlopende functies die wellicht handig zijn. Of de functie ook daadwerkelijk aanwezig is, is vaak afhankelijk van het model dat je kiest. Belangrijke functies zijn zaken, zoals Night Vision, Optische zoom, Remote Pan/Tilt functie en Motion Detection.

Night Vision

Night Vision is voor velen geen onbekende term, want de technologie bestaat al een tijdje in de wereld van foto- en videocamera’s. Met Night Vision kan de camera in het donker opnemen en op de beelden is duidelijk te zien wie eventueel jouw grond betreedt. Handig als kwaadwillende personen in de holst van de nacht een poging wagen om bij jou in te breken. Dan wil je natuurlijk wel goed vastleggen wie deze personen zijn.

Optische zoom

Optische zoom is een functie waarmee je logischerwijs kunt inzoomen. Bijvoorbeeld met behulp van een controller. Doorgaans wordt de camera op afstand bedient met een applicatie op een smartphone, tablet of computer. Door in te zoomen kan je bijvoorbeeld personen beter in beeld brengen. Zonder dat het beeld wazig wordt. Zo blijven de beelden haarscherp. Hoe hoger de waarde van de optische zoom des te dieper kan je inzoomen.

Remote Pan/Tilt

Met Remote Pan/Tilt kan je via diezelfde app een camera kantelen en draaien. Deze functie is vooral handig als je een groter gebied wilt vastleggen dan de kijkhoek die de camera heeft. De beweging wordt mogelijk gemaakt door de gemotoriseerde kop in de camera. Zowel bullets als domes hebben deze functie hoewel, een dome vaak de mogelijkheid biedt om 360 graden te kunnen draaien.

Motion Detection

Je kan een camera 24 uur per dag en 7 dagen in de week laten opnemen, maar dat kost veel stroom, Internetcapaciteit en opslagcapaciteit in de cloud of op een NVR of NAS. Met Motion Detection gaat de camera alleen filmen als er beweging wordt gedetecteerd. Je kan de camera zodanig instellen dat bijvoorbeeld huisdieren tot een bepaalde hoogte niet de camera triggeren. Een groot voordeel is dat je bij het terugkijken van de beelden niet hoeft te zoeken naar het moment waarop er een activiteit heeft plaatsgevonden.

De beste IP camera’s

Je hebt reeds een goed beeld bij welke soorten IP camera’s er zijn, welke mogelijkheden ze bieden en waarop je moet letten als je beveiligingscamera’s wilt aanschaffen. Dat neemt niet weg dat het aanbod gigantisch is en dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet als je op zoek gaat. Daarom hebben wij een selectie gemaakt van de beste IP camera’s die je momenteel kunt aanschaffen.

Caliber smart light logo
Caliber smart light
9  / 10

Eufy bij Anker Indoor Camera

De Eufy by Anker Indoor Camera is een camera met een 2K beeldkwaliteit. Dat net iets scherper is dan Full HD en minder scherp is dan 4K. De camera beschikt over de Remote Pan/Tilt functie en een automatische bewegingssensor die ook de bewegingen volgt. Door het slimme systeem kan de camera onderscheid maken in bijvoorbeeld een huisdier of een persoon. Daarnaast bevat de camera Night Vision en je kan de beelden zowel op een Micro-SD kaart van maximaal 128GB of in de cloud opslaan. Om gebruik te maken van de cloud heb je wel een abonnement nodig van circa 3 euro per maand. Maar dan heb je ook gelijk de mogelijkheid om via de Eufy-app beelden live te bekijken.

De Eufy by Anker is een betaalbare camera voor de gebruikers die willen starten met het beveiligen van hun woning en het systeem is zeer betaalbaar. Daarnaast heb je legio mogelijkheden om de camera neer te zetten of aan een muur of een plafond te bevestigen. Ondanks dat worden de beugels voor aan de muur of het plafond niet bijgeleverd en deze moet je separaat aanschaffen. Een ander nadeel van de Eufy by Anker Indoor Camera is dat allen draadloos te verbinden is met het Wi-Fi netwerk.

Google Nest Cam Indoor

De Google Nest Cam Indoor kan een onderdeel zijn van een Google Home oplossing en dan zou je de beveiligingscamera dus ook via de Google Assistant met de stem kunnen bedienen. De Google Nest Cam Indoor beschikt over Night Vision, Zoom functie en filmt in Full HD (1080p) kwaliteit. Helaas ontbreekt de Pan/Tilt functie. Evenals de mogelijkheid om de camera bedraad aan te sluiten. Ook het continu filmen is geen optie, maar je kan wel via de Nest-app live beelden bekijken. En uiteraard worden de beelden die gefilmd worden als er beweging wordt gedetecteerd opgeslagen in de cloud. Hier heb je wel een aanvullend abonnement van circa 5 euro per maand voor nodig.

De Google Nest Cam Indoor is een mooie beveiligingscamera, maar pas echt interessant voor gebruikers die al een Google Home oplossing gebruiken. Zo kan je de camera binnen de Google Home oplossing toepassen en combineren met andere slimme apparaten, zoals verschillende sensoren en speakers. De camera beschikt wel over luidsprekers en microfoons, dus je zou via de app wel met mensen die op beeld worden vastgelegd kunnen communiceren. Daarnaast is het een pluspunt dat je de Google Nest Cam Indoor zowel kan neerzetten als kan ophangen.

Eufycam2 Pro

De Eufycam2 Pro is een ideale oplossing voor zowel binnen als buiten en is 100% draadloos! De camera verbindt je eenvoudig met een basisstation dat aan je thuisnetwerk gekoppeld is en de stroom wordt gegenereerd door sterke batterijen die tot maar liefst een jaar meegaan. Een aanvullende abonnement om live beelden via de app te kunnen bekijken is niet nodig en dat is een groot pluspunt. Evenals het feit dat de camera alle belangrijke functies heeft en een anti-diefstal alarm heeft. Als kwaadwillende personen de camera proberen te verwijderen, klinkt er dus een gigantisch kabaal.

De Eufycam2 Pro is een mooie en simpele oplossing voor gebruikers die hun huis en de tuin of poort willen beveiligen en eigenlijk geen aanvullende abonnementen prefereren. Met de intercom functie kan je met de mensen voor de camera communiceren en bijvoorbeeld ongewenste bezoekers aanspreken. De Eufycam2 Pro is wel een camera die geschikt is om aan een muur te bevestigen en niet goed neer te zetten is.

Foscam D4Z-W Outdoor

De Foscam D4Z-W is een outdoor beveiligingscamera die een groot oppervlakte in beeld kan brengen. De camera wordt eenvoudig via het Wi-Fi netwerk verbonden, maar is niet volledig draadloos. De dome moet je op het stroomnet aansluiten. Voeding via PoE is helaas niet mogelijk en dat kan als een nadeel worden gezien. De beelden worden in de cloud of op een Micro-SD kaart opgeslagen en via de app kan je zowel beelden terugkijken, live beelden bekijken en instellingen toepassen.

De Foscam D4Z-W Outdoor is vooral geschikt voor gebruikers die een voor- of achtertuin willen filmen. Het is een robuust model met een sterke behuizing terwijl het product niet opvalt als een beveiligingscamera. Installatie is eenvoudig, maar de beperkingen zitten vooral in de mogelijkheden hoe je de camera aansluit en van stroom voorziet.

Hikvision ColorVu DS-2CD2347G2-LU

Hikvision is een gerenommeerd merk binnen beveiligingscamera’s en met de ColorVu pak je het net even iets professioneler aan. Daarom is de dome met Night Vision en een kijkhoek van 94 graden ook iets duurder. Daarentegen heb je wel legio functies om de camera zijn werk te laten doen. Je kan deze zowel draadloos als bedraad verbinden met het thuisnetwerk en de beelden kan je lokaal opslaan op een Micro-SD kaart, NAS of NVR. Helaas ondersteunt de camera geen opslag in de cloud.

De Hikvision ColorVu is voor de gebruiker die op zoek is naar een professionele beveiligingscamera met een uitmuntende beeldkwaliteit die zowel binnenshuis als buitenshuis geplaatst kan worden. Installatie is eenvoudig ondanks dat het wel een gemis is dat je beelden niet in een cloud kan opslaan. Dus je hebt aanvullende kosten als je beelden op bijvoorbeeld een NVR of een NAS wilt opslaan.

Begin vandaag nog met het beveiligen van jouw woning

Je hebt nu een goed beeld bij wat een IP camera is, wat het doet en waarop je moet letten als je een beveiligingscamera wilt aanschaffen. Daarnaast hebben wij de beste camera’s voor je op een rijtje gezet en ben je er nu helemaal klaar voor om jouw woning te beveiligen! Zo woon je weer veilig.