Hoe maak je jouw huis slim
Een slim huis klinkt heel aantrekkelijk, maar wat houdt dat precies in en hoe maak je jouw huis slim? Smart Home is een relatief nieuwe doch belangrijke productcategorie. Een verzameling van slimme producten die je doorgaans met een app op de smartphone, tablet en laptop of zelfs via een spraakcommando kan besturen. In deze blogpost leggen we uit wat Smart Home is en welke producten je nodig hebt.
Domotica
Voorheen werd Smart Home ook wel Domotica genoemd, maar onder die noemer is het automatiseren van het huis nooit populair geworden. Tegenwoordig is Smart Home haast niet meer weg te denken, want vrijwel iedereen heeft wel een slim apparaat in huis. Of hij die nu ten volste gebruikt of niet. Toch is Smart Home wel iets te algemeen om alle apparaten en toebehoren onder te scharen en daarom wordt er wel per oplossing een onderscheid gemaakt. Wat de apparaten wel gemeen hebben is vaak de mogelijkheid om deze met behulp van bijvoorbeeld de Google spraakassistent of Siri van Apple te bedienen.
Het begrip Smart Home
Smart Home is dus een begrip en gekoppeld aan een breed assortiment van slimme apparaten. Deze producten worden slimme apparaten genoemd, omdat deze vaak via een applicatie of via spraakbesturing bedient kunnen worden. Je hoeft niet meer naar schakelaartjes aan de muur te lopen om de verlichting aan of uit te zetten en zelfs het afspelen van het volgende nummer in jouw playlist van Spotify kan je met een simpel spraakcommando uitvoeren. Maar slimme apparaten kunnen veel meer!
Duurzaamheid
Slimme apparaten dragen een steentje bij aan de duurzaamheid van jouw woning. Denk dan bijvoorbeeld aan het instellen van schema van de lampen die aan- en uitgeschakeld worden op vaste tijdstippen of die automatisch uitgaan als er geen beweging in de ruimte plaatsvindt. Of wat te denken van een slimme radiatorknop die met behulp van een stukje automatisering wel 30% procent voordeel op de stookkosten kan opleveren.
Veiligheid
Slimme apparaten zijn er ook om je huis veiliger te maken. Hier zijn tientallen en wellicht al honderden producten te beschrijven die een steentje bijdragen aan een veilig huis. Denk dan bijvoorbeeld aan de Wi-Fi camera die je op afstand kan bedienen, maar waarmee je ook live beelden van in en rondom het huis kan bekijken terwijl je niet thuis bent. En met een slimme deurbel kan je altijd via de ingebouwde camera zien wie er voor de deur staat en dan weet je ook of het wel veilig genoeg is om de deur te openen.
Daarnaast zijn er ook slimme sloten waarmee je jouw huis of pand op slot kan zetten. Het vergrendelen en ontgrendelen gaat via de app op een smartphone. Het grote voordeel is dat je geen sleutel meer nodig hebt om naar binnen te gaan, maar het is ook een nadeel als je jouw smartphone vergeet mee te nemen of als je telefoon leeg is. Dan sta je mooi voor een gesloten deur!
Rustig op vakantie
Veel mensen die voor een aantal weken op vakantie gaan hebben vaak last van dat stemmetje in het hoofd; “Heb ik het fornuis wel uitgezet en staat de wasmachine wel uit?” Brandgevaar en lekkages liggen altijd op de loer en komen op de meest ongunstige tijden. Wanneer je uitgerust terugkeert van vakantie kan je haast rechtsomkeer vertrekken als je ontdekt dat je een lekkage hebt. Of als je nog op je vakantieadres bent en je krijgt een berichtje van de buren dat je huis in brand staat. Je moet er toch niet aan denken! Met Smart Home sensoren kunnen zaken, zoals brand, koolmonoxide, lekkages en andere gevaren gedetecteerd worden. En het gaat zelfs zo ver dat deze sensoren met behulp van een abonnement op een meldingsdienst een melding kunnen maken bij de hulpdiensten en zelfs de verzekeringsmaatschappij. Met andere woorden, het wordt allemaal voor je geregeld en je kan dus op vakantie rustig achterover leunen.
Slimme elektronica
De Smart TV is een goed voorbeeld van een slim apparaat en de televisie kan je tegenwoordig al vaak met de stem besturen en met het Internet verbinden. Dit is tevens een slim apparaat dat net even iets meer kan dan waar het product eigenlijk voor bestemd is. Maar ook Wi-Fi speakers, soundbars, smartphones, tablets en laptops behoren tot de slimme apparaten in je huis. Of wat denk je van een robotstofzuiger die op specifieke tijden zijn rondje maakt en je huis stofzuigt? Ook dat is een slim apparaat.
Slimme producten in de slaapkamer
Van terrasverlichting tot aan de koffiezetten in de keuken en van de lampen in je woonkamer tot aan de wasmachine die je met behulp van een app kan bedienen. Slimme apparaten vind je overal! Zelfs in de slaapkamer, want geloof het of niet, er zijn zelfs seksspeeltjes die bestuurd kunnen worden met een app. Gaat dat iets te ver? Wellicht, maar laten we hier transparant in zijn en de mensen die hier graag gebruik van maken respecteren. Het is immers een product dat je bij de gemiddelde sekswinkel, zoals Pabo, kan aanschaffen. En de vuistregel is, is dat er altijd een markt voor is als een product gemaakt wordt.
De essentiële producten
Omdat het onmogelijk is om in één blogpost alles te vertellen over de honderden producten die er zijn, focussen we ons in dit bericht op de essentiële producten. Die enerzijds handig zijn, maar die ook perfect zijn om eens kennis te maken met wat Smart Home voor jou als persoon kan betekenen.
Slimme lampen
Slimme lampen zijn lampjes of LED-strips die je met het Wi-Fi netwerk of via Bluetooth met een smartphone of tablet kan verbinden. Een goed voorbeeld hiervan is de line-up van Philips HUE waarmee je eetkamer lampen, staande lampen, plafonnières, tafellampen en bureaulampen in één klap slim maakt. Dat houdt in dat je met behulp van de app de lampen kan bedienen. Daaronder verstaan wij in- of uitschakelen, dimmen en bij sommige lampen zelfs de mogelijkheid hebben om een andere kleur te selecteren. Gaaf toch? De starterskit met sfeerverlichting is een mooi product om eens mee te beginnen. Je kan via de app schema’s en timers instellen en dat is handig als je bijvoorbeeld een vaste routine heb of de verlichting wil laten inschakelen als je een paar dagen of langer van huis bent.
Slimme lampen van andere merken
Philips HUE zijn niet de enige slimme lampen die je kunt krijgen. Winkels, zoals Action, supermarkt Lidl en IKEA hebben eveneens een breed assortiment in slimme verlichting. Die in de basis hetzelfde werken als Philips HUE. Toch adviseren wij om voor een oplossing van één aanbieder te kiezen, omdat je bijvoorbeeld de lampen van de Lidl niet met de app van Philips HUE kan bedienen.
De videodeurbel
De pakketbezorger die aanbelt terwijl je niet huis bent en iemand die zich niet duidelijk zichtbaar maakt voor de deurspion. Het zijn ergernissen die simpel te voorkomen zijn met een videodeurbel. Dat eveneens een slim apparaat is. Denk dan aan de Ring videodeurbel waarmee je kan zien wie er voor de deur staat en zelfs met die persoon communiceren. Wanneer iemand aanbelt krijg je een melding op de app op je smartphone en je kan direct en indien gewenst een conversatie starten met de persoon die bij je op de stoep staat. Bijvoorbeeld erg handig als je tegen de postbezorger wil zeggen dat hij het pakketje ook bij de buren mag afgeven.
Bij de aanschaf van een videodeurbel heb je vaak de keuze om deze te verbinden op de aanwezige bedrading, maar dit is wel weggelegd voor de thuisklusser met enige technische kennis. Je kan ook videodeurbellen aanschaffen die op batterijen werken. Met wel als nadeel dat je de batterijen op tijd moet vervangen zodat de deurbel blijft functioneren.
Videobeveiliging
Tegenwoordig is het heel normaal dat je jouw huis en de omgeving voorziet van camerabeveiliging en ook camera’s zijn slimme apparaten. Je kan videocamera’s met je netwerk verbinden en met een app op de smartphone of de tablet bedienen. Zo kan je jouw huis beschermen tegen inbrekers, want een camera schrikt kwaadwillende personen af. Terwijl je ook videobeelden kan terugkijken om te zien wie er in de omgeving van je huis heeft rondgelopen. Daarnaast kan je videobeelden opslaan in de cloud, die tevens via een omgeving op het Internet toegankelijk is. Dat maakt een camerasysteem een slim systeem.
Bij het ophangen van videocamera’s moet je wel de spelregels in acht nemen. De regels met betrekking tot het filmen met een camera kan je hier teruglezen. Daarnaast zijn er ook tientallen oplossingen en configuraties mogelijk terwijl je ook een specialist, zoals Verisure inschakelen om jouw een advies op maat te geven.
Slim, slimmer, slimst
Als je een compleet overzicht wilt van welke slimme apparaten allemaal verkrijgbaar zijn, raden we aan om eens op de website van de BCC te kijken. Zij hebben een mooi overzicht gemaakt van producten die onder Smart Home vallen.
Verschillende Smart Home platformen
Er zijn op dit moment verschillende Smart Home platformen beschikbaar waar je jouw slimme apparaten aan kan koppelen. Enerzijds om instellingen te verrichten en het overzicht van je slimme apparaten te bewaren, maar ook om de apparaten met je stem te kunnen bedienen. In de Verenigde Staten is Amazon Alexa de populairste assistent, maar in Nederland lijkt het platform weinig draagvlak te krijgen. In ons kikkerlandje gebruiken wij liever Google Home, dat ook nog eens volledig in het Nederlands is, of de HomeKit van Apple. Hoewel, de HomeKit van Apple eigenlijk alleen interessant is voor gebruikers van MacBook’s, iPhones, iPads en de iWatch.
Dit is nog lang niet alles
We hebben nu een globaal beeld geschetst over wat Smart Home is, wat je ermee kan en welke slimme apparaten verkrijgbaar zijn. Maar het is nog lang niet alles! Daarom zullen we in de nabije toekomst aanvullende blogposts plaatsen over specifieke Smart Home oplossingen. Waarmee je ook meer inzichten krijgt in hoe je deze apparaten moet instellen en kan gebruiken.