Online beleggen; Hoe doe je dat?
Slapend rijk worden. Dat wil toch iedereen? Daarom kiezen een hoop mensen om hun geld te beleggen. In aandelen, beleggingsfondsen en/of obligaties in binnen- en buitenland. Ook het handelen in cryptomunten is op dit moment enorm populair en ook zeer laagdrempelig. Maar is online beleggen wel slim om te doen en hoe werkt dat dan precies? Kan je inderdaad slapend rijk worden met niets doen? Wij geven in deze blogpost meer informatie en een aantal handige tips en trucs.
Beleggen of laten beleggen
De eerste keuze die je kunt maken is of je zelf gaat beleggen of je geld laat beleggen. Je kan bij zowel banken als effectenmakelaars - ook wel brokers genoemd - jouw geld laten beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Ondanks dat het geld voor je wordt belegd, heb je nog altijd zelf de regie over waar je jouw geld in investeert en je bepaald ook wanneer je jouw aandelen wilt verkopen. Een bank of een broker kunnen wel advies geven over welke aandelen interessant zijn en zij kunnen op basis van een beleggingsprofiel met jouw geld aan de slag gaan. Wanneer je zelf gaat beleggen sta je volledig op eigen benen en heb je doorgaans met alleen de bank te maken, omdat je een beleggingsrekening nodig hebt. Maar het verwerken van orders en het beheren van jouw investeringen doe je allemaal zelf.
Bank of broker
Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is of je via de bank of een effectenmakelaar gaat handelen. Het voordeel van een bank is dat je vaak als klant gebruik kunt maken van een beleggingsrekening en hulp kunt krijgen bij je eerste stappen naar het handelen in aandelen, obligaties in binnen- en buitenland en beleggingsfondsen. Banken hebben vaak ook hun eigen beleggingsfondsen waarin je kunt investeren. Een broker is een tussenpersoon die vaak op basis van jouw profiel voor je aan de slag gaat en niet verbonden is aan één bepaald beleggingsfonds. Zo is er meer ruimte om te speculeren en het geld in te zetten.
Kosten om te beleggen
Beleggen kost geld en via een bank waar je al klant bent kun je relatief goedkoop aan de slag gaan met beleggen. Dat geldt ook voor als je voor een broker kiest hoewel, deze kosten afhankelijk zijn van je profiel. Wil je actief handelen en veel in- en verkopen? Dan betaal je ook meer als actieve belegger. Een belegger die het iets rustiger aan doet en een rustig beleidsplan volgt betaalt minder. De kosten als je gebruik wilt maken van een bank zijn vaak ook hoger als je nog geen klant bij de desbetreffende bank bent. Dat is wel iets om rekening mee te houden.
Waarom beleggen?
Een vraag die je jezelf kunt stellen is waarom je wilt beleggen. Wil je bouwen aan een financiële toekomst of wil je er wellicht je fulltime werk van maken? Of wil je gewoon een extra zakcentje hebben op het moment dat je het nodig hebt? Beleggen is voor al deze zaken geschikt, maar beleggen neemt enorm veel risico met zich mee. Je inleg kan op termijn ook veel minder waard worden en er worden zeker geen garanties geboden dat je jouw inleg ook altijd terugkrijgt. Beleggen is dan ook eigenlijk voor mensen die geld hebben en dat ook kunnen missen wanneer de investeringen in de soep lopen. Dat risico is er namelijk altijd. Of je nu zelfstandig belegt of je geld laat beleggen.
Beginnen met beleggen
Je hebt geen kaas gegeten van de markt en je hebt geen idee van hoe beleggen werkt. Toch wil je het doen. Omdat je er iets over gehoord hebt of misschien dat vrienden of familieleden jouw geënthousiasmeerd hebben over beleggen. Het is dan goed om jezelf in te lezen en advies in te winnen van bijvoorbeeld een specialist op dat gebied. Bij de bank kan je heel veel informatie opvragen met betrekking tot beleggen en vaak worden er ook pakketten aangeboden waarmee je kunt beleggen. Op basis van je wensen wordt er een profiel samengesteld en voor je belegt. Jij bepaald uiteindelijk hoe het budget wordt ingezet en of je een hoog of laag risico wilt lopen. Het werk wordt dan voor je gedaan.
Je kunt ook samenwerken met een broker en deze effectenhandelaren stellen samen met jou een plan op in hoe je wilt beleggen en welke risico’s je wilt lopen. Op basis hiervan wordt een beleggingsprofiel opgesteld en voor je gewerkt. Met duidelijke rapportages en toegang tot een overzichtelijk dashboard, blijf je wel in controle over je beleggingen. Dat iets meer vrijheid en controle biedt, maar dit is wel voor gebruikers die iets meer weten over beleggen en in ieder geval de basis kennen.
Ervaren beleggers
Beleggers met meer ervaring en kennis kunnen vaak al snel aan de slag gaan. Als ze samenwerken met een betrouwbare effectenmakelaar of een beleggingsrekening bij een bank hebben. Voor deze beleggers is het vaak wel goed om de voorwaarden van de bank of broker te controleren en te bepalen welke voorwaarden het gunstigst voor hun zijn. En vaak hebben deze beleggers ook wel behoefte aan meer informatie over de markt en hoe de investeringen zich ontwikkelen. Op basis van de informatie kunnen ze weloverwogen keuzes maken in hoe ze het geld investeren.
Het stappenplan
Nu je al iets meer weet over beleggen is het moment aangebroken om een stappenplan door te nemen. Zeker voor startende beleggers kan een dergelijk plan helpen om een weloverwogen beslissing te nemen om wel of juist niet te beleggen.
Het doel
Stel een duidelijk doel voor ogen. Doelen kunnen variëren van meer financiële zekerheid tijdens je pensioen tot aan het sparen voor de studie van de kinderen en van het aankopen van een huis tot aan een maandelijks inkomen met beleggen genereren.
Hoeveel geld kan je missen
Bepaal hoeveel en hoe lang je het geld waarmee je wilt beleggen kan missen. Ten eerste is beleggen een sport van de lange adem en het kan dan ook even duren voordat je rendement ziet. Tot dat moment heb je geen beschikking over het geld dat je hebt geïnvesteerd. Daarnaast loop je altijd het risico dat je inleg minder waard wordt of dat je het geld zelfs kwijtraakt als een investering verkeerd uitpakt.
Risicomanagement
Beleggen neemt altijd risico’s met zich mee, maar je kunt wel bepalen of je veel of weinig risico wilt lopen. Met een laag risico wordt er geïnvesteerd in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen die als zekerheidjes worden bestempeld, maar het rendement op dit soort investeringen is in de regel heel laag. Wil je snel slagen slaan en snel geld verdienen? Dan is het beleggen met een hoger risico verstandiger, maar wel met in achtneming dat een verkeerde beslissing voor een vermindering of zelfs het verlies van jouw inleg kan betekenen.
Vorm van beleggen
Ga je voor de “execution only” vorm of schakel je een adviseur in? Zelf beleggen is leuk! Als je weet waar je mee bezig bent en actief met je investeringen bezig kunt zijn. Wil je iets meer sturing geven aan je beleggingsbeleid en heb je advies nodig van een expert? Dan schakel je de hulp in van een beleggingsadviseur of een broker. Let er dan wel op dat je meer kosten kwijt bent, want advies is niet gratis!
Weet waarin je investeert
Investeer alleen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen die je begrijpt. Dat maakt het voor jou als belegger een stuk transparanter wat er met geld gebeurt en hoe je er financieel voorstaat. Heb je geen idee waarin je moet investeren? Laat je dan adviseren en lees je goed in alvorens je gaat beleggen.
Controle houden
Wanneer je kiest voor een bank of een broker, let er dan op welke voorwaarden er worden gehanteerd. Hoeveel commissie draag je af en welke fee’s moet je maandelijks betalen. Let er ook op dat dergelijke partijen de juiste tools bieden die jou meer inzicht geven in je beleggingen en je financiële situatie. Een broker die dit uitstekend doet is bijvoorbeeld Saxo Bank.
Laagdrempelig beleggen
Naast het beleggen in aandelen, beleggingsfondsen en obligaties in binnen- en buitenland, kan je ook heel laagdrempelig beleggen in bijvoorbeeld cryptomunten. De meest bekende cryptomunt is natuurlijk Bitcoin en er zijn inmiddels honderden al dan niet duizenden platformen en apps die je kunt gebruiken om in deze cryptomunten te investeren. Daarnaast kan je vaak al met een klein bedrag al beginnen met handelen. Denk dan aan de app van Blox waarmee je al vanaf een euro aan de slag kunt gaan!
Wat is een cryptomunt?
Een cryptomunt is een verzamelnaam voor digitale valuta. Cryptomunten, zoals Bitcoin of Ripple zijn dus niet fysiek verkrijgbaar en worden alleen op het Internet verhandelt. Je kan er ook alleen online mee betalen bij bijvoorbeeld een aantal webshops. Het voordeel van een cryptomunt is dat deze wereldwijd te verhandelen zijn en dat er geen tussenkomst is van een tussenpersoon als je in cryptomunten wilt handelen. Ook zijn cryptomunten onafhankelijk en hebben financiële instellingen en banken dus geen invloed op koerswijzigingen. Een nadeel hiervan is dat de waarde van een cryptomunt gigantisch kan stijgen, maar ook enorm hard kan dalen. Binnen slechts een aantal uren.
Is handelen in cryptomunten interessant?
Ja en nee. Vind je het gewoon leuk om met wat geld dat je kan missen te gokken op een cryptomunt en hoop je door veel risico te nemen snel je slag te slaan? Dan kan handelen in cryptomunten enorm interessant en leuk zijn. Maar stabiel is de markt allerminst. De koersen fluctueren van minuut tot minuut en zelfs een simpele tweet van de CEO van een groot autobedrijf kan de koers van zo’n munt zowel laten stijgen of laten zakken. Je zou dus kunnen zeggen dat handelen in cryptomunten enorm risicovol is. Maar dat is dan ook het spel. Wil je meer zekerheid en verantwoord beleggen? Dan is het beleggen in aandelen, beleggingsfondsen en obligaties een veel betere keuze.
You have to spend money to make money
Beleggen is simpelweg een kwestie van meer geld verdienen door meer geld uit te geven. Dat lijkt ons wel duidelijk. Voor de één is het een enorm interessante manier om een financiële toekomst te borgen terwijl het voor de ander niets meer dan een spel is om eens te kijken of er met een investering geld te verdienen is. Met het stappenplan en onze tips en trucs hebben wij jou in ieder geval op weg geholpen om voor jezelf te bepalen of het beleggen wel iets voor jou is.