Webshops logo verzekeringen

Welke verzekeringen zijn niet verplicht, maar heb je wel nodig?

/storage/img/knowledge-base-articles/welke-verzekeringen-zijn-niet-verplicht-maar-heb-je-wel-nodig/1.png

Het is heel normaal dat je verzekerd bent en veel mensen hebben dan ook meerdere verzekeringen. Bijvoorbeeld een uitvaartverzekering, reisverzekering en een inboedelverzekering. Er zijn zoveel verzekeringen af te sluiten dat het ook een feit is dat veel mensen zich niet voldoende of juist oververzekeren. Bij onvoldoende zekerheid loop je het risico dat je zelf of dat je nabestaande financiële risico’s lopen, terwijl je bij een oververzekering veel meer geld betaalt aan premies wat eigenlijk nodig is. In ons artikel vertellen we dan ook meer over verzekeringen, welke verzekeringen interessant zijn en welke je verplicht moet afsluiten.

Inhoud

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Veel mensen denken dat meerdere verzekeringen verplicht zijn, maar in Nederland zijn slechts twee verzekeringen verplicht. Iedereen die 18 jaar of ouder is, een uitkering, AOW ontvangt of werkt, is sowieso verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering dekt alle kosten met betrekking tot de zorg die je nodig hebt. Bijvoorbeeld als je een huisarts bezoekt of in het ziekenhuis terechtkomt. Daarnaast is het ook verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor de motorvoertuigen die je in het bezit hebt.

WA-verzekering voor motorvoertuigen

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering wordt in de volksmond ook wel de WA-verzekering genoemd en het is een basisverzekering die ervoor zorgt dat de eventuele schade die je bij anderen toebrengt wordt vergoed. Dat geldt voor zowel schade aan voertuigen als aan personen. Deze verzekering geeft slachtoffers de garantie dat ze een vergoeding krijgen waar ze recht op hebben. Natuurlijk afhankelijk van de situatie. Uiteraard wil je het liefste geen gebruik hoeven maken van de verzekering, maar je moet ‘m dus wel verplicht afsluiten als je in het bezit bent van een motorvoertuig. Dus niet alleen auto’s en motoren moet je WA-verzekeren, maar ook scooters, bromfietsen en andere voertuigen met een benzine- of elektromotor.

Zorgverzekering

De zorgverzekering is ook verplicht en op die manier krijg je de standaard zorg die nodig is als je een huisarts bezoekt of moet worden behandeld in het ziekenhuis. Een zorgverzekering is eventueel uit te breiden met aanvullende zorgverzekeringen die dan weer niet verplicht zijn. Je sluit ze ook alleen af als je zorgbehoeften anders zijn en dat er zorg nodig is die niet door de basisverzekering wordt gedekt. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende verzekering voor de tandarts, fysiotherapie en alternatieve geneeskunde. Of als je ook bijvoorbeeld vaak op vakantie gaat en dat de kosten die in het buitenland worden gemaakt als je een arts bezoekt ook worden gedekt.

Welke verzekeringen zijn niet verplicht, maar zijn handig om af te sluiten?

Het is eigenlijk bijzonder dat er slechts twee verzekeringen in Nederland verplicht zijn, want er zijn veel verschillende soorten verzekeringen die je kunt afsluiten. Gelukkig heb je dus wel de keuze in waar je jezelf voor verzekerd. De ene verzekering is voor de een interessanter en belangrijker dan de ander. Of misschien heb je nog nooit eerder gehoord van de verzekering die wel enorm interessant voor jouw situatie kan zijn. Daarom vertellen we hieronder meer over de belangrijkste verzekeringen die je zou kunnen afsluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Ongelukken zitten in een klein hoekje. Bijvoorbeeld wanneer je bij je oma op visite bent en per ongeluk de dure vaas van tafel stoot. Of als je een goede vriend helpt verhuizen en je laat per ongeluk zijn televisie uit je handen glippen. Allemaal vervelende situaties en natuurlijk wil je jouw oma of goede vriend niet voor onnodige kosten laten opdraaien. Uiteraard wil je het ook niet uit eigen zak betalen, want de vergoedingen kunnen oplopen tot wel honderden euro’s. Met een goede aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen dit soort vervelende ongelukjes en wordt de schade vanuit de verzekeringsmaatschappij vergoed. Handig om er dus een af te sluiten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is eigenlijk alleen interessant als je ZZP’er bent en met deze verzekering ben je verzekerd van een inkomen wanneer je door ziekte niet meer kunt werken. We hebben het dan niet over ziekteverzuim door griep of een stevige verkoudheid, maar bijvoorbeeld dat je als schilder je werk voorlopig niet kunt doen, omdat je jouw been hebt gebroken. Een AOV is niet heel goedkoop, want de premie kan oplopen tot wel honderden euro’s per maand. Met dus wel de garantie dat je een inkomen hebt als je jouw werk als ZZP’er niet meer kunt doen.

Beperkt casco (i.c.m. WA-verzekering voor motorvoertuigen)

Beperkt casco is een aanvullende verzekering op de WA-verzekering voor motorvoertuigen. Bij een standaard WA-verzekering wordt alleen de schade die je aan anderen toebrengt vergoedt, maar bij een beperkt casco wordt ook andere schade aan je eigen voertuig vergoed. Denk bijvoorbeeld aan schade door onmacht, zoals stormschade en door brand. Ook bij diefstal ben je met een beperkt casco, ook wel de WA+-verzekering genoemd, gedekt. Beperkt casco is ook slechts een uitbreiding op de WA-verzekering en is niet verplicht.

Fietsverzekering

Met een goede fietsverzekering ben je verzekerd tegen vervelende zaken, zoals diefstal van je fiets, stormschade of schade door een valpartij en je bent verzekerd wanneer je een voertuig of een persoon schade hebt toegebracht. Het voordeel van een fietsverzekering is dat de premie slechts enkele euro’s tot een paar tientjes per maand kost en dat je dus wel goed verzekerd bent als er iets met de fiets gebeurt.

Huisdierverzekering

Een huisdierverzekering kan ook enorm handig zijn als je flink wat geld wilt besparen op de dierenartskosten van je hond, kat en in een aantal gevallen zelfs een konijn, hamster, cavia en papegaai. Je huisdieren hebben soms zorg nodig en in ieder geval de jaarlijkse check-up. Voor slechts enkele euro’s per maand ben je voor een groot deel verzekerd en kun je op jaarbasis flink wat geld besparen op de dierenartskosten. Belangrijke tip: Niet ieder huisdier kun je laten verzekeren. De leeftijd, medische geschiedenis en het soort huisdieren spelen een rol in of je een verzekering kunt afsluiten en hoe hoog de premie is. Het advies is om een huisdier op jonge leeftijd al te verzekeren.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is zeker geen overbodige luxe als je jouw eigendommen wilt beschermen. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen brand, diefstal, waterschade en andere onvoorziene omstandigheden waardoor je jouw inboedel kunt verliezen of waardoor spullen defect raken. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte televisie na een blikseminslag. Het is belangrijk dat je bij het afsluiten van een inboedelverzekering de juiste waarde van je bezittingen invult, zodat je ook het bedrag krijgt uitgekeerd waarmee je nieuwe spullen kunt aanschaffen. Schat de waarde niet te laag in, maar ook niet te hoog. Anders betaal je meer premie dan wat nodig is.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is tot op zekere hoogte verplicht, want een makelaar eist dat je voor je woning een opstalverzekering afsluit. Een opstalverzekering wordt ook wel de woonhuisverzekering genoemd en met deze verzekering verzeker je de woning tegen schade door brand, vandalisme, stormschade en andere onvoorziene gebeurtenissen die het gebouw en eventueel omliggende bijgebouwen, zoals een schuur, kunnen beschadigen. Met een verzekering ben je gedekt en kun je de reparaties aan het gebouw laten uitvoeren als dat nodig is.

Overlijdensrisicoverzekering

Ook de overlijdensrisicoverzekering is een verplichte verzekering die je afsluit als je een woning koopt, maar je kunt ook zonder koopwoning voor een levensverzekering kiezen. De verzekering is in het leven geroepen om nabestaanden financiële zekerheid te bieden, zodat bijvoorbeeld aan financiële verplichtingen, zoals het aflossen van een lening of het betalen van een hypotheek, kan worden voldaan.

Rechtsbijstandverzekering

Je hoopt natuurlijk nooit op een juridisch geschil met bijvoorbeeld een werkgever, maar als het zover komt is het fijn dat je een rechtsbijstandverzekering hebt. Met een rechtsbijstandverzekering kom je namelijk niet voor torenhoge kosten te staan als je een advocaat nodig hebt. De rechtsbijstandverzekering biedt ook extra diensten aan, zoals gratis juridisch advies of het doornemen van contracten die je wilt ondertekenen.

Reisverzekering

Ga je vaak op reis? Dan is een reisverzekering een goede keuze, omdat je dan ook tijdens je reis bent gedekt voor onvoorziene omstandigheden die ook torenhoge kosten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuisopname in het buitenland, aansprakelijkheid als je tijdens je reis schade toebrengt aan eigendommen van anderen en wanneer je bagage en waardevolle eigendommen verliest of als ze worden gestolen. Een reisverzekering dekt vaak ook de kosten die ontstaan wanneer de reis door onvoorziene omstandigheden moet worden geannuleerd of onderbroken.

Uitvaartverzekering

Je wilt natuurlijk niet te veel over de dood nadenken, maar je wilt ook niet dat de nabestaanden na een overlijden voor torenhoge kosten komen te staan. Een zeer bescheiden uitvaart kost al snel tussen de € 4.000,- en € 5.000,- en vaak zorgen speciale wensen voor een toename in de prijs. Met een uitvaartverzekering zijn alle kosten voor de uitvaart gedekt. Inclusief de dienst die voorafgaande een begrafenis of crematie wordt gehouden. Hoeveel premie je betaalt is ook afhankelijk van voor welk bedrag je een uitvaartverzekering afsluit.

Volledig casco (i.c.m. WA-verzekering voor motorvoertuigen)

De laatste verzekering die we willen toelichten is volledig casco, dat een aanvulling is op de WA-verzekeringen voor motorvoertuigen. Met een volledig casco ben je op dezelfde manier verzekerd als met een WA- en WA+-verzekering, maar je bent ook verzekerd wanneer je bijvoorbeeld zelf schade aan je eigen voertuig veroorzaakt. Vooral voor nieuwere voertuigen is volledig casco een interessante verzekering, omdat je auto nog relatief waardevast is. Voor oudere voertuigen van minstens 5 jaar oud is een volledig casco weer minder interessant.

Verzekeringen afsluiten

Je hebt nu een goed beeld van de belangrijkste verzekeringen die je kunt afsluiten en welke verzekeringen in Nederland verplicht zijn. Het advies is wel om altijd bij het afsluiten van een verzekering goed de voorwaarden te lezen en om na te kijken welke zaken juist wel of niet gedekt zijn. Het is ook verstandig om verzekeringen te vergelijken. Niet alleen op prijs, maar ook op dekking. Soms kun je een verzekering beter elders afsluiten als je bijvoorbeeld dezelfde premie betaalt of voor een klein meerbedrag een betere dekking hebt. Je hoeft ook niet al je verzekeringen bij een en dezelfde verzekeringsmaatschappij af te sluiten. Je zorgverzekering mag je bij de een en je inboedelverzekering mag je weer bij een ander afsluiten. Wij hebben een aantal partijen geselecteerd waarvan wij denken dat dit de beste partijen zijn waar je een verzekering kunt afsluiten. Onze selectie is gebaseerd op de overwegend positieve beoordelingen die deze partijen van onze bezoekers hebben ontvangen.

Pet Secur

Pet Secur is een verzekeringsmaatschappij waar je verzekeringen voor je huisdier kunt afsluiten. Je kunt zowel een hond als een kat verzekeren en Pet Secur biedt verschillende pakketten aan. Je hebt de keuze uit een basis, standaard en extra verzekering waarbij de dekking bij een extra verzekering het grootst is. Naast alle standaardzaken, zijn ook bijzondere behandelingen, zoals behandeling door alternatieve geneeskunde, gedekt. Pet Secur staat ook bekend om de hoogste uitkering en de snelheid waarin ze uitkeren.

PetSecur logo
PetSecur
7,9  / 10

ANWB

De ANWB doet meer dan alleen opdagen als je met een defecte auto langs de weg staat of het plaatsen van die mooie blauwe borden die je langs de weg vindt. Ze bieden ook verzekeringen aan. Bij de ANWB kun je terecht voor een auto-, fiets- en scooterverzekering, maar ze bieden ook reis- en annuleringsverzekeringen en inboedel- en opstalverzekeringen aan. De verzekeringen van de ANWB staan bekend om de hoge dekking en een zeer snelle uitbetaling.

ANWB Webwinkel logo
ANWB Webwinkel
5,4  / 10

FBTO

FBTO is de meest complete verzekeraar in dit rijtje. Je kunt bij de FBTO ook verzekeringen voor je auto, fiets of bromfiets en voor je huisdieren afsluiten, maar ook woonverzekeringen, levensverzekering, rechtsbijstandverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen kun je bij hun afsluiten. FBTO staat niet alleen bekend om de flitsende reclames op tv, maar ook om hun hoge dekking en snelle uitkeringen.

FBTO logo
FBTO
5,3  / 10

Beoordeeld door consumenten

De verzekeraars die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de verzekeringsmaatschappijen die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je een verzekering kunt afsluiten. Wil je meer weten over de verzekeraar? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of de maatschappij waar je een verzekering wilt afsluiten ook de beste partij voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de verzekeraars compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de verzekeringsmaatschappij waar je zaken mee hebt gedaan. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals premievoorwaarden, hoe makkelijk het was om een verzekering af te sluiten en of een verzekeraar ook snel uitkeert. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke verzekeringsmaatschappij ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.