Hoe je de faceplates van de PlayStation 5 vervangt

Hoe je de faceplates van de PlayStation 5 vervangt

De Sony PlayStation 5 is inmiddels 2,5 jaar oud en dat betekent dat de levenscyclus van de nog altijd immens populaire spelcomputer bijna op de helft is. Stiekem is het ook te bizar voor woorden dat de console bijna 2 jaar lang niet tot nauwelijks te koop was, vanwege de enorme vraag en een tekort aan chips. Inmiddels is de console goed verkrijgbaar en steeds meer gebruikers zoeken ook naar manieren om hun PS5 aantrekkelijker te maken. Want de machine van het merk Sony wordt standaard geleverd met spierwitte faceplates, die je ook kunt vervangen als je dat wil.

Wat zijn faceplates?

De Sony PlayStation 5 is feitelijk niets meer of minder dan het zwarte deel in het midden dat gekenmerkt wordt door de glanzende zwarte kleur. De witte platen aan weerskanten van de console zijn aangebracht om de luchtstroom te optimaliseren, zodat de PS5 zijn warmte goed kwijt kan en om de console een stoerdere en futuristische uitstraling te geven. Deze zogenaamde faceplates zijn te verwijderen en dus ook te vervangen. Inmiddels zijn er tig merken en modellen verkrijgbaar. Je kunt je console versieren met platen waar je favoriete strip- en superhelden op staan of je kiest voor een kleur die bijvoorbeeld veel beter in het interieur past.

Official licensed vs. third party

Sony heeft in 2022 officieel de gelicenseerde faceplates voor op de PlayStation 5 geïntroduceerd, terwijl third parties al veel langer alternatieve faceplates aanbieden. Het is altijd een punt van discussie geweest of je de officiële accessoires en toebehoren moet kopen of toch de in de regel goedkopere producten van een derde partij aanschaft. Sommige accessoires, zoals bijvoorbeeld de controller en de bijbehorende laadsystemen, zijn kwalitatief beter, maar ook duurder als je ze van het officiële merk koopt. Met betrekking tot de faceplates maakt het weinig uit, want het zijn niets meer of minder dan plastic platen met een kleurtje, een patroon of een afbeelding.

Het verwijderen en aanbrengen van faceplates

Het verwijderen van de faceplates van de PlayStation 5 is een secuur klusje, maar niet heel moeilijk. Het is belangrijk dat je wat kracht zet, maar wel zorgvuldig te werk gaat, zodat je de console niet beschadigt. Als eerste verwijder je natuurlijk de kabels en de standaard om vervolgens de faceplates te verwijderen. Je begint aan de voorzijde waar het logo van PlayStation duidelijk zichtbaar is. In de bovenhoek naast het logo zit een kliksysteem dat je los moet trekken en vervolgens kun je de plaat in zijn geheel naar beneden schuiven en verwijderen.

Voor het verwijderen van de faceplate aan de achterkant hanteer je dezelfde methode. Je draait de console om en je haalt eerst de hoek los en je schuift de plaat vervolgens naar beneden. De nieuwe faceplates kun je eenvoudig bevestigen door ze erop te schuiven en weer vast te klikken.

Hoe zit het met de garantie?

Omdat Sony zelf ook vervangende faceplates op de markt heeft gebracht, is er geen reden om te denken dat het vervangen van je faceplates iets doet met de garantie. Je hebt dus nog steeds garantie als je de faceplates hebt vervangen. Als je toch bezig bent met het vervangen van je faceplates, maak dan je console gelijk goed schoon. In onze blog vertellen we hoe je dit het beste kunt doen. Ervaar je problemen met je PS5 en wil je die oplossen? Lees dan ons artikel.

Recente blogartikelen
Wat is E ink?
Wat is E ink? 15-04-2024
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Lees meer blogs