Webshops logo elektronica

De beste laptops voor op school

Een goede laptop voor op school is tegenwoordig cruciaal, want veel lessen en het bijhorende huiswerk worden digitaal gevolgd en gedaan. Terwijl je ook qua prijs niet de hoofdprijs wilt betalen. Maar er zijn meer zaken die van belang zijn als je een laptop voor op school aanschaft. Zo speelt de snelheid van de laptop een belangrijke rol, maar ook het formaat en het gewicht. In deze blogpost maken we dan ook inzichtelijk waar je op moet letten als je een nieuwe laptop voor schoolwerk aanschaft en welke modellen op dit moment de beste keuze zijn.

Inhoud

Waar je op kan letten als je een nieuwe laptop wilt aanschaffen

Voordat we dieper inzoomen op de mogelijkheden en welke modellen de beste keuze zijn, hebben wij eerst een handige checklist voor je gemaakt. Allereerst is het goed om te bepalen waar je de laptop voor gaat gebruiken. Gaat het puur om Internetten, het checken en versturen van e-mails en tekstverwerken? Of wil je meer met de laptop kunnen doen, zoals films streamen en gamen?

Op basis van het gebruik kan je bepaalde eisen stellen aan een laptop. Bijvoorbeeld welke processor erin zit, hoeveel werkgeheugen en opslagcapaciteit een laptop heeft. Misschien wil je dat de laptop specifieke aansluitingen heeft zoals een aantal USB en USB-C poorten en ben je op zoek naar een laptop die niet al te zwaar weegt en eenvoudig mee te nemen is.

De garantievoorwaarden van een merk kan ook een doorslaggevende factor zijn in de keuze, want het is een geruststelling als je weet dat eventuele problemen die ontstaan vakkundig worden opgelost. En dat je ook niet al te lang zonder een laptop zit. Toch ben je in de regel de laptop een aantal dagen tot tien werkdagen kwijt als deze gerepareerd moet worden.

Welke processor volstaat voor schoolwerk

Een laptop bevat een processor. Dit is zogenaamd het hart van de computer die uiteraard met andere essentiële componenten samenwerkt zodat jij goed je werk kan doen. Er zijn verschillende soorten processors die gebruikt worden, maar de meest gangbare zijn de Core i3, Core i5 en Core i7 processors van fabrikant Intel. Ondanks dat zijn er ook modellen met een AMD Ryzen processor en fabrikant Apple gebruikt tegenwoordig de krachtige M1-chip voor de MacBooks. Om duidelijk te maken welke processor het beste in jouw situatie past, hebben we een handige tabel voor je gemaakt.

Core i3
Core i5
Core i7
M1
Ik voer maar één taak per keer uit
Ik wil meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren
Ik wil alleen Internetten, e-mailen en tekstverwerken
Ik wil ook films kunnen streamen
Ik wil foto’s en video’s bewerken
Ik werk met zware software, zoals Adobe en CAD
Ik wil videobellen en vergaderen

Wat gebeurd er als de processor niet krachtig genoeg is?

Wanneer je toch zwaardere taken of meerdere taken tegelijkertijd uitvoert met een processor die daar eigenlijk niet voor geschikt is, merk je dat aan de snelheid van je laptop. Programma’s starten trager op en ook de gebruiksvriendelijkheid wordt nadelig beïnvloedt. Het advies is dan ook om vooraf te bepalen wat je allemaal met de laptop wilt gaan doen en om iets meer geld te spenderen als je ontdekt dat je een krachtigere processor nodig hebt.

Intern werkgeheugen is cruciaal

Het interne werkgeheugen van een laptop is minstens zo cruciaal als de processor en deze componenten werken ook samen om je goed jouw werk te laten doen. Een laptop met 8GB intern werkgeheugen is prima voor lichte taken, zoals Internetten, tekstverwerken en e-mailen, maar wil je meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren is een laptop met 16GB intern werkgeheugen gewenst. Wil je echt zware taken en zware programma’s feilloos draaien? Dan adviseren we om te investeren in een systeem met 32GB intern werkgeheugen.

Harde schijf en opslagcapaciteit

Een laptop werkt alleen als er een harde schijf aanwezig is, maar tegenwoordig zijn er nog nauwelijks systemen met de zogenaamde HDD (roterende harde schijf). De meeste laptops hebben tegenwoordig een SSD-schijf aan boord dat in de basis eigenlijk niets meer of minder is dan razendsnel flashgeheugen. Een Solid State Disk zorgt voor het snel opstarten van het systeem en programma’s en dat taken tegelijkertijd moeiteloos kunnen worden gedraaid. Een SSD-schijf is ook energiezuiniger en duurzamer.

De opslagcapaciteit van een SSD-schijf varieert van 128GB tot aan zelfs 2TB en hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt is afhankelijk van een aantal zaken. Hoeveel programma’s ga je installeren? Maak je grote bestanden, zoals Hi-Res foto’s en video’s en wil je wel of geen gebruik maken van een clouddienst? Voor het standaard werk, zoals Internetten, e-mailen en tekstverwerken is 128GB ruim voldoende, maar als je grotere bestanden en programma’s gebruikt is een grotere SSD-schijf gewenst. Toch kan je een hoop ruimte besparen door bestanden in een cloud te zetten, zoals Microsoft One Drive, Dropbox of de iCloud. Wil je daar niet mee werken, maar toch voldoende capaciteit hebben? Dan raden we aan om voor een laptop met een grotere SSD-schijf te kiezen.

Beeldscherm

Een laptop heeft altijd een ingebouwd beeldscherm. Dat is natuurlijk het voordeel van een draagbare computer, maar er zijn wel een aantal verschillende beeldschermen te verkrijgen. Zo zijn er beeldschermen met een maximale resolutie van 1920x1080 pixels (Full HD) en beeldschermen met een resolutie van 3840x2160 (4K). De keuze is afhankelijk van wat je op de laptop wilt bekijken. Foto- en videobestanden en films streamen doe je vaak toch in de maximale resolutie en dan is een 4K beeldscherm wel gewenst. Zeker als je voorbereid wilt zijn op de toekomst. Maar beperk je jezelf tot het surfen op het Internet en WORD-documenten schrijven? Dan is een Full HD-scherm wellicht voldoende. Het grote voordeel van een Full HD-scherm is dat deze schermen natuurlijk goedkoper zijn.

Wat heb ik minimaal nodig voor school?

In de regel volstaat een laptop met een 14 inch Full HD display, een Intel Core i5 met 8GB werkgeheugen en een SSD-schijf met 256GB opslagcapaciteit voor al jouw schoolwerk. Maar je kan natuurlijk een grotere investering doen als je de laptop ook voor andere zaken wilt gebruiken. Zoals gamen, het streamen van films en het bewerken van foto’s en video’s.

Welk besturingssysteem moet ik kiezen voor schoolwerk?

Voor schoolwerk zit je met een laptop die op het besturingsysteem Windows draait altijd goed hoewel, je ook voor een Apple Macbook kan kiezen. Macbooks draaien op het besturingssysteem macOS en dit systeem is minstens net zo uitgebreid als Windows. Toch zijn er wellicht bepaalde programma’s die alleen voor Windows beschikbaar zijn. Het dus goed om samen met school te checken of je een eventueel een Macbook zou kunnen gebruiken.

Is een Chromebook een optie voor school?

Ja! Een Chromebook is zeker een optie voor scholieren en het grote voordeel van een Chromebook is dat deze laptops vaak erg compact zijn en goedkoop zijn. Toch moet je er rekening mee houden dat een Chromebook op een compleet ander besturingssysteem draait en dat deze vrijwel alleen werkt in combinatie met een stabiele Internetverbinding.

Verschil in laptops voor middelbare scholieren en studenten?

Feitelijk is er geen verschil als je een middelbare scholier of een student bent. Alle eerdergenoemde tips zijn voor beiden doelgroepen van toepassing, maar het is wel zo dat een student wellicht meer nodig heeft dan de standaard functies. Natuurlijk afhankelijk van de studie die wordt gevolgd. Zo heeft een student als grafische ontwerper wellicht behoefte aan een uitgebreider systeem zodat zware programma’s moeiteloos gebruikt kunnen worden.

De beste laptops die je kan kopen

Als je op zoek gaat naar een nieuwe laptop voor op school, dan kom je al snel tot de ontdekking dat er een gigantisch aanbod is. Om je op weg te helpen hebben wij een selectie van de beste laptops voor je gemaakt. Wij hebben gekeken naar de capaciteiten, gebruiksvriendelijkheid en uiteraard de prijs.

Asus X415JA-EB110T goed instapmodel

De Asus X415JA-EB110T is een goed instapmodel voor zowel scholieren als studenten. De laptop heeft een 14inch Full HD beeldscherm, een Intel Core i5 processor en 8GB intern werkgeheugen. Er is een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 512GB aanwezig. De laptop weegt slechts 1,6 kilogram en is dus prima mee te nemen. De accu gaat ongeveer 7 uur mee en is dus prima te gebruiken op een schooldag.

De Asus X415JA-EB110T is geschikt voor Internetten, e-mailen, tekstverwerken, films streamen en schoolwerk.

Bol.com logo
Bol.com
6,1  / 10

Acer Aspire 5 A514-54-59FF kan net iets meer

De Acer Aspire 5 A514-54-59FF is wellicht iets duurder, maar kan ook net iets meer dan de laptop van Asus. De laptop beschikt over een 14inch Full HD beeldscherm, een Intel Core i5 processor met 8GB werkgeheugen en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 256GB. De laptop weegt circa 1,7 kilogram en is dus qua gewicht prima te vervoeren. De grootste voordelen van de laptop van Acer is dat dit systeem de nieuwste standaarden van Wi-Fi en Bluetooth ondersteunt en dat er een betere videokaart aanwezig is. Daarnaast gaat de accu 11,5 uur mee.

De Acer Aspire 5 A514-54-59FF is geschikt voor Internetten, e-mailen, tekstverwerken, films streamen, fotobewerking en schoolwerk.

Coolblue logo
Coolblue
7,5  / 10

HP 14s-dq2950nd als goed alternatief

De HP 14-s-dq2950nd is een goed alternatief op de laptop van Acer en heeft wel als pluspunt dat de laptop lichter is. De laptop weegt namelijk slechts 1,46 kilogram. Dat houdt wel in dat de capaciteit van de accuduur ook iets minder is, namelijk 7 uur. Het nadeel is dat deze laptop niet de nieuwste standaarden van Wi-Fi en Bluetooth ondersteunt, maar daarentegen heeft de laptop wel een behuizing van aluminium. Dat duurzamer en steviger is.

De HP 14s-dq2950nd is geschikt voor Internetten, e-mailen, tekstverwerken, films streamen, fotobewerking en schoolwerk.

De Lenovo ThinkBook 15p-20v30038MH voor het serieuzere werk

Wil je meer met de laptop kunnen doen dan je huiswerk? Dan is de Lenovo ThinkBook 15p-20v30038MH een geschikte keuze! De laptop heeft een 15,6 inch Full HD beeldscherm, een Intel Core i5 processor met 16GB werkgeheugen en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 512GB. De accu gaat ongeveer 10 uur mee en de behuizing van de laptop is van aluminium. De ondersteuning voor de nieuwste Wi-Fi en Bluetooth standaarden is eveneens aanwezig terwijl de laptop is uitgerust met het Windows 10 Pro besturingsysteem. Dat in de basis stabieler draait dan het Windows 10 Home systeem. Als we een nadeel moeten benoemen is dat het gewicht van 1,9 kilogram. Maar voor iets meer grammen krijg je wel en betere en grotere machine.

De Lenovo Thinkbook 15p-20v30038MH is geschikt voor Internetten, e-mailen, tekstverwerken, films streamen, foto- en videobewerking, schoolwerk en studeren.

Remarkt logo
Remarkt
5,9  / 10

Apple Macbook Pro 13” is het neusje van de zalm

De Apple Macbook Pro 13” is het neusje van de zalm, maar werkt wel op een macOS besturingssysteem. De meeste scholen en universiteiten ondersteunen het werken op een Macbook, maar het is goed om het dubbel te controleren. Deze laptop bevat een 13” Retina beeldscherm dat gelijkwaardig is aan een 4K beeldkwaliteit. Er is een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van maar liefst 1TB (1000GB) aanwezig. Deze variant heeft een Intel Core i5 met 16GB werkgeheugen aan boord hoewel, je ook kan kiezen voor de variant met de moderne M1-chip. Een puntje van aandacht is dat deze laptop geen HDMI-poorten en USB-poorten heeft. De Macbooks hebben enkel nog twee USB-C poorten aan boord. Als je apparaten met USB of HDMI wilt verbinden heb je dus nog aanvullend een adapter nodig.

De HP 14s-dq2950nd is geschikt voor Internetten, e-mailen, tekstverwerken, films streamen, foto- en videobewerking, schoolwerk en studeren. Het is ook een aanrader voor gebruikers die geen gebruik willen maken van een clouddienst.

SWOOP logo
SWOOP
10  / 10

Wanneer moet ik een laptop voor school aanschaffen?

Het advies is om niet al te lang te wachten om een laptop aan te schaffen als het nieuwe schooljaar in aantocht is, want de beschikbaarheid kan tegen het begin van de schoolperiode flink uitgedund zijn. Dit heeft enerzijds te maken met de run op laptops, maar ook met de aanhoudende productieproblemen door ernstige tekorten in componenten en chips. Het advies is dan ook om in juli en augustus al een nieuwe laptop voor het aankomen schooljaar in huis te halen.