De beste rook- en koolstofmonoxide melders
Je moet er toch niet aan denken dat je lekker in je bed ligt en dat er in je woning brand uitbreekt. En wat te denken van verstikkingsgevaar door een te hoge waarde aan koolstofmonoxide? Dat ontstaat bij een onvolledige verbranding in een verbrandingstoestel, zoals een geiser en een CV-ketel. Toch kun je jezelf wapenen tegen het brandgevaar en een koolmonoxidevergiftiging. Door het plaatsen van rookmelders, koolmonoxide melders of een combinatie van deze producten. In deze blogpost vertellen we meer over de beste rook- en CO-melders, die je op dit moment kunt kopen.
De rookmelder plaatsen
Een rookmelder - die ook wel een brandmelder wordt genoemd - is een apparaat dat een waarschuwing geeft als er rookontwikkeling ontstaat. Dat stelt je in staat om de brand die is ontstaan tijdig te doven of het pand zo snel mogelijk te verlaten. Desalniettemin adviseren wij ook om andere voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het aanschaffen van een brandblusser of blusdeken en een duidelijke vluchtroute te hebben. Rookmelders zijn er in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Van simpele rookmelders tot aan slimme rookmelders, die ook via de app op een smartphone alarm staat zodra er rook wordt gedetecteerd.
Vanaf juli 2022 verandert de wetgeving aangaande het plaatsen van rookmelders en vanaf dat moment is iedere huiseigenaar of huurder verplicht om op iedere etage van de woning of het appartement een brandmelder te plaatsen. Alleen met een goede en gecertificeerde rookmelder voldoet jouw woning aan de wetgeving en je komt dan ook niet in de problemen met bijvoorbeeld een verzekeraar. Rookmelders worden doorgaans op strategische plaatsen gemonteerd en veelal in ruimtes die onderdeel uitmaken van de vluchtroute. Rookmelders plaats je in de regel aan het plafond, omdat rook lichter is dan lucht en sneller naar boven stijgt. Bij een puntdak moeten rookmelders tussen de 50 centimeter en 1 meter onder de nok worden geplaatst voor de meeste effectiviteit van de melder.
De koolmonoxide melder plaatsen
Brand en rook is gevaarlijk en schadelijk voor de gezondheid, maar het gevaar is wel met het blote oog te detecteren en natuurlijk te ruiken. Dat is een ander verhaal bij koolstofmonoxide, die ook als een levensgevaarlijke sluipmoordenaar wordt gezien. Koolstofmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen in toestellen, zoals een geiser, openbaard, CV-ketel, kachels en gasfornuizen en is kleur- en geurloos. Koolmonoxide mengt zich met lucht en bij een te hoge waarde kan iemand een koolmonoxidevergiftiging oplopen. Dat gebeurt wanneer het zuurstof in het bloed wordt vervangen door CO.
Een koolmonoxidevergiftiging is te detecteren aan symptomen die op de griep lijken. Duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken zijn kenmerkende symptomen en bij constatering van deze symptomen is het advies dan ook om direct de alarmlijn te bellen! Een vergiftiging is namelijk goed te behandelen als de medici op tijd zijn.
Hoe kan je ervoor zorgen dat je de geur- en kleurloze sluipmoordenaar een stap voor blijft? Door een koolmonoxide melder te plaatsen! Deze melders lijken qua uiterlijk op een normale rookmelder, maar hebben een ander doel. De vloeistof in een koolmonoxide melder geeft een chemische reactie als de waardes in een woning te hoog zijn. Deze reactie triggert het alarm en dat is voor jou het signaal om direct alle deuren en ramen open te zetten, de verbrandingstoestellen uit te schakelen en/of de gaskraan dicht te draaien en het pan te verlaten tot de hulpdiensten zijn gearriveerd. Vaak verdwijnt koolmonoxide vrij snel als de woning of het pand goed geventileerd wordt.
In tegenstelling tot de rookmelder wordt de koolmonoxide melder niet altijd aan het plafond bevestigt. De brandweer geeft als advies om deze melders 30 cm van een muur en een raam en ongeveer 1 tot 3 meter van een verbrandingstoestel te plaatsen. Wil je extra CO-melders plaatsen in kamers en ruimtes waar geen verbrandingstoestellen staan? Dan is het advies om deze op ademhoogte te plaatsen. In een slaapkamer is dit dus op de hoogte van waar het hoofd op een kussen ligt en in een woonkamer kan het de zithoogte zijn als je op de bank plaatsneemt.
Rook- en koolmonoxide melder in één
Er zijn ook melders, die zowel rookontwikkeling als koolmonoxide detecteren en deze melders worden aangeraden door de veiligheidsdiensten. In de basis worden deze gecombineerde melders alleen in ruimtes waar verbrandingstoestellen staan gemonteerd. Veelal tegen het plafond met in achtneming van de spelregels van een koolmonoxide melder. Het grote voordeel is dat je een dubbele alarmering hebt bij brand- en verstikkingsgevaar, maar een gecombineerde melder is niet altijd de beste keuze. Vooral in ruimtes en kamers waar geen verbrandingstoestellen staan heb je weinig aan deze melders. Omdat de brandmelder tegen het plafond moet worden bevestigd en de koolmonoxide melder op ademhoogte moet hangen. Maar je kunt wel gecombineerde melders met rook- en koolmonoxide melders combineren. Zodat je in ieder ruimte die je wilt voorzien van een melder het juiste product hebt hangen.
De voeding van een rook- en koolstofmonoxide melder
De grote vraag is natuurlijk hoe rook- en CO-melders worden gevoed, want het product heeft wel stroom nodig om zijn werk te kunnen doen. In de regel hebben veel melders de mogelijkheid om deze op AA-batterijen te laten werken. Wanneer de kracht van de batterijen minimaal zijn, wordt er een alarm weergegeven. Dat voor jou het signaal is om de batterijen te vervangen. Er zijn ook melders die je direct aan het lichtnet kunt koppelen. Met als groot voordeel dat je jezelf geen zorgen meer hoeft te maken over lege batterijen en de slinkende batterijvoorraad hoewel, je een beetje technisch en handig met elektra moet zijn. Dat als een nadeel kan worden gezien.
Regelgeving
Voordat we een overzicht geven van de beste rookmelders, koolmonoxide melders en gecombineerde melders, vertellen wij eerst nog iets over de wetgeving. De Europese norm NEN-EN 14604 is in 2015 in werking getreden en bevatten richtlijnen waar de producten van de fabrikanten aan moeten voldoen. Alleen NEN-EN 14604 gecertificeerde melders zorgen voor de meest optimale bescherming en worden geaccepteerd door bijvoorbeeld de verzekeringsmaatschappij. Het advies is dan ook om te controleren of de melder je wilt kopen aan deze voorwaarden volgens de NEN-EN14604 norm voldoet.
De beste rookmelders
Zoals gezegd zijn er verschillende soorten rookmelders en de prijzen van deze producten lopen ook enorm uiteen. De draadloze rookmelder van AngelEye is één van de meest betaalbare en best presterende rookmelders, die op batterijen werkt en een levensverwachting van 10 jaar heeft. De rookmelder is eenvoudig met een klembevestiging aan het plafond te monteren en bevat een testknop zodat je deze regelmatig kunt testen. Het advies is wel om de brandmelder minimaal 1 keer per jaar stofvrij te maken.
De ELRO FS4610 is eveneens een zeer goede rookmelder en betaalbaar. Met als groot voordeel dat het model een iets luxueuzere uitstraling heeft en kleiner is. Toch is deze brandmelder niet minder effectief en is de levensverwachting van de ELRO FS4610 minimaal 10 jaar. Uiteraard wordt het bevestigingsmateriaal meegeleverd zodat je de rookmelder aan het plafond kan monteren terwijl deze rookmelder een paar interessante pluspunten heeft. Zoals de automatische zelftest functie en een slimme LED die minder fel brandt in donkere omgevingen.
Wil je geen witte schotel aan het plafond hangen? Dan is de Jalo Helsinki KUPU 10 een betere keuze. De brandmelder is in het donkergrijs verkrijgbaar en biedt evenals de concurrentie een levensduur van circa 10 jaar. Je kunt de melder eenvoudig aan het plafond schroeven of bevestigen met de stevige en meegeleverde M3 tape. Een pluspunt is dat de rookmelder geen fel LED lampje heeft en dat maakt het product zeer onopvallend.
De beste CO-melders
CO-melders worden ook wel koolmonoxide melders genoemd en deze zijn tevens in verschillende soorten en prijsklassen verkrijgbaar. De Alecto COA-26 is misschien qua model niet de fraaiste melder, maar wel de meest effectieve. Met een sensor aan boord, die een levensverwachting van 7 jaar heeft. De koolmonoxide melder werkt op batterijen en heeft een display aan boord zodat je niet alleen de CO-waardes kunt aflezen, maar ook kunt zien hoe vol de batterijen zijn. Uiteraard geeft de melder netjes een signaal als het tijd is om de batterijen te vervangen.
De ELRO FC2702 ziet er al een stuk netter uit hoewel, hier het display op ontbreekt. Daarnaast bevat het product een sensor met een levensverwachting van 10 jaar. Ook deze melder werkt op batterijen en is eenvoudig tegen het plafond of aan de muur te bevestigen. Het alarmsignaal is krachtig en duidelijk genoeg om jou tijdig te alarmen bij calamiteiten of om je te informeren dat de batterijen vervangen moeten worden.
De Fire Angel CO-9D melder is eveneens een zeer nette en goede CO-melder met een duidelijk display en een levensduur van circa 7 jaar. Zowel een voor- als nadeel van deze melder is dat iedere CO-waarde wordt gemeten en getoond en dat kan een schrikreactie veroorzaken. Maar wees gerust, want binnen ieder huishouden is er wel een bepaalde CO-waarde aanwezig. Het gaat er juist om dat die waarde niet te hoog wordt en deze precieze koolmonoxide melder waarschuwt je tijdig met een hels kabaal als de waardes te hoog worden.
De beste combi-melders
Zoals geschreven zijn er ook melders die zowel rook- als koolmonoxide detecteren en dan ook alarmeren. De Alecto SCA-10 is bijvoorbeeld een combi-melder die als zeer goed uit de tests komt. Het product bevat duurzame accu’s en sensoren en de levensverwachting van de Alecto SCA-10 is dan ook circa 10 jaar! Deze melder plaats je uiteraard en zoals geadviseerd in een ruimte of kamer waar een verbrandingstoestel staat.
De ELRO FV4310 is eveneens een rook- en koolmonoxide melder met een levensverwachting van circa 10 jaar. De geavanceerde rooksensor detecteert razendsnel rookontwikkeling terwijl de elektrochemische sensor uiterst precies detecteert als de CO-waarde in de omgeving te hoog zijn. En met een krachtig geluidsignaal wordt jij tijdig gealarmeerd om direct actie te kunnen ondernemen. Zoals het blussen van een brand of het openen van ramen en deuren.
De X-sense SC01 is een krachtige combi-melder, die wel iets duurder is, maar wel gebruikmaakt van de zeer nauwkeurige Figaro sensoren. De levensduur van het product is ongeveer 10 jaar en uiteraard is ook deze rook- en CO-melder eenvoudig te monteren en te bedienen met de aanwezige druktoetsen.
De slimme rook- en CO-melder
Een slimme rook- en CO-melder ziet er niet heel anders uit dan een normale rookmelder, maar het product kan wel iets meer. Zo kan je de melder onderdeel maken van een Smart Home oplossing en koppelen met het Wi-Fi netwerk. Zodat je ook via de app op een smartphone meldingen krijgt als er gevaar is of als de batterijen vervangen moeten worden. Daarnaast kan je slimme melders, die onderdeel uitmaken van de Smart Home oplossing ook koppelen met bijvoorbeeld de automatische deursloten, ramen en beveiligingscamera’s. Je zou zelfs extra sirenes kunnen koppelen om echt overal in en rondom het pand het alarm te laten klinken.
De rook- en koolmonoxidemelder van Smart Home Beveiliging is bijvoorbeeld een zeer goede combi-melder met een sirene die een alarm tot 85dB kan weergeven. Daarnaast kan deze melder ook met de spraak bestuurt worden mits deze aan een Smart Home oplossing, zoals Google Home is gekoppeld. De melder werkt op speciale batterijen en is helaas niet met het lichtnet te koppelen. Daarentegen is het wel een melder die je met schroeven aan een muur of het plafond moet bevestigen. Een groot pluspunt is dat het product te combineren is met meer dan 600 andere slimme apparaten, melders en sirenes.
De AJAX FireProtect Plus is een combi-melder, die niet alleen rook en koolstofmonoxide detecteert, maar ook eenvoudig te koppelen is met de producten van AJAX Systems. Het grote voordeel is dat deze melder met de stroomvoorziening te verbinden is. Helaas ontbreekt een ingebouwde sirene die je dus separaat moet aanschaffen als je de melder een alarm wil laten weergeven als er een calamiteit plaatsvindt.
Heb je een Smart Home oplossing van Google Home? Dan is Google Nest Protect zeker de moeite waard en het is ook één van de betere slimme combi-melders, die je momenteel kunt kopen. De Google Nest Protect is niet alleen eenvoudig in gebruik en eenvoudig te koppelen met andere slimme apparaten, maar bevat ook een ingebouwde verlichting om bijvoorbeeld de
vluchtroute te kunnen verlichten. Detecties en bijzonderheden worden door de combi-melder gemeld door de stem van Google terwijl er een luidruchtig alarm wordt weergegeven als er een levensbedreigende situatie ontstaat. En natuurlijk ontvang je alle mededelingen ook netjes via de app op de smartphone of tablet.
Essentieel in ieder huishouden
Een rookmelder en een CO-melder zijn essentieel om straks niet alleen aan de wetgeving te voldoen, maar zeker voor je eigen veiligheid! Je hebt nu in ieder geval genoeg informatie om aan de slag te gaan en jezelf te beschermen tegen de gevaren die kunnen optreden. Onderschat het niet, want je hoort het immers wel vaker in het nieuws dat mensen zoals jij en ik het slachtoffer zijn geworden van een brand of een koolstofmonoxide vergiftiging.