tuin
Heerlijk dobberen in je eigen zwembad
Tijdens de warme dagen nemen wij met z’n allen graag een frisse duik in het water. We gaan massaal naar het strand en de recreatieplassen of we bezoeken het dichtstbijzijnde zwemparadijs. Maar de meest ideale oplossing is dat je gewoon in je eigen tuin in het zwembad kan springen! Nu is een zwembad niet voor iedereen weggelegd, want het aanleggen van een zwembad is een peperdure onderneming. Terwijl je er ook niet het hele jaar van kan genieten. Dan is een tijdelijk zwembad een ideale oplossing en wij helpen je met dit blogartikel op weg om de beste keuze te maken in welk zwembad het beste bij jou past.
Inhoud
Verschillende soorten en maten zwembaden
Wanneer je op Google zit en naar zwembaden zoekt, kom je al snel tot de ontdekking dat er een gigantisch assortiment is. Er zijn verschillende soorten en maten zwembaden waar je uit kan kiezen en wij kunnen ons goed voorstellen dat het een haast onmogelijke opgave is om de beste keuze te maken. Daarom helpen wij je op weg door een aantal handige tips en trucs te geven en ook bespreken we een aantal topmodellen uit de verschillende soorten die er zijn.
Welke soorten zwembaden zijn er?
In de categorie zwembaden zie je steeds meer variaties opduiken. Natuurlijk is het standaard huis-tuin-en-keuken opblaasbare zwembadje voor de kinderen nog altijd de meest goedkope en snelle oplossing om je kroost in het water te laten spetteren. Maar tegenwoordig zijn er ook andere oplossingen waar het hele gezin profijt van heeft. De zogenaamde familiezwembaden die niet alleen groter zijn, maar ook voor een langere periode worden opgezet. Dit zijn de zogenaamde opzetzwembaden.
Het opblaasbare speelgoedbadje is voor gebruik van korte duur. Je blaast het badje op met een pomp, je vult het met water en wanneer de kinderen klaar zijn met spetteren haal je het badje leeg en laat je deze leeglopen zodat je het kan opbergen. Het grote voordeel van een opblaasbaar zwembad is dat er weinig onderhoud nodig is. In tegenstelling tot een opzetwembad dat je voor een langere periode in de tuin plaatst. Deze hebben meer onderhoud nodig en berg je niet snel op. Tenzij je weet dat je het zwembad voor een langere periode niet meer gaat gebruiken.
Uiteenlopende vormen
Naast dat er verschillende soorten zwembaden zijn, zijn er ook verschillende vormen. De keuze van een bepaalde vorm kan samenhangen met de ruimte die je voor een zwembad hebt en hoe je het zwembad wilt gebruiken. In totaal zijn er vier vormen verkrijgbaar. Een rechthoekig zwembad, een ovaal zwemband, een rond zwembad en een vierkant zwembad. Een iets groter rechthoekig zwembad wordt meestal gekozen als meerdere gezinsleden van het zwembad gebruik willen maken hoewel, deze zwembaden de meest ruimte in beslag nemen. Als je ruimte wilt besparen is een vierkant zwembad dan een betere keuze. Een rond zwembad is vooral interessant voor de gebruikers die willen badderen en willen conversen. Het liefst met een lekker glaasje drank in de handen en een versnapering binnen handbereik. In een rond zwemband kan je prima in een kring zitten of drijven terwijl een rond zwembad ook iets minder ruimte in beslag neemt. Ovale zwembaden zijn er ook en zien we vaak terug bij opblaasbare zwembaden voor kinderen. Deze zijn vooral handig voor bijvoorbeeld een smal balkon.
Het verwijderen of tegenhouden van vuil in het zwembad
Hoeveel onderhoud er moet plaatsvinden is afhankelijk van de omgeving en het type zwembad dat je plaatst. Zoals eerder omschreven vergen opzetzwembaden meer onderhoud, omdat deze zwembaden voor een langere periode in de tuin worden neergezet. De kans op vies water en drijvend vuil wordt daarmee dus groter. De meest simpele methode om dat te voorkomen is door het zwembad met een afdekzeil af te dekken wanneer het waterplezier voorbij is. Zo voorkomen je dat bijvoorbeeld de dorre bladen van de bomen in de tuin in het zwembad terechtkomen. Of dat insecten te water raken en blijven drijven. Met een oppervlakte skimmer kan je ook eenvoudig drijvend vuil van de oppervlakte van het water verwijderen.
Nu is de situatie zo dat niet al het vuil in een zwembad blijft drijven en dat vuil naar de bodem zakt. Dat vergt toch iets meer inspanningen tenzij je een goede waterstofzuiger aanschaft. Met een waterstofzuiger wordt de bodem van een zwembad gereinigd en hoef je jezelf dus niet meer druk te maken over al dat vuil dat eventueel op de bodem kan liggen. Voor al rond de dertig euro heb je een goede kit waarmee je zowel zwembaden als jacuzzi’s kan reinigen.
Schoon zwemwater is essentieel
Het reinigen en het afdekken van een zwembad is helaas niet voldoende om ook echt schoon zwemwater te behouden. En hygiëne staat natuurlijk altijd op plaats één. Je wilt immers niet in vies water dobberen. Schoon zwemwater kan je realiseren door chloortabletten en anti alg middelen aan het water toe te voegen. Anti alg middelen zorgt ervoor dat er geen groene en bruine ronden ontstaan en dat alg wordt afgebroken. Algen in het water kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid dus het is cruciaal dat je anti alg middelen gebruikt!
Daarnaast zorgen chloortabletten dat vuildeeltjes in het water worden afgebroken. Chloortabletten voeg je op regelmatige basis toe via een chloorverdeler en wanneer de pH-waarden van het water beneden niveau zijn. Een ideale pH-waarde van het water ligt ongeveer tussen de 7,2 en 7,6 terwijl de vrije chloorwaarde tussen de 2 of 3mg per liter hoort te zijn. De waardes van het water kan je eenvoudig zelf testen door een watertester en teststrips te gebruiken. Deze geven de waardes aan en na het interpreteren van deze waardes kan je zelf beoordelen of er actie nodig is. Er zijn ook voordelige kits die uit schoonmaakmiddelen, chloorverdeler, watertester en teststrips bestaan.
Kan je niet tegen chloor? Dan zijn er ook andere desinfecterende middelen te verkrijgen waarmee je het zwemwater kan reinigen. Desondanks wordt het gebruik van chloortabletten wel geadviseerd.
Is een filterpomp noodzakelijk?
Het begrip filterpomp met filters is iets dat in de categorie zwembaden meermaals voorbij komt. Naast het gebruik van reinigingsmiddelen is het ook het overwegen waard om een filterpomp te gebruiken. Stilstaand water zorgt voor een snelle vervuiling van het zwembad en geven algen de kans om zich te hechten. Een filterpomp zorgt voor circulatie in het zwembad terwijl het water wordt gezuiverd door middel van filters. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je een filterpomp gaat gebruiken.
De juiste aansluiting
Allereerst zorg je ervoor dat de filterpomp de juiste aansluiting heeft zodat het product op het zwembad past. De aansluiting wordt meestal aangegeven met een waarde in diameters. De meest voorkomende waardes zijn 32mm en 38mm, maar er zijn uitzonderingen. Voordat je een filterpomp aanschaft is het dus goed om de handleiding van het zwembad te raadplegen zodat je weet welke aansluiting het zwembad heeft.
Wattage, oppervlakte en aantal liters
Hoe snel en goed een pomp zijn werk doet is afhankelijk van het wattage van de pomp. Een filterpomp met een hoger wattage kan ook harder werken en sneller reinigen. Maar ook de oppervlakte en het aantal liters spelen een rol in de keuze, want niet iedere pomp kan je voor iedere oppervlakte en aantal liters water gebruiken. Bepaal dus eerst de oppervlakte van het zwembad en hoeveel liter je zwembad bevat en stem de pomp hierop af.
Filters op tijd vervangen
Het is wellicht de spreekwoordelijke open deur die we nu intrappen, maar filters moeten regelmatig vervangen worden. In de basis vervang je de filters per vier weken, maar de frequentie kan hoger liggen als je het zwembad intensief gebruikt. Ook in dit geval speelt de watermeter en de teststrips een belangrijke rol, want wanneer de waardes dalen weet je dat het filter niet meer goed zijn werk doet en dat vervanging noodzakelijk is.
Het simpele opblaasbare zwembad
Zoals eerder geschreven is het simpele opblaasbare zwembad nog altijd de meest populaire keuze wegens de lage aanschafprijs en natuurlijk het minimale onderhoud. Het is ideaal om jonge kinderen te laten verkoelen in het badje hoewel, een opblaasbaar zwembadje vaak heel ondiep is en dus ook niet geschikt is om in te zwemmen. Daarom worden opblaasbare zwembadjes ook gezien als speelgoed. Het opblaasbare zwembad van Bestway met een doorsnede van meer dan twee meter is zo’n ideaal opblaasbaar zwembadje dat je makkelijk opblaast en in de tuin zet. Met een rechthoekige vorm hebben de kinderen meer dan genoeg ruimte om lekker rond te spartelen. Een klein nadeel is dat het zwembad niet geleverd wordt met een pomp. Die zal je dus separaat moeten aanschaffen.
Recreëren in je tuin met een rond opzetzwembad
Een rond opzetzwembad van Intex is enorm populair onder de gezinnen, want met een doorsnede van ongeveer drie meter heb je een mooi en vrij diep zwembad in je tuin staan. Met een stevig frame van staal terwijl het product inclusief een filterpomp wordt geleverd. Als je de filterpomp wilt vervangen is dat mogelijk, maar let dan wel op dat je een pomp met een aansluiting van 32mm aanschaft. Met dit zwembad ben je wel de trekpleister van de buurt, want er kunnen maar liefst vijf tot zes volwassenen in. Zonder dat je elkaar in de weg zit. Ideaal om na de barbecue even af te koelen en een drankje te nuttigen of overdag met de kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes te genieten van het waterplezier.
Echt zwemmen in je tuin met een rechthoekig opzetzwembad
Een rechthoekig opzetzwembad is eigenlijk alleen geschikt voor de gebruiker die er ook de ruimte voor heeft. Een rechthoekig opzetzwembad neemt immers iets meer ruimte in beslag, maar dan heb je wel een haast volwaardig zwembad in de tuin staan! Het rechthoekige opzetzwembad van Intex heeft een doorsnede van ruim twee en een halve meter en zet je binnen dertig minuten in elkaar. Het zwembad is aan te sluiten op de tuinslang voor het snel vullen van het zwembad terwijl er ook een afdekzeil wordt meegeleverd. Het nadeel is dat het zwembad exclusief een filterpomp wordt geleverd en die wordt wel geadviseerd als je het water schoon en fris wilt houden.
Toppy
7,1
/ 10
Hygiëne en veiligheid boven alles
Wanneer je van plan bent om een zwembad in je tuin te plaatsen kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk hygiëne en veiligheid zijn. Sla de waarschuwingen dan ook niet in de wind en lees je goed in als je aan de slag wilt gaan. Hier vind je meer informatie over hygiëne en veiligheid. Allereerst is het reinigen van het zwembad cruciaal om niet alleen het gevoel te hebben dat je in een schoon bad ronddobbert, maar het is ook goed voor de gezondheid. Smerig zwemwater kan de gezondheid beïnvloeden. Wees je hier bewust van.
En doe ook geen gekke dingen en let op je kinderen! Een zwembad is verraderlijk en we nemen aan dat je geen badmeester inhuurt als je een middagje gaat dobberen in het zwembad dat in de tuin staat. Je moet dus zelf goed opletten dat alles veilig is. Haal gevaarlijke obstakels weg en zorg ervoor dat gebruikers geen rare trucjes uithalen door bijvoorbeeld in het zwembad te duiken. Dat kan gevaarlijk zijn. En dan is er nog altijd het verdrinkingsgevaar. Hoe ondiep het zwembad ook mag lijken, verdrinkingsgevaar is er altijd!
Tijd voor een frisse duik!
Nu je meer informatie hebt over de verschillende soorten en maten zwembaden voor in de tuin of op het balkon, is het nu het moment aangebroken om te gaan shoppen en snel een frisse duik te nemen! Niet letterlijk natuurlijk, want we hebben net nog geschreven dat duiken in een opzetwembad gevaarlijk kan zijn. Maar dat een opblaasbaar zwembad of opzetzwembad voor genoeg verkoeling zorgt moge duidelijk zijn. Alvast veel waterplezier toegewenst!