Webshops logo tuin

Lees onze tips over een barbecue kopen

/storage/img/knowledge-base-articles/lees-onze-tips-over-een-barbecue-kopen/1.png

Ben je een vleesliefhebber of ben je meer van de gegrilde groente? Het staat buiten kijf dat vrijwel iedereen een fan is van de barbecue, want je kunt heerlijke gerechten bereiden en smullen. Barbecueën is ook een stukje gezelligheid, omdat je het vaak met meer dan twee personen doet. Vooral als het lekker weer is, zit iedereen in de tuin en wordt de barbecue aangestoken. Wil jij ook barbecueën en een nieuwe of je eerste barbecue aanschaffen? Lees dan onze tips over een barbecue kopen.

Inhoud

Wat is een barbecue?

‘Even lekker barbecueën’. Een uitspraak die je vaker hoort en vooral als het lekker weer is. Je hebt het ook snel in de gaten als de mensen in je omgeving barbecueën, want je ruikt de heerlijke geur als je over straat wandelt. De meeste mensen barbecueën natuurlijk in de tuin of op het terras, maar ook in het park en op het strand is het een populaire bezigheid. Een barbecue is feitelijk het hulpmiddel om de heerlijkste gerechten klaar te maken en ja, het is vaak vlees. Bijvoorbeeld heerlijke spareribs, hamburgers en kip.

Verschillende soorten barbecueën

De ene barbecue is de andere niet en er zijn verschillende soorten barbecueën te koop. Denk aan een houtskool of een elektrische barbecue, maar ook kamado- en gasbarbecues zijn populair. Welke barbecue je kiest, is afhankelijk van hoe gedreven je bent om het barbecueën onder de knie te krijgen, hoeveel moeite je wilt doen om te barbecueën en welke smaak de voorkeur heeft. Voor een beetje rokerige smaak is bijvoorbeeld een houtskool barbecue nodig, maar voor een snelle hap kun je beter de elektrische variant kiezen.

Elektrische barbecue

Elektrische barbecues zijn barbecues die op elektriciteit werken. Het is eigenlijk niets meer dan een veredelde grillplaat, maar dan eentje die je doorgaans buiten gebruikt. Evenals andere soorten barbecues staan ook elektrische barbecues op een onderstel en hebben ze een opvangbak voor het vet dat van het vlees afkomt.

Tafelmodellen zijn daarentegen specifiek gemaakt voor op tafel en zijn compact. Wat ze ideaal maakt voor gebruik op een balkon of een terras. Het is ook een feit dat een elektrische barbecue vaak de enige soort is die op een balkon of terras gebruikt mag worden. Afhankelijk van de regels die in het complex gelden. Dit alles heeft te maken met het feit dat een elektrische barbecue in tegenstelling tot andere modellen geen open vuur heeft.

Gasbarbecue

Een gasbarbecue gebruikt gas als brandstof. Je hebt dus geen elektriciteit of houtskool nodig. Je sluit simpelweg een gasfles aan op de barbecue en je kunt binnen no time je gerechten klaarmaken. Een gasbarbecue is in dat opzicht sneller dan een houtskoolbarbecue die je echt op temperatuur moet brengen. Een nadeel is dat je gasflessen nodig hebt en moet vervangen als ze leeg zijn. Daarentegen zijn gasbarbecues uitstekend geschikt voor barbecueën met grote groepen mensen, afhankelijk van het model dat je kiest.

Kleinere modellen gas barbecues zijn compact en eenvoudig te verplaatsen, maar hebben vaak een te klein oppervlak om voor een groot gezelschap eten te bereiden. Daarnaast hebben deze modellen minder functies en is het minder gemakkelijk om de temperatuur te regelen. Een groot pluspunt is de prijs, omdat deze modellen wel een stuk goedkoper zijn.

Houtskoolbarbecues

Barbecueën met een houtskool barbecue is de meest traditionele manier om te barbecueën en heerlijke stukken vlees en andere gerechten te bereiden. Het is ook de meest uitdagende methode, omdat je met veel dingen rekening moet houden. Daarom heb je een goede barbecue nodig met alle benodigde functies, zodat je ook echt een barbecue ster wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan modellen met een deksel en een dekselthermometer, maar ook aan een asopvangbak, zodat je de barbecue na gebruik goed kan schoonmaken.

Een houtskool barbecue zorgt ervoor dat je ook best wat tijd kwijt bent om de barbecue aan te steken en op temperatuur te krijgen. Je moet er dus echt even tijd voor maken, maar het is wel gezellig. Zeker met meerdere mensen in je tuin of op het terras of als je in gezelschap op het strand ligt of in het park zit. Houd er wel rekening mee dat je te maken hebt met open vuur en dat een houtskool barbecue voor rookontwikkeling zorgt.

Kamado barbecues

Een kama barbecue dankt zijn naam aan de eeuwenoude kamado-kooktechniek uit Japan en je hebt hier een speciale houtskoolbarbecue voor nodig. Je herkent ze gelijk, want merken zoals The Bastard en Big Green Egg verkopen al jaren met succes deze zogenaamde keramische houtskool barbecues. Die hebben enorm veel functies om de perfecte maaltijd op tafel neer te zetten.

Een groot voordeel is dat deze barbecues eenvoudig in gebruik zijn, besparen op houtskool en de rookontwikkeling beperken. De heerlijke rokerige geur is onvermijdelijk, maar daar zullen je visite en buren echt niet over vallen. Het ruikt namelijk heerlijk als je met een echte kamado barbecue aan de slag gaat.

Rookovens

Rookovens zijn populair, maar lang niet zo populair als andere soorten barbecues. Deze soort barbecue is voor de echte liefhebber van rokerige smaak en de bereidingswijze is dan ook anders. Op een traditionele barbecue wordt er gegrild en in een rookoven wordt het vlees of andere gerechten gegaard met behulp van rook. Wat dus ook voor die heerlijke rokerige smaak zorgt.

Het gebruik van een rookoven neemt veel tijd in beslag en je moet dus ook echt ervan uitgaan dat je rustig een dag bezig bent om de perfecte maaltijd te creëren. Maar de liefhebber van de barbecue zal hier geen moeite mee hebben. Zeker niet als je een keer wat anders wilt proberen dan traditioneel barbecueën.

Barbecue functies en welke onmisbaar zijn

Je hebt nu al een goed beeld van de verschillende soorten barbecues die te koop zijn en je kunt nu al een goed besluit nemen over welke barbecue bij je past. Toch ben je er nog niet, want de barbecues hebben ook verschillende functies. Sommige zijn zelfs onmisbaar als je echt goed wilt barbecueën.

Een barbecue met een deksel zorgt ervoor dat je het gerecht goed kunt garen, maar dit is alleen van toepassing op houtskool en kamado barbecues. Andere soorten barbecues hebben ook deksels die een belangrijke functie hebben. In ieder geval staat het buiten kijf dat een dekselthermometer van belang is, zodat je goed grip houdt op hoe warm de barbecue is en wordt. Dit is vaak te regelen met de ventilatieroosters die in de barbecue zijn gebouwd, zodat je de barbecue warmer of kouder kan zetten.

Een model met een opvangbak voor zowel vet als as is ook geen overbodige luxe. Bij een elektrische en gas barbecue heb je geen opvangbak voor as nodig, maar wel voor het druipende vet. Het zorgt ervoor dat je de barbecue goed kunt schoonmaken en onderhouden. Op die manier kun je ook extra lang van je model genieten. Bij een houtskool barbecue heb je dus ook een asopvangbak nodig, zodat je die makkelijk kunt leeghalen als je klaar bent.

Handig om te hebben

Naast essentiële functies zijn er nog een aantal dingen die handig zijn om te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een model op wielen als je de barbecue makkelijk wilt verplaatsen. Vooral grotere barbecues til je niet zomaar op en moet je dus kunnen verrijden. Wielen zijn dan meer dan welkom.

Werktafels die je aan de barbecue kunt bevestigen zijn ook handig, want hier kun je bijvoorbeeld je barbecue accessoires op kwijt of een bord met gerechten die je op de barbecue wilt klaarmaken. Extra werkruimte kan geen kwaad, maar deze werktafels of -bladen zijn alleen van toepassing op de categorie barbecues die niet onder een buitenkeuken vallen.

Een vleesthermometer mag ook niet ontbreken. Evenals tangen en andere accessoires waarmee je het eten kunt bereiden. De vleesthermometer is belangrijk om de temperatuur van het vlees te kunnen meten. Dat verschilt namelijk van de temperatuur van de barbecue zelf en geeft een goed beeld van of het vlees goed gegaard is.

Een pizzasteen is een extra mooie toevoeging van je barbecueset, maar is alleen nodig als je ook pizza’s op de barbecue wilt klaarmaken. Een plak deeg met wat toppings kan natuurlijk niet op het rooster, want dat zakt er binnen no time doorheen. Daarom heb je een goede pizzasteen nodig. Niet alleen om je pizza goed te bereiden, maar ook om ervoor te zorgen dat het deeg goed gegaard wordt.

Barbecue met infrarood gasbrander

Dan willen we nog iets extra’s zeggen over de infrarood gasbrander die je op gasbarbecues vindt. De laatste jaren is de infrarood hoofdgasbrander steeds populairder, omdat de temperatuur veel beter te regelen is, de bereidingstijd korter is en dat je bespaart op de kosten voor het gas zelf. Daarnaast profiteer je ook van het voordeel dat het vlees lekker sappig blijft als je van de infrarood gasbrander gebruikmaakt. Let op, want dit is dus alleen van toepassing op gas barbecues.

Verschil tussen een barbecue en een buitenkeuken

Er zit een verschil tussen een barbecue en een buitenkeuken. Een barbecue is feitelijk niets meer dan een hulpmiddel dat met behulp van brandstof of elektriciteit de mogelijkheid geeft om een gerecht te grillen. Een buitenkeuken is daarentegen een stuk uitgebreider. Wat betreft het uiterlijk zie je al direct of je met een barbecue of een buitenkeuken te maken hebt, hoewel de prijs dat ook al verklapt. Buitenkeukens zijn namelijk een stuk prijziger.

Buitenkeukens hebben vaak veel werkruimte, opbergruimte voor bijvoorbeeld je toebehoren en de gasfles en ze hebben vaak meerdere branders, zodat je ook meerdere gerechten tegelijkertijd kunt klaarmaken. Een buitenkeuken biedt dus veel meer mogelijkheden om van je barbecue iets speciaals te maken en veel hobbyisten vinden het heerlijk om de hele dag met hun buitenkeuken aan de slag te gaan.

Waarom een barbecuehoes essentieel is

We zijn nog niet klaar met onze gouden tips, want we willen je graag meegeven dat een barbecuehoes echt essentieel is. Met een hoes kun je namelijk je buitenbarbecue beschermen tegen verschillende weersomstandigheden en zo houd je de barbecue lang goed en schoon. Het bevordert dus de levensduur van je barbecue. Zorg er wel voor dat je na gebruik de barbecue eerst goed schoonmaakt en laat afkoelen, voordat je 'm in z'n jasje steekt.

Barbecue cursus

Oké en dan nu echt de allerlaatste tip. Die eigenlijk geen betrekking heeft op de aanschaf van je barbecue, maar meer op hoe je jouw model gebruikt. Het is namelijk geen overbodige luxe om een barbecue cursus te volgen. Steeds meer bedrijven specialiseren zich hierin en geven handige tips en trucs over hoe je de beste gerechten kunt klaarmaken. Je leert geheid trucjes waar je niet bij hebt stilgestaan en op die manier kun je jezelf echt ontwikkelen als een barbecuekoning of -prinses.

Barbecue kopen

We hebben je een aantal goede tips gegeven over een barbecue kopen. Je weet nu meer over de verschillende soorten barbecues, waar je op moet letten als je er eentje wilt aanschaffen en wat je nodig hebt om te kunnen barbecueën. Maar bij welke winkels en webshops kun je het beste een barbecue aanschaffen? Wij hebben een aantal aanbieders voor je geselecteerd. Gebaseerd op de overwegend positieve reviews van onze bezoekers.

BBQKopen.nl

De naam van de webshop BBQKopen.nl zegt het al, want in deze webshop vind je alles wat je nodig hebt om te kunnen barbecueën. Op de ingrediënten, zoals vlees, vis en groente, na dan. Barbecues, gereedschappen en alle benodigde toebehoren zijn in deze webwinkel te bestellen. In verschillende prijscategorieën en van zowel bekende als minder bekende merken.

BBQkopen.nl logo
BBQkopen.nl
10  / 10

Allesvoorbbq.nl

Allesvoorbbq.nl is eveneens een webwinkel, gespecialiseerd in verschillende soorten barbecues en barbecue accessoires. Ze verkopen ook populaire kamado barbecues van bekende merken en kunnen vrijwel alles direct uit voorraad leveren. Een leuk bijkomstig voordeel is dat ze ook 10 winkels verspreid over Nederland hebben.

AllesvoorBBQ.nl logo
AllesvoorBBQ.nl
10  / 10

Out at Home

Een zwembad, buitenspeelgoed of een gloednieuwe barbecue? Bij Out of Home vind je het allemaal. Daaronder interessant geprijsde barbecues en barbecue accessoires, waarmee jij binnen een handomdraai een barbecue tuinfeest kunt organiseren. Een klein nadeel is dat de bekendste barbecue merken, zoals Weber, in de webshop ontbreken.

Out at home logo
Out at home
4  / 10

Beoordeeld door consumenten

De winkels en webshops die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het aanbod is en hoe eenvoudig het was om een bestelling te plaatsen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.