Webshops logo elektronica

De beste DAB+ radio’s van 2023

/storage/img/knowledge-base-articles/de-beste-dab-radios-van-2023/1.png

We luisteren graag naar muziek. Dat doen we al jaren. Al sinds het begin van de vorige eeuw. Natuurlijk is de muziek door de jaren heen geëvolueerd en dat geldt ook voor de manier waarop we naar muziek luisteren. De nieuwe generaties hebben eigenlijk al geen idee meer van wat een CD is terwijl het cassettebandje al helemaal niet meer bekend in de oren klinkt. Zelfs een MP3-speler is niet meer van deze tijd. Naar radiostations luisteren wel. Maar dan wel via andere kanalen dan de ouderwetse FM-zenders. In ons artikel vertellen we meer over het fenomeen DAB en DAB+ en welke DAB+ radio’s je het beste kunt kopen.

Inhoud

Wat is een DAB radio?

Laten we eerst iets meer vertellen over DAB. De letters DAB staan voor Digital Audio Broadcoasting en feitelijk is het niets meer of minder dan een digitaal signaal dat door speciale radio’s kan worden ontvangen. We gaan je niet vervelen met een uitleg hoe DAB precies werkt, maar het komt erop neer dat door het geluid te comprimeren tot een digitaal bestand het ook zonder kwaliteitsverlies en interferentie kan worden verstuurd en worden ontvangen. Als je radio over DAB beschikt. DAB kom je vooral tegen bij autoradio’s, maar ook in het huishouden komen we steeds meer apparaten tegen die DAB en DAB+ ondersteunen.

Een voordeel van DAB is dat je niet meer te maken hebt met bandbreedte en bepaalde frequenties waarop je zenders kunt ontvangen. Dus de eindeloze zoektocht naar je favoriete radiostation is verleden tijd. Je klikt simpelweg in de lijst met beschikbare stations op je favoriete zender en je kunt ernaar luisteren. Een ander voordeel heeft te maken met de keuzes die je kunt maken. Via de FM-frequenties kun je bijvoorbeeld luisteren naar Radio 538, Q Music en Radio 10, maar met DAB kun je ook extra zenders ontvangen en beluisteren. Denk bijvoorbeeld aan Sky Radio Non-stop @ Work, Q Music Foute Uur en 538 Hitzone.

Andere voordelen van DAB is dat je meer informatie op het display krijgt. Je krijgt bijvoorbeeld informatie over welk programma gaande is en welke DJ aan het uitzenden is, naar welke nummers je aan het luisteren bent en aanvullende informatie over bijvoorbeeld het weer of flitsers die langs de weg staan. Maar dan beter en completer dan bijvoorbeeld het oudere RDS (Radio Data System).

Wat is het verschil tussen DAB en DAB+?

Zoals bij iedere vooruitstrevende techniek is er altijd ruimte voor verbetering. Daarom werd in 2005 DAB+ geïntroduceerd. De techniek werkt hetzelfde als bij DAB, alleen dan met een andere compressievorm waardoor het geluid nog beter klinkt. DAB+ klinkt zuiverder, helderder en voller. Door deze verandering worden moderne producten ook uitgerust met DAB+ die automatisch ook DAB ondersteunen. Terwijl er vrijwel geen bron meer via DAB uitzendt.

Wat is het verschil tussen een radio met DAB+ en een internetradio?

Veel mensen verwarren een radio met DAB+ met een internetradio en dat is niet raar. Ook vanwege het feit dat veel radio’s met zowel DAB+ als het internet worden uitgerust. Maar het is een feit dat het niet hetzelfde is. Dat heeft vooral te maken met het feit dat DAB+ via radiogolven wordt uitgezonden en wordt ontvangen en dat een internetradio gebruikmaakt van een internetverbinding. Dat kan zowel bedraad als draadloos zijn. Je geniet dan eveneens van digitale radio en een uitstekende kwaliteit, maar het zenderaanbod is vele malen groter. Omdat je met een internetradio ook muziekzenders van over de hele wereld kunt beluisteren.

De beste DAB+ radio's

Nu je een beter beeld hebt van DAB+ radio’s, wat de voordelen zijn en wat ook de verschillen zijn met internetradio, is het een mooi moment om eens te kijken naar welke producten DAB+ ondersteunen. Wij hebben de beste producten van 2023 voor je op een rijtje gezet.

Denver DAB Radio

Ben je op zoek naar een leuke radio voor thuis en onderweg die ook het uiterlijk van een retro radio heeft? Dan is de Denver DAB radio een uitstekende keuze. De radio werkt zowel op stroom als batterijen en je kunt met de knoppen de radio eenvoudig bedienen. Naast de ondersteuning van DAB+, ondersteunt de radio ook FM-ontvangst. Je kunt tot 60 voorkeurzenders opslaan en een leuk extraatje is dat je de radio ook als wekker kunt gebruiken.

JBL Tuner 2

De JBL Tuner 2 is een handige en vooral compacte radio die DAB+ ondersteunt. Hij werkt op een accu en is licht in gewicht. Dus eenvoudig mee te nemen of te verplaatsen. Je kunt ‘m vrijwel overal gebruiken. Bij het zwembad, op het strand of in de tuin. De radio is ook volledig waterdicht en eenvoudig te bedienen. Een groot pluspunt is dat de radio ook Bluetooth heeft. Zo kun je jouw smartphone koppelen en bijvoorbeeld naar je favoriete playlist op Spotify luisteren.

Audizio radio met CD speler

De radio met CD speler van het merk Audizio is misschien wel één van de meest veelzijdige DAB+ radio’s die je op dit moment kunt kopen. De radio ondersteunt DAB+, maar ook FM en je kunt er ook CD’s mee afspelen. Ideaal voor de gebruiker die nog een stapel CD’s heeft liggen. Daarnaast ondersteunt de radio ook Bluetooth en je kunt er zelfs een USB-stick met MP3-bestanden in steken. De radio heeft ook een compact formaat en is eenvoudig in de keuken of op tafel neer te zetten.

Audizio DAB radio met Bluetooth

De DAB radio met Bluetooth van het merk Audizio is het kleinere broertje van de radio met CD speler. Deze radio heeft geen CD speler, maar heeft wel een accu, zodat je ‘m overal mee naartoe kunt nemen. De radio ondersteunt DAB+ en FM en je kunt via Bluetooth muziek afspelen via een gekoppelde smartphone of tablet. Een ander leuk voordeel is dat de radio een retro design heeft.

JBL Tuner XL

De Tuner XL van het merk JBL ondersteunt niet alleen DAB+ en FM-zenders, maar je kunt ook via Bluetooth muziek afspelen. Muziek die je bijvoorbeeld op je telefoon hebt staan of via een app, zoals Spotify of Deezer. De radio heeft een mooi groot en helder display en is eenvoudig mee te nemen. De radio werkt op zowel stroom als een accu en is ook volledig waterdicht. Ideaal dus om mee te nemen naar het zwembad, het strand of zelfs naar de badkamer als je tijdens het douchen naar muziek wil luisteren.

Soundmaster DA80

Wil je naar je favoriete muziek luisteren tijdens het klussen? Of werk je in de bouw en heb je behoefte aan een beetje muziek? Dan heb je een radio nodig die wel tegen een stootje kan. De DA80 van Soundmaster is dan ook een zogenaamde bouwradio die zowel DAB+ als FM ondersteunt. En je kunt ook muziek afspelen via Bluetooth. De Soundmaster DA80 is licht in gewicht, heeft een krachtige accu en is bestendig tegen stof, vocht en vuil. En met de handige handgrepen til je ‘m makkelijk op en neem je ‘m mee.

Makita DMR115

De Makita DMR115 is ook een bouwradio en een echte krachtpatser. Dat heeft vooral te maken met de ingebouwde subwoofer die een betere bass produceert dan bij bijvoorbeeld de DA80 van Soundmaster. De DMR115 ondersteunt DAB+, FM en Bluetooth en zo kun je dus tijdens het klussen altijd naar je favoriete muziek luisteren. De radio heeft een krachtige accu en een stevig handvat en is ook bestendig tegen vuil, stof en water.

Philips TAPR802

De Philips TAPR802 is een draagbare radio die DAB+ en FM ondersteunt. Je hebt wel altijd een stopcontact nodig, want de radio heeft geen accu. De radio ondersteunt wel internetradio. Dat mag als een groot voordeel worden gezien. Je kunt de radio simpel met Wi-Fi verbinden en ondersteunt ook handige functies, zoals Spotify Connect. Zo kun je snel en simpel een verbinding met Spotify maken en naar je favoriete muziek of playlists luisteren.

Philips AZB798T

De Philips AZB798T lijkt op een zeer compacte ghettoblaster uit het verleden, maar is een multifunctionele radio voor zowel thuis als onderweg. Je kunt de radio aansluiten op het lichtnet of je stopt er batterijen in. De radio ondersteunt DAB+ en FM en je kunt ‘m ook via Bluetooth koppelen aan bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. Een voordeel van de radio is dat hij een ingebouwde CD speler heeft en je kunt zelfs een USB-stick met MP3-bestanden erin steken.

Kenwood CR-ST100S

Het laatste product dat we onder de aandacht willen brengen is de Kenwood CR-ST100S. Een zeer compacte en multifunctionele radio die zowel DAB+ als FM ondersteunt. De radio heeft ook een ingebouwde internetradio en je kunt Bluetooth apparaten koppelen om muziek af te spelen van bijvoorbeeld een telefoon of een laptop. De radio heeft ook een helder en duidelijk TFT-kleurendisplay.

DAB+ radio's kopen

Je hebt nu een goed beeld van wat een DAB+ radio is en welke DAB+ radio’s je het beste kunt kopen. Nu wil je ook weten waar je ze kunt kopen en er zijn legio webshops en winkels waar je één van de radio’s die we hebben besproken kunt aanschaffen. Wij hebben een selectie gemaakt van webshops die volgens de reviews die onze bezoekers hebben geschreven betrouwbaar zijn.

Media Markt

Een van de bekendste winkels is natuurlijk de Media Markt. De grote elektronicareus uit Duitsland die in Nederland meer dan 40 vestigingen en ook een zeer gebruiksvriendelijke webshop heeft. Naast televisies, wasmachines, koffiezetters en spelcomputers, kun je bij Media Markt ook DAB+ radio’s aanschaffen. Een voordeel van de webshop van Media Markt is dat ze een zeer uitgebreid aanbod hebben. Terwijl je ook kunt profiteren van gratis verzendkosten en een goede service wanneer je een probleem hebt met een artikel dat je hebt gekocht.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

PlatteTV.nl

De naam van de internetwinkel PlatteTV.nl doet vermoeden dat de winkelketen, die ook fysieke winkels heeft, zich alleen specialiseert in televisies. Maar niets is minder waar. Ook op het gebied van geluid heeft PlatteTV.nl veel aan te bieden. Van Home Cinema Sets tot aan Bluetooth speakers en van versterkers tot aan DAB+ radio’s. PlatteTV.nl heeft een uitgebreid assortiment en wordt meermaals geprezen om de klantvriendelijke service die ze verlenen.

PlatteTV.nl logo
PlatteTV.nl
7,6  / 10

Conrad

Conrad is een webshop die vooral voor de zakelijke markt geschikt is, maar ook particulieren zijn tegenwoordig meer dan welkom om te bestellen. Het aanbod van Conrad is zeer uitgebreid. Ze bieden zowel consumentenelektronica als professionele video- en audioapparatuur aan. Daaronder ook DAB+ radio’s. Conrad wordt vooral geprezen om zijn professionaliteit en klantvriendelijkheid.

Conrad logo
Conrad
7,1  / 10

Beoordeeld door consumenten

De DAB+ radio’s die wij bespreken hebben overwegend goede reviews ontvangen en zijn ook uitvoerig door specialisten getest. De webshops die wij aanprijzen hebben overwegend positieve reviews. Van consumenten die bij de winkels iets hebben besteld. Op basis van de informatie die is geschreven denken wij ook dat de shops die wij bespreken betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook zelf de beoordelingen lezen en beoordelen of de internetwinkels waar je wil bestellen wel voor jou de beste keuze is.

Help jij mee?

Je kunt ons helpen om het verhaal over de webshops compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel meer over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op jouw eigen ervaringen en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet bij een internetwinkel zou bestellen. Wij danken je alvast voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.