Webshops logo software-en-programmas

De beste streamingdiensten

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/de-beste-streamingdiensten/1.png

Vroeger keken wij films op videoband of gewoon op televisie. En later op de Dvd en Blu-ray Disc. Je kon films op videoband, Dvd en Blu-ray Disc kopen of huren bij de videotheek. Waar de schappen volstonden met een enorme hoeveelheid films. En bij speciaalzaken, zoals de Free Record Shop en de Media Markt kocht je films en series op Dvd en Blu-ray Disc. Maar dat is allemaal verleden tijd. Ondanks dat de Dvd en Blu-ray Disc nog steeds bestaat, consumeren wij steeds meer films via online streamingdiensten. Maar wat is een streamingdienst en nog belangrijker; welke zijn de beste? Wij geven daar antwoord op in deze blogpost.

Digitaal consumeren

We consumeren steeds vaker en meer films en series digitaal en dat doen we dan via een streamingdienst. Een streamingdienst is een online service waar je een abonnement voor afsluit. Met een abonnement krijg je toegang tot honderden of duizenden films en series die je op ieder gewenst moment kunt afspelen via een applicatie op de telefoon, tablet of Smart Tv. De kwaliteit van de films en series is doorgaans in Full HD hoewel, er ook steeds films en series beschikbaar zijn in 4K Ultra HD.

Wat heb je nodig?

Allereerst heb je een abonnement nodig dat je via het internet afsluit. Je download, installeert en opent de app van de aanbieder die je wenst te gebruiken, je registreert een account en je vult de betaalgegevens in. Je bent nu een lid van de streamingdienst die je wilt gebruiken. Je hebt natuurlijk ook een apparaat nodig waar je de app van de streamingdienst op kunt installeren. Dat kan een smartphone, tablet, computer, laptop of Smart TV zijn. Je zou ook mediaspelers, zoals de Apple TV en de Chromecast kunnen gebruiken voor het openen van de app en ook via spelcomputers, zoals de Sony PlayStation 5 en de Xbox Series S|X.

Een ander belangrijk onderdeel van een abonnement op een streamingdienst is dat je een snelle en stabiele internetverbinding hebt. Dat voorkomt namelijk dat films haperen of zelfs helemaal niet worden afgespeeld. Ook voor het afspelen van films in 4K Ultra HD-kwaliteit heb je in de basis een snelle en stabiele Internetverbinding nodig. Een abonnement met een snelheid van 20 mbps is een minimale vereiste en het advies is om niet via Wi-Fi, maar bekabeld een verbinding te maken tussen de router en het apparaat waar je de app van de streamingdienst op gebruikt.

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/de-beste-streamingdiensten/8.png

Welke streamingdiensten zijn er?

Er zijn inmiddels een groot aantal streamingdiensten waaruit je kunt kiezen en zowel het aanbod als de abonnementsprijzen variëren bij deze partijen. We nemen ze dan ook stuk voor stuk onder de loep.

Netflix

Netflix is misschien de grootste en bekendste streamingdienst in Nederland en het aanbod bestaat uit duizenden films en series die je onbeperkt kunt kijken. Veel films en series zijn in 4K Ultra HD beschikbaar en Netflix biedt 3 abonnementsvormen aan; basic, standaard en premium. Bij een basic abonnement kun je op maximaal één scherm films en series streamen en het aanbod is alleen in SD-kwaliteit te streamen. Bij een standaard abonnement kun je op twee schermen tegelijkertijd Netflixen en heb je ook films en series die beschikbaar zijn in Full HD. Bij een premium abonnement kun je op vier schermen tegelijkertijd films en series kijken en zijn deze ook in 4K Ultra HD-kwaliteit beschikbaar.

De voordelen van Netflix

Netflix heeft een gigantisch aanbod en je kunt een profiel aanmaken voor ieder gezinslid. Afgestemd op zijn of haar interesses. Je kunt ook een speciaal profiel voor kinderen aanmaken. Dan wordt gevoelige content afgeschermd. De applicatie van Netflix werkt zeer eenvoudig en is gebruiksvriendelijk terwijl ze ook een gigantisch aanbod hebben in films en series die exclusief op Netflix te zien zijn.

De nadelen van Netflix

Door het gigantische aanbod is het soms lang zoeken naar de meest geschikte film of serie en de omschrijving die bij de films en series staan klopt niet altijd. Dat kan misleidend zijn. 

Videoland

Videoland is eveneens een bekende streamingdienst en de naam herken je misschien nog wel van de oude videotheken die in Nederland gevestigd waren. Tegenwoordig is Videoland een online platform waar je honderden films en series kunt streamen. Veelal Nederlandse films en series. Bij Videoland kan je vaak ook complete seizoenen van een televisieprogramma, zoals Married At First Sight terugkijken. Videoland heeft eveneens drie abonnementsvormen; Basis, Plus en Premium. Bij een basis abonnement krijg je soms reclames te zien en kun je op maximaal één scherm films en series kijken. Met een Plus abonnement zijn de films en series reclamevrij en kun je op twee schermen tegelijkertijd naar Videoland kijken. Met een Premium abonnement kun je zelfs op vier schermen tegelijkertijd naar films, series en televisieprogramma’s kijken.

De voordelen van Videoland

Videoland heeft een mooi aanbod en een zeer eenvoudige app die gebruiksvriendelijk is. Je kunt films en series makkelijk vinden en je kunt ook desgewenst een profiel aanmaken voor ieder gezinslid. Dat afgestemd is op zijn of haar interesses. Daarnaast heeft Videoland een exclusieve samenwerking met RTL 4 en zijn vrijwel alle programma’s en series die op de zender worden uitgezonden ook via Videoland terug te kijken.

De nadelen van Videoland

Het aanbod in internationale producties is ietwat beperkt en vooral de Nederlandse fans zullen een hoop baat hebben bij een abonnement op de Nederlandse streamingdienst.

Videoland logo
Videoland
8,5  / 10

Disney +

Disney + is een relatief nieuwe streamingdienst, maar wel één van de grootste. Iedereen kent Disney natuurlijk van de beroemde Disney tekenfilms, maar wist je ook dat Disney de eigenaar is van Star Wars, Marvel, 20th Century Fox en niet te vergeten National Geographic? Je kunt je dus voorstellen dat het aanbod van de streamingdienst gigantisch is!  Disney heeft twee abonnementsvormen en maakt geen onderscheid in kwaliteit of het aantal schermen. Je kiest simpelweg voor een maandabonnement of een jaarabonnement als je extra korting wilt. Vrijwel alle films en series zijn in 4K Ultra HD beschikbaar.

De voordelen van Disney+

Disney+ heeft een gigantisch aanbod in films en series. Van de beroemde Disney klassiekers tot aan alle Star Wars-films en van alle Marvel-films tot aan de blockbusters van 20th Century Fox. Zo is er voor ieder wat wils. De app van Disney+ is ook gebruiksvriendelijk en je kunt films en series eenvoudig terugvinden. Ook hebben zij een duidelijke verdeling tussen alle kanalen die zij bezitten.

De nadelen van Disney+

Echte nadelen hebben we niet kunnen ontdekken, maar er is wel een puntje van kritiek. Disney brengt namelijk een aantal films tegelijkertijd in de bioscoop als op Disney+ uit en dat is een groot voordeel voor mensen die liever niet de bioscoop bezoeken. Echter moet je voor deze films een additioneel bedrag betalen.

Amazon Prime Video

De laatste streamingdienst die we bespreken is die van Amazon. Amazon Prime Video is een mooi platform dat steeds rijker gevuld is met de nieuwste films en series. Het aanbod is gigantisch en evenals de concurrentie hebben zij een groot aantal films en series in eigen productie. Dat houdt in dat deze films en series alleen via Amazon Prime Video te zien zijn. De abonnementsprijs voor Amazon Prime Video is ook het goedkoopst van de besproken streamingdiensten.

De voordelen van Amazon Prime Video

Naast exclusieve content en een gigantisch aanbod in films en series, kun je ook verschillende kanalen aan jouw abonnement toevoegen. Zo breidt je het aanbod uit met films en series van bekende producenten, zoals Cinéart, September Films, Hayu, MGM, Film1 en Fear. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden.

De nadelen van Amazon Prime Video

Een groot nadeel is dat alle films en series door elkaar staan en je moet dus goed opletten of een film of serie wel onderdeel is van je Amazon Prime Video-abonnement. Ook huurfilms, films die je kunt kopen en films die alleen met een abonnement op een extra kanaal te zien zijn, worden tussen de Amazon Prime Video films weergegeven. Dat maakt het soms verwarrend voor de gebruiker.

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/de-beste-streamingdiensten/35.png

De toekomst

We doen een voorzichtige voorspelling, want het aanbod van streamingdiensten blijft maar groeien. Als je denkt dat dit ze waren heb je het goed mis, want er zijn veel meer diensten beschikbaar. Weliswaar kleiner dan de bovengenoemden, maar deze aanbieders timmeren ook hard aan de weg om een mooi en goed gevuld platform neer te zetten. Sowieso mogen de liefhebbers van films en series uitkijken naar de komst van HBO Max, dat momenteel alleen nog in de Verenigde Staten beschikbaar is. HBO Max is een platform vol met series van producent HBO Max en met een aanbod van films van Warner Bros. Pictures. In de Verenigde Staten is het al meer regel dan uitzondering dat de films van Warner Bros. Pictures tegelijkertijd in de bioscoop als op HBO Max verschijnen.

Content voor iedereen

Streamingdiensten zijn er voor jong en oud, maar niet alle films en series zijn voor jong en oud geschikt. In de videotheek had de medewerker de verantwoordelijkheid om huurders te vragen naar een identiteitsbewijs en bij de bioscoop wordt daar ook streng op gecontroleerd. Met een streamingdienst is dat iets lastiger, maar je kunt ervoor kiezen om gevoelige content te verbergen. Door bijvoorbeeld een speciaal profiel voor je kinderen aan te maken. Je kunt ook altijd letten op de icoontjes van de kijkwijzer, want deze geven goed aan voor welke leeftijden de film of serie geschikt is.

Met één druk op de knop

Tegenwoordig kan je met één druk op de knop toegang krijgen tot een gigantische videotheek. Waar je films kunt kopen, huren en streamen. Je hebt nu in ieder geval een goed beeld bij welke streamingdiensten er zijn en welke de beste zijn. Natuurlijk is het afhankelijk van jouw interesses welke streamingdienst het beste bij jou past. 

Viaplay logo
Viaplay
4,6  / 10