Webshops logo sport-fitness

De beste activity trackers

Wil je een gezondere levensstijl en actief bezig zijn om de extra kilo’s kwijt te raken? Dan heb jij zonder twijfel baat bij een activity tracker! Maar wat het is en hoe helpt het product bij een actievere levensstijl? En welke activity tracker kun je dan het beste kopen. Want er zijn verschillende soorten in uiteenlopende prijsklassen verkrijgbaar. In deze blogpost leggen wij niet alleen uit wat een activity tracker is, maar we vertellen ook welke activity trackers je het beste kunt kopen!

/storage/img/knowledge-base-articles/de-beste-activity-trackers/2.png

Wat is een activity tracker?

Een activity tracker lijkt op een horloge dat je om de pols draagt, maar een activity tracker kan net even iets meer dan de tijd weergeven. Terwijl het een apparaatje is dat enorm klein en licht is. Zo heb je er ook geen ongemak van als je actief bezig of aan het sporten bent. Maar waarom zou je een activity tracker überhaupt dragen tijdens het sporten? Omdat je met het product zaken kunt meten, zoals je hartslag, calorieverbranding en hoeveel stappen je hebt gezet. Met een activity tracker heb je dus meer grip over hoe intensief je sport en welke resultaten je boekt. Want alle metingen worden ook nog eens opgeslagen en zijn via een app uit te lezen op bijvoorbeeld een smartphone, tablet of een laptop.

Sporten in alle vormen en maten

Sporten is natuurlijk een breed begrip. De één vind een flink stuk wandelen al een vorm van intensieve beweging terwijl de ander de mountainbike pakt en een flink parcours aflegt. Een activity tracker is vrijwel voor iedere activiteit geschikt. Of je nu op de fiets zit, hardloopt, wandelt of zelfs zwemt. Want er zijn ook trackers die volledig waterbestendig zijn! Daarnaast bevatten de meeste activity trackers ook sportprogramma’s die je kunt volgen. Een verzameling van oefeningen die je zowel buiten als binnen of in de sportschool kunt doen. Een activity tracker is in dat opzicht dus heel divers.

Waterbestendig zeg je?

Jazeker! De meeste activity trackers zijn waterbestendig. Maar er zijn wel gradaties in hoe waterbestendig ze zijn. Zo is de ene activity tracker alleen bestendig tegen stof en vocht en dat houdt in dat het product spatwaterdicht is. Maar er zijn ook producten die volledig waterbestendig zijn en met deze activity trackers kan je zonder moeite in de stromende regen lopen of zelfs in het zwembad bezig zijn. Om te bepalen hoe waterdicht een activity tracker is kun je kijken naar de IP-certificering. De IP-code geeft namelijk aan in hoeverre een product (spat)waterdicht is. Hoe hoger de waarde van een IP-certificering des te beter de vochtbestendigheid is. 

Hoe werkt het?

Een activity tracker werkt vrij simpel, maar je hebt altijd een smartphone nodig als je het product ten volste wilt gebruiken. Want afgelegde afstanden, calorieverbrandingen en andere zaken die gemeten worden, worden opgeslagen in het geheugen van de activity tracker. Deze data kan je via de app op een smartphone, tablet of laptop uitlezen en met de app kan je ook jouw resultaten vergelijken met de resultaten die je eerder hebt behaald. Of bij een aantal abonnementsvormen van de app kan je er ook voor kiezen om jouw data te vergelijken met dat van anderen. Zo kun je heel goed zien of je goed bezig bent of dat je de work-out kunt verbeteren.

Om die data uit te wisselen staat de activity tracker via Bluetooth in verbinding met de smartphone. In dit geval moet je er dus wel rekening mee houden dat de afstand tussen de tracker en de telefoon nooit meer dan 30 meter mag zijn. Want dan wordt de verbinding verloren. Het is wel handig dat je zaken kunt meten zonder dat je de telefoon in je hand hoeft vast te houden. Stop hem in je broekzak en laat de tracker om je pols het werk doen. Ideaal, toch?

Meer dan meten

Een verbinding met de smartphone is niet alleen heel handig om metingen op te slaan en te bekijken, maar op de gemiddelde activity tracker kan je ook notificaties van binnenkomende oproepen, SMS- en WhatsApp-berichten ontvangen. Dat is natuurlijk enorm handig als je onderweg bent en het geluid van de telefoon hebt uitgeschakeld. Met een enkele activity tracker kan je ook berichten beantwoorden of telefoneren, maar in de basis heb je nog altijd je smartphone daarvoor nodig. Wil je wel een product om de pols waarmee je zowel je activiteiten kan meten als kan telefoneren en berichten kan versturen? Dan is een sporthorloge of een volwaardige smartwatch een betere keuze.

Nog meer functies in een activity tracker

Maar dat is nog niet alles! Bepaalde activity trackers hebben nog meer functies. Zo zijn er producten waar je ook contactloos mee kunt betalen en je hebt de mogelijkheid om bijvoorbeeld informatie van apps af te lezen. Zoals het saldo van je bankrekening als je een mobiel bankieren app op je smartphone hebt geïnstalleerd. En in een aantal gevallen kan je ook de muziek-app, zoals Spotify met de activity tracker bedienen. Hoewel, deze functies vaak ophouden bij het selecteren van een nummer verder of een nummer terug.

/storage/img/knowledge-base-articles/de-beste-activity-trackers/16.png

Waarom een activity tracker kopen?

Een activity tracker koop je als je graag actief bent of zelfs een fanatieke sporter bent. En als je natuurlijk zaken, zoals de calorieverbranding en je hartslag wilt meten. Maar de belangrijkste reden om voor een activity tracker in plaats van een sporthorloge of een smartwatch te kiezen, is dat een activity tracker in de basis kleiner en lichter is. En dat is natuurlijk een groot voordeel. Zeker bij sporters die zo min mogelijk last willen hebben van zaken, zoals een apparaatje dat om de pols zit.

Activity trackers van marktleider FitBit

FitBit is een bekend merk op het gebied van activity trackers en in de afgelopen jaren hebben zij zeer goede trackers gefabriceerd. De FitBit Charge 5 is het nieuwste model van de fabrikant dat in vergelijking met de FitBit Charge 4 een aantal grote pluspunten heeft. Daaronder de EDA-sensor waarmee de activity tracker kan meten hoe je lichaam op stress reageert. Een nieuwe functie is ook de ECG-app waarmee je tekenen van boezemfibrilleren en hartritmestoornissen kan detecteren. Daarnaast bevat het product een intelligentie die kan aangeven op welke momenten je actief bezig kan zijn en op welke dagen je de rust moet nemen. Zo wordt de FitBit Charge 5 echt jouw sportmaatje die je helpt om je doelen op een gezonde wijze te realiseren. Daarnaast bevat de tracker een glashelder AMOLED-display, ingebouwde GPS, FitBit Pay voor contactloos betalen en slaapsensoren die je slaap en nachtrust monitoren. Een nadeel is dat je voor het volledige gebruik een abonnement nodig hebt op FitBit Premium. 

De FitBit Inspire 2 is kleiner en lichter dan de FitBit Charge 5, maar kan ook veel minder dan de uitgebreide variant van de activity tracker. Met de FitBit Inspire 2 kan je ook prima sporten en worden alle belangrijke zaken, zoals de afgelegde afstand, calorieverbranding en hartslag gemeten en opgeslagen. In combinatie met de smartphone en de FitBit Premium-app kun je deze data uitlezen en analyseren. De smartphone heb je sowieso nodig als je van de GPS gebruik wilt maken. Want de FitBit Inspire 2 heeft geen zelfstandige opererende GPS. In tegenstelling tot de FitBit Charge 5. Ook de EDA-sensor en de ECG-app ontbreken op de FitBit Inspire 2.

Met de FitBit Ace 3 kunnen ouders iets meer monitoren en controleren hoe vaak hun kinderen bewegen. Het is dan ook een activity tracker speciaal voor kinderen. Die niet alleen tegen een stootje kan, maar ook in de stromende regen gebruikt kan worden. Ondanks dat je als ouder kan zien hoe vaak en hoeveel jouw kind beweegt, heeft de FitBit Ace 3 geen ingebouwde GPS. Dat is wel een nadeel, want je kunt de activity tracker dus niet gebruiken om te kijken waar je kind uithangt. Ook wordt de hartslag niet continu gemeten terwijl dat bij andere producten van FitBit wel het geval is.

Xiaomi Mi Band 6 een goed alternatief

Fabrikant Xiaomi is bekend van smartphones, maar dan is de stap om ook sporthorloges, smartwatches en activity trackers te fabriceren niet zo groot meer. Xiaomi heeft dan ook een compleet product gefabriceerd; De Xiaomi Mi Band 6. Een lichte activity tracker met een lange batterijduur die tot wel 14 dagen meegaat en een AMOLED-display. De activity tracker is compleet en vergelijkbaar met de FitBit Charge 5. Echter heb je wel een connectie met een smartphone nodig als je gebruik wilt maken van de GPS-functie. Ook wordt de hartslag niet continu gemeten, maar de activity tracker geeft wel een alarm wanneer er een onregelmatige hartslag wordt gedetecteerd.

Goedkoop is duurkoop

Er zijn ook genoeg activity trackers voor slechts een paar tientjes verkrijgbaar. Dit zijn vaak merkloze producten of artikelen van onbekende merken. Nu zijn ze niet slecht, maar het is wel een feit dat een activity tracker van een bekend merk, zoals FitBit, Xiaomi, Samsung of Huawei wel beter is. Deze activity trackers bevatten in de basis meer functies en een kwalitatief beter scherm. Ook zijn de garantievoorwaarden bij bekende partijen vele malen beter dan bij onbekende merken. 

Activity Tracker van Apple?

Apple maakt geen specifieke activity trackers, maar alle functies van een activity tracker zitten wel verwerkt in de Apple Watch. Een product met de meest complete functies, inclusief de ECG-app, is de Apple Watch Series 7, maar de Apple Watch SE volstaat als je iets minder geld aan een smartwatch wilt uitgeven. De goedkopere variant heeft minder functies. Zo ontbreekt op de Apple Watch SE de ECG-app waarmee je een hartfilmpje kunt maken. 

/storage/img/knowledge-base-articles/de-beste-activity-trackers/29.png

Begin vandaag nog met een gezondere levensstijl

Dat een activity tracker je helpt om je dagelijkse workouts te doen en te meten welke resultaten je boekt, staat als een paal boven water. Daarom is een activity tracker ook een essentieel product voor mensen die veel in beweging zijn en/of sporten. Door deze blogpost weet je in ieder geval meer over activity trackers en de verschillen. Zo kan je een weloverwogen beslissing nemen in welk product het beste bij jouw behoeftes past.