Webshops logo telecom

Smartphone kopen? Dit wil je weten

Een smartphone is meer dan alleen een mobiele telefoon. Vroeger had je met een mobieltje de beperkte mogelijkheden om iemand te bellen of korte berichtjes te sturen, maar tegenwoordig zijn het volledige en kleine zakcomputers waar je van alles mee kunt doen. Bellen en berichten versturen zijn nog altijd belangrijke en primaire functionaliteiten van de smartphone, maar je kunt er ook foto’s en video’s mee maken, mee internetten en zelfs je geldzaken regelen. Maar waar moet je op letten als je een smartphone wil kopen?

Inhoud

Reusachtig assortiment smartphones

Als je op zoek gaat naar een nieuwe smartphone, is het eerste wat je opvalt het reusachtige assortiment. Smartphones heb je in verschillende modellen, prijsklassen en met uiteenlopende functionaliteiten. Er zijn ook een groot aantal merken die smartphones maken, zoals Apple en Samsung, maar ook Xiaomi, Huawei en Sony. Welke smartphone moet je dan kiezen? Wij snappen het dilemma, maar met onze tips wordt het een fluitje van een cent.

Los toestel of met abonnement?

Het eerste waar je over na kunt denken, is of je een los toestel wil kopen of dat je een abonnement in combinatie met een toestel wil afsluiten. In het laatste geval betaal je maandelijks een bedrag voor je smartphone. Als je voor duurdere smartphones van boven de € 250,- kiest, is het wel een feit dat de afbetaling als een lening wordt gezien en dat deze lening ook geregistreerd wordt bij het BKR in Tiel. Op zich is daar niets mis mee, maar het kan wel invloed hebben op toekomstige aanvragen voor een creditcard, private lease contract, hypotheek en andere soorten leningen. Wees je hier bewust van.

Het grote voordeel is dat je niet in een keer een gigantisch bedrag hoeft af te tikken. Je betaalt maandelijks een bedrag gedurende de looptijd van het abonnement tot het toestel volledig is afbetaald. Wanneer je een los toestel bij winkels, zoals Media Markt, aanschaft, moet je het toestel direct afrekenen. En een goede smartphone kost al snel meer dan € 1.000,-. Tenzij je voor goedkopere modellen kiest die ook minder functionaliteiten hebben

Bepaal je budget

Als je een los toestel wil aanschaffen, zul je eerst moeten bepalen welk budget je eraan wil of kan uitgeven. Als je € 800,- te besteden hebt kun je natuurlijk niet de meest luxe en uitgebreide iPhone van ruim € 2.000,- aanschaffen. Op basis van je budget kun je ook filteren tussen toestellen die in aanmerking komen en vervolgens je keuze baseren op wat je belangrijk vindt en wat je nodig hebt. Op die manier kom je uiteindelijk ook tot de beste keuze.

Formaat van het toestel

Je kunt jezelf ook afvragen waarvoor je de smartphone het meeste gaat gebruiken. Ga je ‘m als tweede scherm gebruiken om er ook films en series op te kunnen kijken of ben je meer een scroller op social media platformen, zoals TikTok of Instagram? Of gebruik je de smartphone alleen voor bellen, het versturen van berichten en het laatste nieuws lezen?

Wanneer je weet wat de primaire functie van jouw smartphone wordt, kun je ook bepalen welk formaat het beste bij je past. Kies voor een klein en handzaam model als je ‘m makkelijk wil kunnen meenemen en er niets bijzonders mee doet, maar een groter beeldscherm en dus ook een grotere smartphone kan voordelen opleveren als je er ook films en series op wil kijken.

Kwaliteit van de camera

Een smartphone heeft doorgaans ook een camera aan boord. Meerdere zelfs. Vaak zijn er meerdere camera’s op zowel de voor- als achterkant aanwezig, zodat je mooie foto’s en video’s en ook selfies kunt maken. Hoe duurder het toestel, des te beter is de kwaliteit van de camera. Vooral de high-end modellen hebben vaak alle functionaliteiten aan boord, zodat je ook in de beste kwaliteit kunt fotograferen en filmen. Als dat dus belangrijk voor je is, is het ook slim om vooral te kijken naar deze modellen. Ondanks dat ze dan wel iets duurder zijn.

Batterijduur van de smartphone

Een smartphone heb je doorgaans de hele dag op zak en gebruik je veelvuldig. Dan is het ook fijn dat de batterijduur lang genoeg is, zodat je nooit met een lege telefoon komt te zitten. Kies dan ook voor modellen met een grotere accucapaciteit of functies waarmee de batterijduur eenvoudig verlengd kan worden. High-end modellen hebben vaak de mogelijkheid om tot wel 15 uur stand-by te staan, terwijl de goedkopere modellen vaak tussentijds moeten worden opgeladen.

Opslagcapaciteit van de smartphone

Iedere smartphone heeft flashgeheugen en dat is nodig, omdat het besturingssysteem ruimte nodig heeft. Het besturingssysteem stuurt je telefoon aan en zorgt ervoor dat je kunt bellen, appen, internetten en foto’s kunt maken. Wil je veel foto’s en video’s maken en ben je iemand die veel apps wil gebruiken? Dan is het advies om voor een smartphone te kiezen met een grote opslagcapaciteit.

Wees je er ook van bewust dat je vaak van diensten, zoals iCloud en Google Drive, gebruik kunt maken, waarbij de bestanden in de cloud worden opgeslagen. Dan heb je ook minder fysiek geheugen nodig om alles op te kunnen slaan. Wees je er ook van bewust dat een mobiele telefoon duurder wordt als die ook meer opslaggeheugen heeft. Hoe groter het geheugen, des te hoger de aanschafprijs van de smartphone.

Besturingssysteem

Er zijn meerdere besturingssystemen in omloop en de meest bekende zijn iOS van Apple en Android, wat vaak op Samsung telefoons te vinden is. Het zijn verschillende besturingssystemen die allebei voor- en nadelen hebben. Vaak ben je aan een bepaald besturingssysteem gewend, omdat je al wat langer een smartphone gebruikt. Vaak hoor je dat gebruikers van de iPhone niet met Android kunnen omgaan en visa versa. Wees je hier dus van bewust en als je al die jaren met een iPhone hebt gewerkt, is het slim om nu ook weer voor de iPhone te kiezen.

Een goed of fout is er niet in dit verhaal, want het is maar net wat je gewend bent of wat je wensen zijn. Bij een smartphone dat op Android werkt heb je bijvoorbeeld wel weer meer mogelijkheden om apps van derden te installeren. Je kunt dus zelf apps van het internet downloaden en op je smartphone installeren. Zonder dat je gebruik hoeft te maken van de Google Play Store. Bij iOS werkt dat anders.

Als je een app wil gebruiken die niet in de Apple Store staat, kun je die dus ook niet installeren op je iPhone. Oké, er zijn illegale mogelijkheden waar we verder niets over vertellen. Maar je mogelijkheden zijn dus een stuk beperkter. De keerzijde is dat de apps die in de Apple Store staan ook van bekende ontwikkelaars zijn en die je smartphone niet onnodig vertragen of infecteren met een virus of met malware.

Voorbereid op de toekomst

Het kan ook belangrijk zijn dat je een smartphone koopt die ook voorbereid is op de toekomst. In Nederland hebben we de mobiele netwerken 4G en 5G en het kan zijn dat het toestel dat je op het oog hebt alleen nog 4G ondersteunt. Wil je op de toekomst voorbereid zijn, is het een slimme keuze om een smartphone te kiezen die ook 5G ondersteunt. Houd er dan wel rekening mee dat het toestel ook iets duurder is.

Wat is beter: Apple of Samsung?

Het is de eeuwige hamvraag die veel smartphonegebruikers bezighoudt. Welk merk is nu beter? Is de iPhone van Apple het beste of zijn de smartphones, zoals de Galaxy S23, van Samsung beter? Ook is er geen beter of slechter in dit verhaal. De high-end modellen van deze fabrikanten doen zeker niet voor elkaar onder en qua functies verschillen ze ook niet veel van elkaar. Op basis van je wensen en eisen aan het toestel zou je een keuze kunnen maken en kunnen beoordelen of de één beter is dan de ander, maar vaak heeft de keuze ook te maken met aan welk besturingssysteem je gewend bent. Daarom kiezen fans van iOS bijvoorbeeld eerder voor de nieuwste iPhone in plaats van het nieuwste Samsung Galaxy-model.

Smartphone verzekeren

Als je een smartphone koopt, hetzij los of in combinatie met een abonnement, heb je vaak de keuze om je toestel te verzekeren. Je betaalt een klein bedrag per maand en dan ben je bijvoorbeeld gedekt tegen schade. Of een verzekering een goed idee is, is afhankelijk van de polis en het bedrag. Als de polis veel schade dekt, zoals bijvoorbeeld schade door storm, blikseminslag en andere onvoorziene omstandigheden, kan het interessant zijn. Het advies hierin is om de voorwaarden goed door te lezen om voor jezelf te bepalen of je het waard vindt om voor een extra bedrag per maand je toestel te verzekeren.

Smartphone kopen

Als je een smartphone wil kopen kun je bij meerdere winkels, webshops en providers terecht. Maar welke winkel of webshop is nu de beste keuze en waarom zou je bij de een in plaats van de ander shoppen? Wij hebben de beste aanbieders voor je op een rijtje gezet. Wij denken dat dit betrouwbare partijen zijn waar je een smartphone kunt kopen. Onze keuze is gebaseerd op de overwegend positieve reviews van onze bezoekers die bij deze aanbieders klant zijn.

Media Markt

We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat Media Markt een van de grootste aanbieders is op het gebied van multimedia en consumenten elektronica. Zij verkopen dan ook een groot aantal smartphones in verschillende prijsklassen en van verschillende merken. Daaronder de nieuwste iPhone modellen, maar ook goedkopere smartphones voor mensen met een kleiner budget. Het is ook mogelijk om bij Media Markt een mobiel telefoon abonnement af te sluiten.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

Youfone

Youfone is een van de grootste providers van Nederland en maakt gebruik van het betrouwbare netwerk van KPN. Samen met Ziggo/Vodafone de grootste speler op de markt. Youfone biedt voordelige abonnementen aan. Je kunt kiezen voor een sim only, maar je kunt ook een abonnement in combinatie met een toestel afsluiten. Evenals de concurrenten biedt Youfone ook de nieuwste modellen aan en verschillende abonnementsvormen waarbij je dus maandelijks je nieuwe smartphone aflost.

Youfone logo
Youfone
5,3  / 10

KPN

KPN mag wel de grootste provider van Nederland worden genoemd en wordt op de hielen gezeten door Ziggo/Vodafone. Op het gebied van smartphones en mobiele telefoonabonnementen hebben ze een breed assortiment en ze hebben zeer interessante abonnementen die ook voordelig zijn. Daarom zijn veel klanten ook abonnee bij KPN en zijn ze jaar op jaar de beste in de markt.

KPN logo
KPN
4,3  / 10

Beoordeeld door consumenten

De winkels en providers die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de winkels en providers die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de provider of winkel? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Help ons mee

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de providers en winkels compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het assortiment is en hoe eenvoudig het was om te bestellen of om een abonnement af te sluiten. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke winkel of provider ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.