Webshops logo games

Waar moet je op letten bij het kopen van een spelcomputer?

/storage/img/knowledge-base-articles/waar-moet-je-op-letten-bij-het-kopen-van-een-spelcomputer/1.png

Wellicht ben je er vroeger zelf mee opgegroeid. Met het Nintendo 8-bit Entertainment System, Super Mario Bros. en Duck Hunt, de Atari 1600 met games als Ms. Pac-Man en Space Invaders of de allereerste Sony PlayStation. Sinds de jaren ‘80 is de spelcomputer in veel huishoudens te vinden en je kunt ook op de dag van vandaag verschillende systemen kopen waar je meer mee kan dan alleen gamen. Wil je weten welke spelcomputers er zijn en waar je op moet letten als je er een wil kopen? Lees dan snel verder.

Inhoud

Het verschil tussen een spelcomputer en een console

Als je op zoek gaat naar een spelcomputer kom je ook de term ‘console’ tegen. Wat is nu precies het verschil tussen een spelcomputer en een console? Helemaal niets! Console is slechts een andere en wat moderne benaming voor een systeem waarmee je kunt gamen. Console dekt wel iets beter de lading, omdat spelcomputers tegenwoordig veel meer kunnen dan alleen het afspelen van games.

De grote merken op het gebied van spelcomputers

Feitelijk zijn er nog ‘slechts’ 3 merken, die echt actief zijn op de markt. Dan spreken we over Sony Computer Entertainment, Microsoft en Nintendo. Spelcomputer fabrikanten, zoals SEGA en Atari spelen nog nauwelijks of zelfs helemaal geen rol van betekenis meer. Evenals andere merken die door de jaren heen een dappere poging hebben gedaan om de markt te bestieren, maar er niet in zijn geslaagd om een waardige concurrent van de 3 grotere merken te produceren.

Van de 3 grote merken is Nintendo de meest ervaren partij. Sinds de jaren ‘80 en zeker na de introductie van het Nintendo 8-bit Entertainment System, brengt het Japanse concern nog altijd spelcomputers op de markt. Ze worden op de voet gevolgd door Sony Computer Entertainment die in 1995 de eerste PlayStation hebben geïntroduceerd. Microsoft is de jongste van de club en introduceerde in 2001 hun eerste console: de Xbox.

Dat gezegd hebbende is het ook goed om te weten welke merken nu echt de meeste spelcomputers verkopen. Dat geeft namelijk een goed beeld van de populariteit en ook de mogelijkheden als je graag online speelt met of tegen vrienden en familie. Op dit moment heeft Sony Computer Entertainment het grootste marktaandeel, gevolgd door Nintendo en met Microsoft als de hekkensluiter.

Current-gen en next-gen

In de wereld van spelcomputers kom je ook termen tegen, zoals Current-gen en Next-gen. Deze termen staan voor de huidige generatie en de volgende generatie spelcomputers. Next-gen consoles zijn nieuwer en krachtiger dan hun voorlopers en voldoen aan alle specificaties om fanatieke gamers op hun wenken te bedienen. Op het moment dat er een nieuwe console wordt aangekondigd, wordt de Next-gen console automatisch een Current-gen console, terwijl het nieuwe model de Next-gen console wordt genoemd. Hoe ziet het speelveld er op dit moment uit?

Sony PlayStation 4 (current-gen)
Sony PlayStation 5 (next-gen)
Microsoft Xbox One (current-gen)
Microsoft Xbox Series S (next-gen)
Microsoft Xbox Series X (next-gen)
Nintendo Switch (current-gen)
Nintendo Switch OLED (next-gen)
Nintendo Switch Lite (handheld)

Handheld consoles

Naast de traditionele spelcomputer zijn er ook handheld consoles. Of liever gezegd, draagbare spelcomputers. De draagbare spelcomputer is handig als je bijvoorbeeld veel onderweg bent en je favoriete games wilt spelen. Terwijl Sony Computer Entertainment verreweg de meeste traditionele consoles verkoopt, is Nintendo de onbetwiste marktleider op het gebied van handhelds. Dat is niet alleen te danken aan de innovatieve apparaten van de Japanse fabrikant, maar ook te wijten aan het feit dat zowel Sony Computer Entertainment als Microsoft er niet in zijn geslaagd om een waardige handheld console te maken.

In 1989 introduceerde Nintendo de Game Boy. Een revolutionair apparaat dat iedereen weleens in zijn handen heeft gehad. Na vele modellen en concurrerende apparaten, zoals de Sony PSP, heeft Nintendo op dit moment goud in handen met de Nintendo Switch. De Switch is namelijk een console die je op de tv kunt aansluiten, maar ook kunt meenemen en onderweg of op een andere locatie kan gebruiken. De Nintendo Switch Lite is een goedkopere variant op het product dat alleen dienst kan doen als handheld console.

Welke spelcomputers zijn op dit moment verkrijgbaar?

Voordat je een definitieve keuze maakt, is het natuurlijk goed om te weten welke spelcomputers op dit moment verkrijgbaar zijn. Sony Computer Entertainment biedt momenteel zowel de PlayStation 4 als de PlayStation 5 aan. Ondanks dat is de productie van de PlayStation 4 stopgezet en zijn nu de laatste consoles verkrijgbaar. De PlayStation 5 is logischerwijs nieuwer, krachtiger en uitgebreider. De nieuwste console van de Japanse fabrikant heeft niet alleen krachtige specificaties en ondersteunt niet alleen 8K gaming, maar heeft ook de mogelijkheid om dvd’s, Blu-ray Discs en 4K Ultra-HD Blu-ray Discs af te spelen. Overigens kan dat alleen wanneer je kiest voor de disc edition van de PS5.

Microsoft heeft ook twee modellen van de Xbox Series S|X uitgebracht. Als antwoord op de PlayStation 5 hoewel het overduidelijk is dat de console minder goed verkoopt. De Xbox Series S is kleiner en ondersteunt een lagere beeldresolutie dan de Xbox Series X, terwijl het high-end model van de next-gen console meer opslagcapaciteit heeft, 4K gaming ondersteunt en een disc drive heeft, waarmee je dus ook dvd’s, Blu-ray Discs en 4K Ultra-HD Blu-ray Discs kunt afspelen.

Nintendo heeft eveneens verschillende modellen uitgebracht, maar mengen zich nauwelijks in de strijd tussen Sony en Microsoft. Dat heeft alles te maken met hun doelgroep, waar we later in dit artikel iets meer over vertellen. Nintendo biedt momenteel de Nintendo Switch en Nintendo Switch OLED aan. Voor de liefhebbers van handhelds is het assortiment ook uitgebreid met de Nintendo Switch Lite. Het grote verschil tussen de consoles is dat de Nintendo Switch OLED een OLED-scherm heeft en dat de Nintendo Switch Lite alleen als handheld gebruikt kan worden.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een spelcomputer?

Iedere spelcomputer heeft zijn voor- en nadelen en het kan lastig zijn om de juiste keuzes te maken. Maar met onze tips en trucs kun je een weloverwogen beslissing nemen en de console kopen die bij je past en die aan je behoefte voldoet.

Exclusives

Een term die je in de wereld van spelcomputers tegenkomt is ‘exclusives’. Hiermee worden de games bedoeld die uitsluitend op een bepaald systeem worden uitgebracht. Alle drie de merken hebben zogenaamde exclusives die alleen op hun consoles zijn te spelen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld Gran Turismo 7 en Horizon: Forbidden West op de PlayStation 5, Forza Motorsport 7 en Gears 5 voor op de Xbox Series S|X en New Super Mario Bros. en Mario Kart 8 Deluxe voor op de Nintendo Switch (Lite).

Een exclusive is een reden om voor een bepaalde console te kiezen. Stel dat je fan bent van Super Mario en de games waarin de loodgieter een hoofdrol opeist? Dan heb je dus op dit moment een Nintendo Switch nodig.

Met of zonder optische drive

In tegenstelling tot de PlayStation 5 en Xbox Series S|X werkt de Nintendo Switch met cartridges. Kleine kaartjes waar de games op staan en die je in de console moet duwen om te kunnen spelen. De PlayStation 5 en Xbox Series X hebben nog een optische drive, zodat je games op disc, maar ook dvd’s, Blu-ray Discs en 4K Ultra-HD Blu-ray Discs kunt afspelen. Naast deze modellen zijn ook de PlayStation 5 Digital Edition en de Xbox Series S verkrijgbaar. Deze modellen hebben geen optische drive en hier kun je alleen digitale games op spelen.

Keuze gebaseerd op interesses

Je kunt ook je keuze bepalen op basis van je interesses. Koop je een spelcomputer voor je kinderen of speel je graag met het hele gezin spelletjes? Dan is een Nintendo Switch bijvoorbeeld de betere keuze. Ook als je op zoek bent naar een draagbare spelcomputer, zodat je kinderen kunnen gamen, terwijl ze de televisie niet nodig hebben. Die hard gamers hebben weer baat bij een krachtige console, zoals de PlayStation 5 en de Xbox Series S|X.

De graphics van de spelcomputers van Sony Computer Entertainment en Microsoft zijn ook een stuk beter en vooral als je in 4K of straks in 8K wilt gamen zijn deze consoles een veel betere keuze. Qua specificaties doen de apparaten ook niet voor elkaar onder hoewel de PlayStation 5 op het gebied van performance een klein streepje voor heeft.

Welke spelcomputer kopen?

Nu je iets meer weet over de verschillende consoles en de modellen waaruit je kunt kiezen, is het moment aangebroken om de console te kopen die bij je past. Resumé is het een feit dat Sony Computer Entertainment met de PlayStation 5 verreweg de grootste is en het vaakst wordt verkocht. Ze bieden een rijke entertainment ervaring aan, omdat de console meer kan dan alleen games afspelen.

Microsoft biedt die opties ook, maar de verkoop van de Xbox Series S|X loopt ver achter. Dat zegt verder niets over de kwaliteit van het apparaat, maar het is ook een feit dat hun exclusives op dit moment minder interessant zijn dan die van de PlayStation 5. Koop je toch liever een computer voor kinderen, waarbij ook de focus ligt op kindvriendelijke games en gezelschapsspelletjes voor het hele gezin? Dan is de Nintendo Switch de betere keuze.

Console kopen

Consoles zijn verkrijgbaar bij bekende verkooppunten en gameshops. Wij hebben de meest interessante partijen voor je uitgezocht. Op basis van de overwegend positieve reviews die onze bezoekers over deze aanbieders hebben geschreven.

Media Markt

Voor entertainment ben je bij Media Markt aan het juiste adres. Met meer dan 40 vestigingen verspreid over Nederland en een webshop, kun je bij Media Markt de console en games kopen die je wilt. Hun aanbod is niet alleen groot, maar je profiteert ook altijd van scherpe prijzen en speciale aanbiedingen.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

Nedgame

Nedgame is zowel een online webshop als een fysieke winkel, die ook meerdere vestigingen in Nederland heeft. Nedgame is een gameshop in hart en nieren en verkoopt dus ook uitsluitend producten die iets met gaming te maken hebben. Daaronder current-gen en next-gen game consoles.

Nedgame logo
Nedgame
9,5  / 10

bol.com

Het grote online warenhuis bol.com verkoopt ook spelcomputers, games en gamingaccessoires. Hun assortiment is niet alleen groot, maar ze kunnen veel producten ook direct uit voorraad leveren. Ze hebben een goed prijsbeleid, uitstekende garantievoorwaarden en een goede service.

Bol.com logo
Bol.com
6,2  / 10

Beoordeeld door consumenten

De winkels en webshops die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn die je kunt bezoeken en waar je kunt bestellen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of de partij ook de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de winkels en webshops compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe snel en goed de levering was, of de winkel een groot assortiment heeft en of het makkelijk was om te bestellen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke partij ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.