Webshops logo groene-energie

Wat je kan doen nu de energieprijzen door het dak gaan

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/wat-je-kan-doen-nu-de-energieprijzen-door-het-dak-gaan/wat-je-kan-doen-nu-de-energieprijzen-door-het-dak-gaan-1.png

Het zal je niet ontgaan zijn dat er een lichte paniek heerst als het gaat om de energieprijzen. Die in 2021 flink zijn gestegen en naar verwachting zal de energierekening alleen maar stijgen. Specialisten voorspellen zelfs een stijging van 500 tot 700 euro op jaarbasis! In deze blogpost vertellen wij hier meer over en vooral wat je kan doen nu de energieprijzen door het dak gaan.

De oorzaak van de stijging

Vooral de prijzen voor het gebruik van gas zijn flink gestegen en dat heeft te maken met het feit dat de gaskraan in Nederland is dichtgedraaid en dat andere landen flink meer geld betalen voor de aanwezige gasreserves. Die nu ook op een dieptepunt zijn beland. Dat de prijzen stijgen is dus logisch, maar niet ideaal. Waar de één slechts in koopkracht achteruit gaat zal de ander zelfs in een financiële crisis kunnen belanden.

Het effect op de afnemer

Huishoudens zijn er dus in koopkracht flink op achteruit gegaan, maar gezinnen met een minimuminkomen zijn nog harder getroffen. De flinke stijging zorgt ervoor dat de energierekening niet meer betaald kan worden en dat is natuurlijk een zeer kwalijke zaak. Terwijl de meeste afnemers zich wenden tot de energieleverancier of de overheid, heb je als afnemer ook zelf legio mogelijkheden om de energierekening onder controle te houden.

Pak controle over jouw energierekening

De controle pakken over jouw energierekening klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn genoeg mogelijkheden om de hoge kosten te voorkomen. Welke maatregelen je kan nemen en hoe je dit aanpakt leggen wij je uit in de onderstaande stappen.

Inzicht in verbruik

Voordat je actie kan ondernemen moet je toch eerst weten hoeveel je verbruikt. Nu kan je in de online omgeving van jouw energieleverancier vaak al genoeg informatie vinden over jouw dagelijkse en maandelijkse verbruik, maar je kan ook een slimme meter plaatsen. Met een slimme meter kan je heel eenvoudig aflezen wat jouw energieverbruik is. Terwijl je met de app ook kan zien welke apparaten in jouw woning het meeste verbruiken. Met deze inzichten kan je actie ondernemen.

Energie vretende apparaten vervangen

Heb je een oudere koelkast, wasmachine of televisie? Die op dit moment enorm veel energie gebruiken? Dan is het misschien slim om deze apparaten alvast te vervangen voor energiezuinige apparaten. Webwinkels en retailers, zoals Media Markt en bol.com verkopen energiezuinige producten. Die ook volgens de richtlijnen van de Europese richtlijnen worden geleverd met het welbekende energielabel. Op het energielabel kan je niet alleen aflezen hoeveel het apparaat verbruikt, maar ook hoe zuinig het product is.

Ga slimmer om met de verlichting in huis

Lampen in jouw woning kunnen een behoorlijke impact hebben op de energierekening. Vooral als je niet heel consequent omgaat met het in- en uitschakelen van verlichting. Daarom is het slim om deze te vervangen voor energiezuinige LED-lampen. En met slimme lampen kan je nog meer kosten besparen, omdat deze eenvoudiger te bedienen zijn. Daarnaast kan je met sensoren slimme lampen laten in- en uitschakelen op basis van beweging en hoef je dus niet telkens na te denken of je een lamp uit moet schakelen als je een kamer of de woning verlaat.

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/wat-je-kan-doen-nu-de-energieprijzen-door-het-dak-gaan/wat-je-kan-doen-nu-de-energieprijzen-door-het-dak-gaan-15.png

De verwarming is niet altijd nodig

Een strenge winter zorgt ervoor dat we massaal gaan stoken, maar dit heeft een enorme invloed op de energierekening. De grote vraag is natuurlijk of het opdraaien van de verwarming ook echt nodig is. Misschien kan je kosten besparen door bijvoorbeeld meer kaarsjes te branden en warme kleding aan te trekken. Zodat je de verwarming niet extreem hoog hoeft te zetten. Ook het dichthouden van deuren, ramen en het plaatsen van tochtstrips kunnen een kostenbesparend effect hebben. 

Zonnepanelen plaatsen

Een iets drastischere oplossing is het plaatsen van zonnepanelen als je die mogelijkheid hebt. Door je eigen energie op te wekken en overgebleven energie terug te leveren aan de energiemaatschappij, kan je de kosten beperken. Daarnaast kan je subsidies krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen en dat is ook wel nodig, omdat het een flinke investering is. Een bijkomstig voordeel is dat vaak de prijs van jouw huis stijgt als deze van zonnepanelen is voorzien.

Newpower logo
Newpower
8  / 10

Stekkers verwijderen of stekkerdozen uitschakelen

Bijna iedereen heeft wel een stekker in het stopcontact zitten. Van bijvoorbeeld een lader voor de telefoon, tablet of andere devices die je regelmatig moet opladen. Vaak laten wij deze stekkers in het stopcontact of in de stekkerdoos zitten, maar zolang deze met het stroomnet zijn gekoppeld verbruiken ze stroom. Of er nu een apparaat wordt opgeladen of niet. Daarom is het slim om de stekkers na de oplaadbeurt te verwijderen of stekkerdozen uit te schakelen. Daarnaast is het ook nog eens veiliger, omdat het is bewezen dat stekkers die continu op het stroomnet zijn aangesloten brandgevaarlijk kunnen zijn!

Gebruik nachtstroom

Nachtstroom is goedkoper en daarom is het slim om bepaalde apparaten alleen vanaf 23:00 ’s avonds te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld de wasmachine en de droger in de nacht laten werken en dat bespaard enorm veel kosten. Natuurlijk is het dan wel slim om een wasmachine en/of droger te gebruiken die weinig geluid produceren en uiteraard energiezuinig zijn. Anders schiet het nog niet op. Want het is niet het niet waard dat een lawaaiig apparaat jou van je welverdiende nachtrust berooft.

Isoleren zorgt voor een lagere energierekening

Een andere rigoureuze oplossing is om je huis beter te isoleren. Door wanden en vloeren te isoleren kan je enorm veel kosten besparen. Omdat warmte langer aanwezig blijft en ook niet kan ontsnappen. Je hoeft dus veel minder te stoken om het huis op temperatuur te krijgen. Ook het plaatsen van dubbele beglazing valt onder het isoleren van jouw woning. Ondanks dat het wel een investering is om het huis te isoleren, verdien je op termijn juist geld, omdat je veel meer kosten op termijn uitspaart. 

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/wat-je-kan-doen-nu-de-energieprijzen-door-het-dak-gaan/wat-je-kan-doen-nu-de-energieprijzen-door-het-dak-gaan-26.png

De energiemaatschappij

Het vervangen van apparaten, het plaatsen van LED-lampen en het isoleren van jouw woning, zijn enkele oplossingen die je kan bedenken om de kosten van je energierekening onder controle te krijgen. Maar het kan ook geen kwaad om jouw energiecontract onder de loep te nemen en om energiemaatschappijen te vergelijken. Zeker in de fase van een energiecrisis zullen er maatschappijen zijn die klanten stabiliteit bieden. Zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Pure Energie logo
Pure Energie
8,9  / 10
Bekijken Beoordelingen
Engie logo
Engie
6,9  / 10
Bekijken Beoordelingen

Jaarcontracten

Veel consumenten maken gebruik van een jaarcontract en na het jaar heb je de mogelijkheid om over te stappen op een andere energieleverancier. Dat kan aantrekkelijk zijn, maar kijk goed naar de voorwaarden. Want overstappen hoeft niet altijd voordeliger te zijn. Bijvoorbeeld als je kiest voor variabele tarieven. Deze stijgen en dalen gaandeweg en dat kan dus een enorme invloed hebben op je maandelijkse kostenplaatje. Een vast tarief is dan interessanter, maar het nadeel is dat je niet profiteert als de energieprijzen dalen. Jouw prijs staat immers vast en blijft gedurende het contract hetzelfde.

Flexibele contracten

Heb je een flexibel contract? Dan kan je zeker kijken naar andere mogelijkheden en bijvoorbeeld toch kiezen voor een jaarcontract. Wellicht ben je dan goedkoper uit. Zeker wanneer de energieprijzen door het dak gaan. Het nadeel is dan wel dat je minimaal voor een jaar vast zit aan een energiemaatschappij en dat kan nadelig zijn als je vaker overstapt van energieleverancier.

Langdurige contracten

Een contract voor meerdere jaren afnemen kan heel interessant zijn en als je toch geen fanatieke vergelijken en overstapper bent wellicht de meest interessante optie. Ook gezien het feit dat energiemaatschappijen klanten belonen voor het afsluiten van langdurige contracten. Zo hebben niet alleen stabiliteit, maar ook de klant. Die dan profiteert van gunstige tarieven.

De lokkertjes

Een gratis tip is om op te passen voor lokkertjes. Aanbiedingen, zoals “sluit nu een contract af en krijg” of “sluit nu een contract af en ontvang” zijn op het eerste oog heel interessant en er zijn genoeg aanbiedingen die ook legitiem zijn. Ondanks dat zijn er ook ‘aanbiedingen’ die uiteindelijk met jouw geld worden gefund. Met andere woorden; het is een sigaar uit eigen doos! Wil je ingaan op een aanbieding? Lees dan eerst goed de voorwaarden en reken uit wat je op de lange termijn in zijn totaliteit gaat betalen. En zet dat af tegen andere gunstige contracten en bepaal dan of het echt om een aanbieding gaat of een zogenaamd lokkertje. 

De beste energiemaatschappijen

Het is lastig om de beste energiemaatschappij aan te wijzen, omdat het vaak afhankelijk is van het verbruik hoe gunstig een energiemaatschappij kan zijn. Ons advies is dan ook om je wensen en het verbruik in kaart te brengen en vervolgens de leveranciers te vergelijken. Op ervaringensite.nl vind je een groot aanbod van energiemaatschappij en je leest handige reviews van klanten die al een energiecontract bij een bepaalde leverancier hebben afgesloten. Het kan zeker geen kwaad om deze even door te nemen alvorens je een nieuw contract gaat afsluiten.